Σάββατο 28 Απριλίου 2018

ΔΡΥΜΟΣ Η ΜΠΑΛΙΜΠΕΗ: Η ιστορία του, η παραλία και το λιμανάκι του (Γνωρίζοντας τον τόπο μας)

 ΔΡΥΜΟΣ Η ΜΠΑΛΙΜΠΕΗ:   Τη δεκαετία του ’50 οι κάτοικοι του Δρυμού μετακινούνται σταδιακά στον κάμπο κοντά στη θάλασσα. Η διαδικασία μετακίνησης όμως άρχισε επίσημα στις 18-6-1963, με την ψήφιση του σχετικού νόμου για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, και ολοκληρώθηκε το 1967. 
Ο σημερινός Δρυμός βρίσκεται σε υψόμετρο 30 μ. και είναι ένα σύγχρονο χωριό με πολύ καλή ρυμοτομία. Όλοι του οι δρόμοι είναι ασφαλτοστρωμένοι και έχει επάρκεια νερού, αφού υδρεύεται από την πηγή Κορπή. Κοντά στο παλαιό χωριό, λίγο ψηλότερα υπήρχε και ο οικισμός Αντώνης, που άνηκε στον Άγιο Βασίλειο, αλλά οι περισσότεροι κάτοικοί του πρέπει να μετοίκησαν στο Δρυμό. Στο Δρυμό περιλαμβάνεται και ο οικισμός Πέτρα, που είναι κοντά στο νέο χωριό, πάνω στο δρόμο προς την Αμφιλοχία. Οι παρεμβάσεις που έγιναν στο χωριό άλλαξαν την όψη στο κέντρο του και όχι μόνο. 
Το κέντρο του χωριού κοσμεί το σιντριβάνι, το θεατράκι, το ανακαινισμένο κοινοτικό γραφείο και ένα μικρό μνημείο πεσόντων στην πλατεία. Στην πλατεία βρίσκεται και ο επιβλητικός ναός του Αγίου Δημητρίου, στη γιορτή του οποίου γίνεται το θρησκευτικό πανηγύρι (26 Οκτωβρίου).

  Επίσης υπάρχει και το Μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου που έχει αρκετή ιστορία στην πλάτη του και το φροντίζει η καλόγρια.  το χωριό υπάρχουν περίπου δώδεκα καταστήματα, κυρίως καφέ, ψη­σταριές και μίνι μάρκετ, βενζινάδικο στην Εθνική οδό και ένα συνεργείο. Στο χωριό δεν υπάρχει καμία Δημοτική υπηρεσία, εκτός από το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, και κα­λύπτει όλες τις ανάγκες του στη Βόνιτσα. 
Οι κάτοικοι του χωριού σήμερα είναι κυρίως αγρότες και μέχρι και πριν από μερικά χρόνια η κύρια καλλιέργειά τους ήταν ο καπνός. Με το τέλος της καπνοκαλλιέργει­ας, πριν από δέκα περίπου χρόνια, στράφηκαν στην καλλιέργεια ελαιοδέντρων και πα­ράγουν πολύ καλής ποιότητας ελαιόλαδο και βρώσιμες ελιές, επίσης καλλιεργούνται και πολλά τριφύλλια. Τα τελευταία χρόνια στην περιοχή έχουν δημιουργηθεί θερμοκήπια στα οποία παράγονται πολύ καλής ποιότητας κηπευτικά, όπως αυτό στο Κτήμα Παλούκη και τα Θερμοκήπια Δρυμού. Ή άρδευση των χωραφιών γίνεται από γεωτρήσεις
Το χωριό έχει Παιδικό Σταθμό, Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο. Οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Γυμνάσιο και Λύκειο, πηγαίνουν καθημερινά με τη συ­γκοινωνία στα σχολεία της Βόνιτσας. Η ποδοσφαιρική ομάδα Θρίαμβος Δρυμού καλύ­πτει της ανάγκες άθλησης της νεολαίας, αγωνίζεται σε γήπεδο ανατολικά του χωριού και ανήκει στην Ε.Π.Σ. Αιτωλοακαρνανίας. Οι απόδημοι Δρυμιώτες έχουν ιδρύσει στην Αθήνα Σύλλογο Δρυμιωτών, ο οποίος διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Αθήνα και στο Δρυμό. 
Στο Δρυμό υπάρχει η πολύ όμορφη παραλία, που τελευταία έχει διαμορφωθεί για την εξυπηρέτηση των λουομένων. 
Η έκταση της Κοινότητας είναι περίπου 13.000 στρ., εκ των οποίων 5.000 καλλιεργήσιμα, 4.500 βοσκότοποι και 2.500 δάση. Από το 1998 μέχρι το 2010 ο Δρυμός ήταν Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Ανακτορίου, ο οποίος είχε έδρα τη Βόνιτσα. Από το 2010 ανήκει στο νεοσύστατο Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας και αστυνομεύ­εται από το Α.Τ. Βόνιτσας.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΚΟΥΤΙΒΗΣ 

ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΛΟ ΦΙΛΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΡΥΜΟ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ ΝΩΡΙΣ  ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΜΗΛΙΩΝΗ 

















































































google page rank