Αυτή η απορία μας δημιουργήθηκε, όταν το μεσημέρι εντοπίσαμε σ’ ένα χωράφι κοντά στην παραλία του Μώλου στην Πάρο, δύο άλογα. Το ένα από τα δύο ζώα, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, είναι δεμένο ίσως για μέρες και στα δύο πόδια με διπλή «παστούρα».
Αυτή τη μέθοδο του «παστουρώματος» χρησιμοποιούν εδώ και δεκαετίες οι κάτοικοι του νησιού για να περιορίζουν τις μετακινήσεις των ζώων τους. Και τα δύο άλογα είναι σ’ ένα χωράφι πάνω από το εκκλησάκι, που βρίσκεται στην παραλία του Μώλου.
Δε γνωρίζουμε αν ο ιδιοκτήτης των ζώων τα αφήνει έτσι για μέρες ή τα μετακινεί μόνο για να βοσκήσουν. Οι κοπριές των αλόγων που είναι διάσπαρτες στο χωράφι αποδεικνύουν, ότι εκεί αφήνονται συχνά. Χθες ο καιρός στην Πάρο ήταν ιδιαιτέρως βροχερός, αφού οι ισχυροί νότιοι άνεμοι συνοδεύονταν από καταιγίδα.
Τα δύο άλογα σήμερα το μεσημέρι ήταν εκεί. Κοντά τους δεν υπάρχει κανένα υπόστεγο, κάτι για να τα προστατεύει από την βροχή. Τα ζώα ήταν χωρίς νερό και χωρίς τροφή, αφού τα χόρτα περιμετρικά της απόστασης, που φτάνει το σχοινί τους, τα είχαν φάει ήδη. Σήμερα άραγε ανήμερα του Πάσχα τα μετακίνησε ο ιδιοκτήτης τους; Ή τα έχει παρατήσει εκεί για μέρες;
Αλήθεια γιατί να έχεις αποκτήσει άλογα, όταν δεν είσαι σε θέση, δεν θέλεις ή δεν ξέρεις, να αναλάβεις τη φροντίδα, που απαιτείται, ώστε αυτά τα όμορφα πλάσματα, τα οποία είναι συναισθανόμενα όντα, να μη ζουν μαρτυρική ζωή.
Όπως φαίνεται ξεκάθαρα, το ένα άλογο, που είναι δεμένο με δύο τρόπους, είναι καθηλωμένο σε αυτή τη στάση με όρθιο το πίσω δεξί πόδι του για αρκετή ώρα.
Έχει τεντώσει όσο μπορεί το σχοινί και παρ’ όλες τις προτροπές μας προσφέροντας του αγριόχορτα δεν καταφέραμε να το κάνουμε να μετακινηθεί, ώστε να κατεβάσει το πόδι του.
Αύριο το πρωί το www.zoosos.gr θα κάνει καταγγελία στο Α.Τ. Πάρου στην Παροικιά γι’ αυτό το ζώο, ώστε να γίνουν συστάσεις στον ιδιοκτήτη του και να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης τους. Για το θέμα θα ενημερωθεί και ο PAWS και η ομάδα των φιλόζωων εθελοντών, που δραστηριοποιείται στο νησί.
Τι είναι η παστούρα (περδίκλωμα);
Οι κτηνοτρόφοι και όχι μόνο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας μόλις τα ζώα απογαλακτιστούν τους δένουν, είτε τα δύο μπροστινά πόδια τους, είτε ένα μπροστινό και ένα πισινό (της ίδιας πλευράς), ώστε αυτά να μη μπορούν να τρέξουν, να απομακρυνθούν από την περιοχή βόσκησης ή να σκαρφαλώσουν καταστρέφοντας άλλες καλλιέργειες.
Ο βηματισμός των ζώων είναι εξαιρετικός μικρός σε έκταση και βασανιστικός, αφού όλα τα γαϊδούρια, κατσίκια, αρνιά, γελάδια ακόμα και τα γουρούνια παραμένουν έτσι δεμένα καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου τους, συνήθως μέχρι την σφαγή.
Τα σημάδια στους αστραγάλους των ζώων είναι μόνιμα και εμφανή, αφού τα συγκεκριμένα σημεία τελικά ατροφούν από την τριβή και το διαρκές τέντωμα του σχοινιού.
Με αφορμή το άλογο στον Μώλο της Πάρου θυμηθήκαμε μια ακόμα συμβατική μέθοδο κακοποίησης των παραγωγικών και των ζώων εργασίας.