Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Αυτοψία Χατζηδάκη στη χωματερή της Λευκάδας-τα σκουπίδια έρχονται στον ΧΥΤΑ Παλαίρου

Μετά την απομάκρυνση των απορριμμάτων, θα προχωρήσει η αποκατάσταση του χώρου της παλαιάς χωματερής

Τις αμέσως επόμενες ημέρες ξεκινά η απομάκρυνση των συσσωρευμένων απορριμμάτων από τη χωματερή της Λευκάδας, ώστε μέχρι τον Μάιο να έχει πλήρως καθαρίσει ο χώρος. Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε χθες στο χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκο. Μετά την απομάκρυνση των απορριμμάτων, θα προχωρήσει η αποκατάσταση του χώρου της παλαιάς χωματερής, με συνολική ανάπλαση.

Στόχος του υπουργείου είναι εντός του 2020 να υπάρξει ανάδοχος για την κατασκευή της νέας σύγχρονης μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στη Λευκάδα – σε όμορο οικόπεδο – με χρονοδιάγραμμα να ολοκληρωθεί έκτοτε η κατασκευή της εντός διετίας. Οπως επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης, «Ήδη, εδώ και τρεις μήνες έχουμε δώσει λύση με τη μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Παλαίρου Αιτωλοακαρνανίας», ενώ δεσμεύτηκε ότι πριν ξεκινήσει η φετινή τουριστική περίοδος, «η σημερινή απαράδεκτη εικόνα με τα συσσωρευμένα απορρίμματα, θα είναι παρελθόν». Στο νησί, είχαν συσσωρευθεί περί τις 12.000 δεματοποιημένα απορρίμματα, σε χώρο που βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι της Λευκάδας, με αποτέλεσμα την έντονη δυσοσμία αλλά και την απαράδεκτη εικόνα ογκωδών σκουπιδιών.
Εδώ και τρεις μήνες ύστερα από συντονισμένες ενέργειες του υπουργείου και του δήμου Λευκάδας, ο χώρος δεν επιβαρύνεται με νέα απορρίμματα, καθώς αυτά μεταφέρονται απέναντι στον ΧΥΤΑ Παλαίρου Αιτωλοακαρνανίας. Η αυτοψία των κυρίων Χατζηδάκη και Γραφάκου έγιναν συνοδεία του δημάρχου του νησιού, Χαράλαμπου Καλού και του βουλευτή ΝΔ, Αθανάσιου Καββαδά.

Μαρία Λιλιοπούλου
google page rank