Το πάθημα ενός Αγρινιώτη που έχει ένα κτήμα με ελιές στην περιοχή Παναγούλα, κοντά στο Μύτικα, αλλά και αρκετών ακόμα από τη περιοχή, δείχνει ξεκάθαρα το μεγάλο έλλειμμα-τουλάχιστον-εποπτείας που υπάρχει γενικότερα στην ύπαιθρο του νομού μας
Ο πολίτης δεν επισκεπτόταν τακτικά την περιουσία του και δεν είχε πολλές σχέσεις με του άλλους ιδιοκτήτες γης της περιοχής. Πριν λίγες μέρες ένας γνωστός τον πήρε τηλέφωνο να μεταβεί στην περιοχή ακριβώς όταν είχε προγραμματίσει τις πρώτες εργασίες για το μάζεμα της ελιάς. Πήγε στο κτήμα του και είδε όλες τις ελιές του να έχουν κοπεί κοντά στη ρίζα!
Περίπου 35 ρίζες ελιές αλλά και άλλες 12-15 από διπλανό κτήμα έλειπαν, ενώ συνολικά οι κλέφτες έκοψαν πάνω από 65 ελιές και από άλλα κτήματα.....
Παράλληλα βρίσκοντας κάποιους γείτονες έμαθε ότι αυτό έχει συμβεί σχεδόν ένα μήνα πριν το διαπιστώσει!
Όπως πληροφορήθηκε, οι περίπου 60 τόνοι ξύλου φορτώθηκαν σε 3 νταλίκες και έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.
Η αξία μόνο του ξύλου είναι σχεδόν 7 χιλιάδες ευρώ, ενώ τα δέντρα για να ξαναμεγαλώσουν, όπως έμαθε από γεωπόνο που πήγε να αποτιμήσει τη ζημιά, θέλουν περίπου 10 χρόνια. Τα διαφυγόντα κέρδη από την παραγωγή γι’ αυτά τα 10 χρόνια είναι σημαντικά και πρόκειται να τα διεκδικήσει και με αστικό δικαστήριο εκτός από το ποινικό. Το χειρότερο είναι ότι ο κύριος ύποπτος είναι συγγενής του παθόντος!
Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα δεν έχει πάει στην περιοχή ο ένας από τους δύο δασοφύλακες που καλύπτουν την περιοχή πάνω από το Μύτικα (κάτι που είναι από μόνο του ενδεικτικό) για να κάνει την αποτίμηση, ενώ ο παθών έχει δώσει κατάθεση στο αστυνομικό τμήμα Βόνιτσας.
Οι υπηρεσίες λένε ότι για να μετακινηθεί αυτή η ξυλεία πρέπει να χρησιμοποιήθηκε μηχάνημα, από έναν δρόμο που έχουν ανοίξει, επίσης παράνομα στην περιοχή.
Να σημειωθεί ότι το εν λόγω σημείο είναι κοντά στη περιοχή που πρόσφατα ήρθε στην επικαιρότητα λόγω του δρόμου που διάνοιξαν κάποιοι με σκαπτικό μηχάνημα, μέσα από αρχαιολογικό χώρο (και μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες για το χειριστή αλλά και για το που ανήκει αυτό το μηχάνημα).
Το πιο τραγελαφικό είναι ότι οι άνθρωποι της δασικής υπηρεσίας Μεσολογγίου, που είναι υπεύθυνη, λένε ότι αν αυτοί που έκαναν αυτή την πράξη αποτείνονταν σε εκείνους, θα μπορούσαν να τους υποδείξουν ολόκληρες εκτάσεις με πουρνάρια (επίσης αξιόλογο ξύλο) που έχουν «γεράσει» και πρέπει να καθαριστούν και θα είχαν ανάλογο όφελος, με ένα μικρό παράβολο.
Αλλά η παρανομία είναι στο DNA κάποιων…
Πηγή: http://agriniopress.gr