Λίγο πολύ τα τραγικά γεγονότα της εκτέλεσης των 120 και του απαγχονισμού των τριών νέων στην τότε Πλατεία Μπέλλου είναι γνωστά. Το ίδιο ισχύει και για το θρήνο που βυθίστηκε η πόλη και την αναζήτηση των νεκρών από συγγενείς κ.α.
Εκείνο όμως που είναι λιγότερο γνωστό είναι ο 2ος κύκλος τρόμου που ακολούθησε στην πόλη το μεσημέρι της ίδιας μαύρης ημέρας. Πριν καλά καλά λοιπόν το Αγρινίο προλάβει να επουλώσει τις πληγές του, έρχεται μια αμφιλεγόμενη πρόσκληση από το Γερμανό Φρούραρχο προς όλους τους διευθυντές και προϊσταμένους των τότε δημόσιων υπηρεσιών. Σημειώνουμε ότι τύποις το Ελληνικό κράτος δεν είχε καταργηθεί, απλά λειτουργούσε υποτυπωδώς ο μηχανισμός του υπό τον ασφυκτικό βέβαια έλεγχο των Γερμανών κατακτητών.
Πράγματι λοιπόν Διευθυντές σχολείων, εφοριών, ταμίες κ.α. παρουσιάζονται στο Φρουραρχείο στις 4 το μεσημέρι της Μ.Παρασκευής. Αφού πιστοποίησαν τα στοιχεία τους,τους επιβίβασαν σε ένα στρατιωτικό καμιόνι. Όταν όμως είδαν το προορισμό τους, τους έπιασε κρύος ιδρώτας και πανικός: Ήταν η οδός Αναπαύσεως και το Νεκροταφείο!
Εκεί είδαν Γερμανικό στρατιωτικό απόσπασμα με τα όπλα ανά χείρας. Μάλιστα υπήρχε και αξιωματικός μεπερίστροφο στη μέση. Το παζλ του τρόμου συμπλήρωσαν οι ανοιγμένοι λάκοι που αντίκρισαν και το Γερμανικό φορτηγό με φέρετρα. Το αίμα τους κόπηκε,γιατί εύλογα θεώρησαν ότι αυτοί θα είναι οι συμπληρωματικές εκτελέσεις της Μ.Παρασκευής του 1944.
Τα πνεύματα ευθύς καταλάγιασαν κάπως, όταν οι παριστάμενοι πρόσεξαν ότι τα φέρετρα δεν ήταν άδεια αλλά γεμάτα με τα σώματα Γερμανών στρατιωτών. Επρόκειτο για τους 12 που σκοτώθηκαν μεταξύ Σταμνάς-Αγγελοκάστρου και εξαιτίας αυτού του γεγονότος είχαν προβεί στα αιματηρά αντίποινα τα χαράματα της ίδιας ημέρας στο Αγρίνιο.
Τότε λοιπόν πραγματοποιήθηκε η ταφή των στρατιωτών και ύστερα το στρατιωτικό απόσπασμα δεν ήταν άλλο παρά το άγημα για την απόδοση τιμών. Ο Γερμανός Φρούραρχος τότε γύρισε και είπε ότι » Ο λόγος που είστε εδώ είναι για να εκπροσωπηθεί η πόλη στην κηδεία των 12 Γερμανών στρατιωτών.
Έτσι ο κύκλος τρόμου της μαύρης αυτής ημέρας έκλεισε. Εκείνο που προκαλεί απορία είναι γιατί ο Γερμανός φρούραρχος ήθελε επιφανείς Αγρινιώτες παρόντες στην κηδεία των 12 στρατιωτών. Για να δικαιολογήσει κάπως τις πράξεις του; Προφανώς και η ιστορία έκρινε ότι διόλου το κατάφερε. Αυτό που έμεινε είναι ότι η πόλη έζησε έναν δεύτερο κύκλο φημών για συμπληρωματικές εκτελέσεις την Μ. Παρασκευή του 1944 στο Αγρίνιο.
Αναλυτικές λεπτομέρειες για το ξεχασμένο αυτό συμβάν σώζονται σε παλαιό τεύχος της Ρίζα Αγρινιωτών σε άρθρο του Χριστόδουλου Ι. Θεοδωρόπουλου.
Του Λίνου Υφαντή.
agrinionews