Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Πώς μπορώ να καταλάβω αν έχω κατάθλιψη;

Η Κατάθλιψη είναι η συχνότερη ψυχική διαταραχή. 
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο νοσούν από αυτήν. Αποτελεί ένα από τα συχνότερα προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. 800.000 Έλληνες και Ελληνίδες (8% του πληθυσμού) υπολογίζεται ότι πάσχουν από κατάθλιψη αυτή τη στιγμή. 400-500 εκατοµµύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσµο παρουσιάζουν κλινικά διαπιστωµένη κατάθλιψη. 
Oι γυναίκες φαίνεται να υποφέρουν από κατάθλιψη 2 φορές συχνότερα από τους άντρες. Βέβαια, εδώ να πούμε πως οι γυναίκες είναι πιο εκφραστικές από τη φύση τους και είναι αυτές που πιο συχνά θα αναζητήσουν βοήθεια. Επιπλέον, η κατάθλιψη ενοχοποιείται για την αυξηµένη χρήση αλκοόλ και ψυχοδραστικών ουσιών (ναρκωτικά). 

Καλό θα είναι να διαχωρίσουμε πως άλλο είναι η θλίψη και άλλο η κατάθλιψη. Η θλίψη είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα και βιώνεται από όλους μας στην απώλεια αγαπημένου προσώπου, στην απώλεια αγαθών, στη διακοπή στενής φιλίας, στη διάψευση μιας προσδοκίας, στην επαγγελματική ή κοινωνική υποβάθμιση και είναι μία φυσιολογική αντίδραση. Όταν όµως η θλίψη, αντί να µειώνεται γίνεται πιο έντονη µε το πέρασµα του χρόνου, διαρκεί περισσότερο από δύο εβδοµάδες και εµποδίζει φυσιολογικές δραστηριότητες της ζωής, όπως είναι λ.χ. ο ύπνος τότε είναι πιθανό η κατάθλιψη “να μας χτυπά την πόρτα”. 

Πώς μπορώ όμως να καταλάβω αν έχω κατάθλιψη; 

Υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα τα οποία μπορούν να μας βάλουν σε σκέψεις. Μερικά από αυτά είναι: 
· Η καταθλιπτική διάθεση: Το άτομο που βρίσκεται σε καταθλιπτική διάθεση λέει ότι νιώθει λύπη, θλίψη, απογοήτευση ή απελπισία. Επιπλέον βάζει εύκολα τα κλάματα 
· Η Ανηδονία: Το άτομο χάνει την ευχαρίστησή του σε δραστηριότητες που προηγούμενα ήταν ευχάριστες (π.χ φαγητό, σεξ, χόμπυ, σπορ, κοινωνικές και οικογενειακές εκδηλώσεις) 
· Το άγχος: Το άτομο αισθάνεται εσωτερική δυσφορία, φόβο πως κάτι κακό θα συμβεί χωρίς να μπορεί να το προσδιορίσει συγκεκριμένα 
· Οι διαταραχές ύπνου: Το άτομο είτε θα κοιμάται πολλές ώρες (υπερυπνία) είτε θα έχει αϋπνίες. Στις αϋπνίες, μπορεί να ξυπνά κατά τη διάρκεια της νύχτας και μετά να δυσκολεύεται να κοιμηθεί ή ξυπνά στις 4-5 τα ξημερώματα και μένει ξύπνιος μέχρι το πρωί. 
· Η απώλεια ενέργειας: Το άτομο έχει την αίσθηση πως είναι συνέχεια κουρασμένο και εξαντλημένο, ακόμα κι αν δεν έχει κάνει πολλά πράγματα μέσα στην ημέρα 
· Τα αισθήματα ενοχής: Το άτομο κάνει σκέψεις ενοχής για λάθη ή αποτυχίες του παρελθόντος, δεν είναι λίγες οι φορές που νιώθει πως δεν αξίζει ή πως τίποτα δεν έχει νόημα στη ζωή του 

Η θεραπεία, ανάλογα την περίπτωση και τον οργανισμό, μπορεί να περιλαμβάνει χορήγηση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων ή/και ατομικές συνεδρίες με ψυχολόγο.

Ευτυχία Παπαγιάννη 

διδάκτωρ ψυχολογίας
google page rank