Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

ΜΙΑ ΑΝΕΚΔΟΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΝΙΤΣΑ

Το 1944 στην κατοχή στο Μοναστηράκι, όπως αναφέρεται και στο «Πόλεις και χωριά του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» που εκδόθηκε από το κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας το 2012  των Ευάγγελου Κουτιβή και Γεωργίου Μπαρμπαρούση , οι Γερμανοί για αντίποινα προφανώς, έπιασαν 8 Μοναστηριώτες και τους κατέβασαν στη Βόνιτσα για να τους εκτελέσουν. 
Τα ονόματα αυτών που εκτέλεσαν οι Γερμανοί 
Τον Ηγούμενο της Μονής Ρόμβης Ιάκωβο Μαυροκέφαλο, τον εφημέριο Κωνσταντίνο Μπόκο και τους Δημήτριο Μάνθο, Άγγελο Φίλλιπα, Κωνσταντίνο Μαραγκό, Νικόλαο Κουκουτσέλο, Ιωάννη Λεχούδη και Αθανάσιο Κούτσικο. 
Όλοι αυτοί εκτελέστηκαν στο νεκροταφείο της Βόνιτσας στις 19 Ιουλίου 1944 εκτός από τον Μπόκο, εκεί που είναι σήμερα η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου ήταν κοιμητήριος Ναός τότε και γύρω και πίσω το κοιμητήριο της Βόνιτσας, σήμερα είναι παιδική χαρά το πίσω μέρος. Στο πανέμορφο καμπαναριό που βρίσκεται μπροστά και ξεχωριστά από την εκκλησία και υπάρχει μια μαρμάρινη πλάκα που γράφει τα ονόματα αυτών που εκτέλεσαν οι Γερμανοί.  ........
Ο Άγιος Δημήτριος σήμερα που ήταν κοιμητήριος Ναός τότε 
Στην έρευνά μας όμως που κάναμε και ήρθαμε σε επαφή με ανθρώπους, συγγενείς και άλλους για την συμπλήρωση της β’ έκδοσης του Βιβλίου, ανακαλύψαμε πως δεν ήταν μόνο αυτοί που συνέλαβαν οι Γερμανοί. Αντί για τους 8 που αναφέρουμε ήταν και άλλοι δύο που συνελήφθησαν.  Μεταξύ αυτών ήταν ο Δημοσθένης η' (μπάρμπα Δήμος ) και ο γιος του Λευτέρης Καραβασίλης με το παρατσούκλι «ο Καλόγερος». Ήταν μαραγκοί στο επάγγελμα και έτυχε τότε να δουλεύουν σε μια εκκλησία στο Μοναστηράκι. Όπου τους συνέλαβαν οι Γερμανοί μαζί με τους άλλους και τους έφεραν στην Βόνιτσα.   Όταν τους έπιασαν, πληροφορίες λένε πως τους πήγαν όλους πεζούς στη Βόνιτσα και τους είχαν στην παραλία εκεί που είναι τώρα το Δημαρχείο σήμερα. 
Τους  φύλαγε δε, ένας Γερμανός στρατιώτης ο οποίος ήταν και κουτσός. Υπήρχε και ένα τραπέζι που επάνω είχαν τις ταυτότητες των κρατουμένων. 
Ο φύλακας έκανε βόλτες πάνω κάτω ο Λευτέρης διέκρινε την ταυτότητα του και του πάτερα του. 
Λέει στους υπολοίπους: Παίρνουμε τις ταυτότητες μας και το σκάμε; 
Το σημείο όπου φύλαγε ο Γερμανός τους κρατούμενους που τους έφεραν από το Μοναστηράκι
Του απαντούν αυτοί: Μα θα μας ντουφεκίσει ο φύλακας. 
Τους απαντάει ο Λευτέρης Καραβασίλης: Είτε έτσι είτε αλλιώς σκοτωμένοι θα πάμε δεν πρόκειται να γλυτώσουμε. Αφού δεν ήθελαν οι υπόλοιποι παίρνει τις 2 ταυτότητες ενώ ήταν γυρισμένος ο Γερμανός, αρπάζει τον Πατέρα του και το σκάει  από το σοκάκι που ήταν εκεί πίσω από το σπίτι του Μπελντάου. Ο φύλακας δεν είχε καν προσέξει ότι υπήρχε εκεί σοκάκι.
ΚΟΝΤΑ ΣΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΝΥΧΤΕΡΙΔΑΣ
Που πάμε τώρα παιδί μου; ρωτάει ο μπαρμπα Δήμος. Κάπου που δεν θα μας ψάξουν απατάει ο Λευτέρης, και τον παίρνει και πάνε και κρύβονται  σ' ένα καφενείο που σύχναζαν Γερμανοί στην Νυχτερίδα (γνωστό σε όλους τότε καφενείο). 
 Σε λίγο άρχισε το ποδοβολητό και ο κακός χαμός μου, έψαχναν σπίτια μαγαζιά , έτρεχαν πάνω κάτω για να βρουν τους φυγάδες. 
Όταν καταλάγιασε το κακό, παίρνει  ο Λευτέρης τον μπάρμπα Δήμο τον πατέρα του, βγαίνουν από το καφενείο και τράβηξαν προς την Παναγούλα το μοναστήρι (εκεί που έμεναν τότε). 
Ι.Ν. ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ -ΠΑΝΑΓΟΥΛΑ  
Φεύγοντας λοιπόν από το καφενείο από τον φόβο τους δεν πήγαν από τον δημόσιο δρόμο, αλλά μπήκαν μέσα στα χωράφια ελπίζοντας ότι δεν θα γινόταν αντιληπτοί, σε λίγο ακούνε ριπές από το κάστρο και ενώ έτρεχαν για να γλυτώσουν ο Λευτέρης αισθάνεται νερά στο παπούτσι του.
Μια σφαίρα τον είχε χτυπήσει στο πόδι και τότε το είχε πάρει χαμπάρι. Σταμάτησαν μέσα στα σπαρτά, βγάζει ο μπάρμπα Δήμος το πουκάμισο του το σκίζει και δένει την πληγή του γιου του. 
Αργότερα ακούνε τους πυροβολισμούς από την Βόνιτσα που σκότωναν τους υπόλοιπους εφτά Έλληνες, ενώ από πληροφορίες λένε τους είχαν βάλει πρώτα και είχαν σκάψει το λάκκο τους.
Λίγα λόγια για την οικογένεια του «Καλόγερου» 
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΕΥΤΈΡΗ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ.
ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΆ: ΦΡΙΔΕΡΙΚΗ ΧΕΛΑ - ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΣΟΥΡΑΣ (ΑΝΗΨΙΑ)
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΜΙΚΡΕΣ  ΚΟΡΕΣ ΑΝΝΑ ΚΑΙ ΧΡΥΣΑΝΘΗ
 ΚΑΙ Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ  
Η οικογένεια Καραβασίλη ήταν πρόσφυγες από την Μικρά Ασία ένα καράβι τους ξεφόρτωσε και αυτούς στην Λευκάδα όπου και έμειναν.  Ο Παππούς Δημοσθένης Καραβασίλης παντρεύτηκε στην Λευκάδα την Χρυσάνθη  όπως μας αφηγείται  η εγγονή του  Άννα και απέκτησαν ένα γιο τον Λευτέρη και τρεις κόρες την Κούλα, την Βαρβάρα και την Σουλτάνα. Ο δε Λευτέρης και οι αδελφές του γεννήθηκαν στο Κάστρο της Λευκάδας εκεί έμειναν οι πρόσφυγες. Ο Δημοσθένης η "μπάρμπα Δήμος" ήταν ξυλουργότεχνίτης και τον φώναξαν από την Βόνιτσα να πάει πάνω στην Παναγούλα για κάτι εργασίες,  πέντε περίπου χιλιόμετρα από τη Βόνιτσα, στη τοποθεσία Αμαδερός βρίσκεται ο Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή Παναγούλα όπως την ονομάζουν οι Βονιτσάνοι.
Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ
Εκεί του άρεσε του Δημοσθένη φτωχός όπως ήταν άλλωστε με την οικογένεια του και τους έφερε και έμεναν εκεί στα κελιά της Παναγούλας. Ο γιος Λευτέρης ακολουθούσε τον Πατέρα του Δήμο και έγινε και αυτός ξυλουργοτεχνίτης  και έχουν δουλέψει μαζί  στην περιοχή αλλά και σε όλο το Ξηρόμερο, (Κατούνα, Αετό , Αχυρά, Μπαμπίνη κ.λ.π), και φυσικά στο Μοναστηράκι όπου έγινε το συμβάν που σας αφηγηθήκαμε παραπάνω. Πολύ αργότερα η οικογένεια Καραβασίλη κατεβαίνει στη Βόνιτσα και νοικιάζει σπίτι, δίπλα από το σημερινό Μαϊστράλι, στου Καραχάλιου. 
Ο Λευτέρης Καραβασίλης η Καλόγερος και αυτός όπως τον έλεγαν στην Βόνιτσα ήξερε απέξω όλα τα της εκκλησίας μιας και ζούσε σ΄αυτή για αρκετό καιρό και έψελνε κιόλας. Παντρεύτηκε την Αναστασία Τσιλιμίγκρα από την Βόνιτσα και απέκτησαν 4 κόρες την Χρυσάνθη, την Άννα, την Γιούλα και την Αθανασία. Δούλευε σαν ξυλουργοτεχνίτης στου Καλογεροπάνου και για ένα διάστημα είχε ανοίξει και ένα μικρό μαγαζάκι απέναντι από το ΚΤΕΛ. 
ΠΡΙΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ Η ΓΕΦΥΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΓΓΕΛΟ 
ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΗΝ ΒΟΝΙΤΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΚΟΥΜΙΤΣΑ
 ΟΙ ΒΟΝΙΤΣΑΝΟΙ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ. 
ΣΤΗ ΦΩΤΟ Ο ΠΑΤΕΡ ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΟΣΥΒΑΚΗΣ, Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ 
ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΔΙΑΣΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΙΑ
ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ  
Ξεχάσαμε να πούμε πως εκτός από τον Λευτέρη παντρεύτηκε στην Βόνιτσα και μια από τις αδελφές του η Κούλα με το Ανδρέα Κουτουρίνη.  
Το 1997 φεύγει από τη ζωή 74 χρονών ο Λευτέρης Καραβασίλης και έτσι χάνεται και το όνομα Καραβασίλης στη Βόνιτσα μιας και δεν είχε αδελφό μόνο αδελφές και ούτε γιους μόνο κόρες.  

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΚΟΥΤΙΒΗΣ 
google page rank