Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Αυτοματοποιημένα συστήματα κοινοχρήστων ποδηλάτων σε Βόνιτσα και Πάλαιρο.




Με 35 ποδήλατα και 3 σταθμούς θα εφαρμοστεί και στον Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας το πρόγραμμα  «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015» με προϋπολογισμό 172.000 ευρώ. Το χρονοδιάγραμμα
 προβλέπει την πιλοτική έναρξή του περίπου την περίοδο του Πάσχα και θα πραγματοποιηθεί σε 16 περιοχές της χώρας..

Αναλυτικά το άρθρο του enet.gr:

Της ΒΟΥΛΑΣ ΚΟΥΛΙΣΟΠΟΥΛΟΥ

Χάρη στο πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015» του «Πράσινου Ταμείου» του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής οι δεκαέξι αυτοί δήμοι έχουν λάβει έγκριση χρηματοδότησης 100%, για τη δημιουργία «αυτοματοποιημένου συστήματος κοινοχρήστων ποδηλάτων».

Πρόκειται για τους Δήμους Αιγιαλείας, Ακτίου-Βόνιτσας, Αμαρουσίου, Ανατολικής Μάνης, Αρχαίας Ολυμπίας, Διδυμοτείχου, Καβάλας, Καρδίτσας, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κομοτηνής, Μαραθώνα, Μοσχάτου-Ταύρου, Ναυπακτίας, Ναυπλιέων, Ν. Σμύρνης και Σικυωνίων. Αρχικά δύο ακόμη δήμοι, ο Δήμος Ζακύνθου και ο Δήμος Δίου Ολύμπου, είχαν λάβει έγκριση χρηματοδότησης, όμως εξαιτίας κάποιων προβλημάτων δεν κατέστη δυνατόν να προχωρήσουν. 


Το σύστημα 

Στους δήμους που θα υπάρχει αυτοματοποιημένο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων, κάτοικοι αλλά και επισκέπτες θα μπορούν μισθώνοντας ένα ποδήλατο να μετακινηθούν εύκολα, χωρίς το άγχος του παρκαρίσματος, οικονομικά και κυρίως οικολογικά. 

Το σύστημα θα επιτρέπει τη χρήση σε συνδρομητές αλλά και περιστασιακούς χρήστες. Οι συνδρομητές θα εκδίδουν ειδική προσωπική ηλεκτρονική κάρτα, την οποία θα χρησιμοποιούν στους σταθμούς μίσθωσης για να πιστοποιηθούν από το σύστημα και να παραλάβουν ένα ποδήλατο. Οι περιστασιακοί χρήστες θα αποκτούν πρόσβαση με τη χρήση πιστωτικής κάρτας. Θα μπορούν μάλιστα να εκδώσουν έναν κωδικό που θα τους επιτρέπει την πρόσβαση για 1 ημέρα ή για 7 ημέρες, ανάλογα με το χρόνο παραμονής τους στο συγκεκριμένο δήμο. 

Η χρέωση θα γίνεται με αυτοματοποιημένο σύστημα, βάσει του χρόνου χρήσης του ποδηλάτου, στην πλειονότητα των παραπάνω δήμων. Το ύψος της χρέωσης δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, όμως αρκετοί δήμοι προσανατολίζονται ακόμα και στη δωρεάν προσφορά των ποδηλάτων το πρώτο μισάωρο για τους συνδρομητές ή στη διαμόρφωση ειδικού τιμολογιακού καθεστώτος για ανέργους, πολυτέκνους και ευπαθείς ομάδες, ή ακόμα και στην καταβολή συμβολικού τιμήματος. 

Η διαδικασία 

Η διαδικασία ενοικίασης θα είναι απλή, σύμφωνα με τον Χάρη Σιακαντάρη, διαχειριστή της εταιρείας Cyclopolis, που εγκαθιστά τέτοια συστήματα σε δήμους. Σε διάφορα σημεία του δήμου θα βρίσκονται ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που θα λειτουργούν ως σταθμοί και στους οποίους θα βρίσκονται ασφαλισμένα τα ποδήλατα.
Ο επίδοξος χρήστης χρησιμοποιώντας το μέσο που έχει επιλέξει για τη χρέωση (ηλεκτρονική κάρτα ή πιστωτική), θα μπορεί να πάρει ένα ποδήλατο. Το κάθε ποδήλατο θα έχει ένα διακριτό μοναδικό αριθμό.
"Αυτόματα το σύστημα θα αντιστοιχίζει τον χρήστη με το συγκεκριμένο ποδήλατο και θα ξεκινά να μετρά ο χρόνος χρέωσης". Εάν στην πορεία ο χρήστης σταθμεύσει το ποδήλατο προσωρινά, υπάρχει η δυνατότητα να το κλειδώσει. 

Οταν πλέον θελήσει να το επιστρέψει, μπορεί να το παραδώσει στον πλησιέστερο σταθμό και όχι απαραίτητα στο σταθμό παραλαβής, τοποθετώντας το ποδήλατο σε ειδική βάση, όπου και ασφαλίζει. Ολα γίνονται αυτοματοποιημένα στην πλειονότητα των δήμων, χωρίς την παρουσία υπαλλήλων. 

Μετά την παράδοση, το σύστημα προχωρά στη χρέωση του μέσου που έχει επιλεγεί από τον χρήστη. Ο αριθμός των ποδηλάτων που πρόκειται να διατίθενται προς ενοικίαση είναι διαφορετικός σε κάθε δήμο. 

Προϋποθέσεις 

Σύμφωνα με τον Γιώργο Βουλγαρούδη, γενικό διευθυντή της εταιρείας Brainbox Πληροφορική, μιας από τις εταιρείες που έχει ασχοληθεί με τη μελέτη και την εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων σε δήμους, οι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό του αριθμού τόσο των ποδηλάτων όσο και των σταθμών, σχετίζονται άμεσα με τα προσδοκώμενα έσοδα, τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, τη μορφολογία του εδάφους και τον αριθμό κατοίκων και επισκεπτών. 

Στο Δήμο Διδυμοτείχου, για παράδειγμα, καταλυτικό ρόλο για την επένδυση αυτή, που είναι η μεγαλύτερη σε σχέση με άλλους δήμους (242.127 ευρώ), έπαιξε η λειτουργία σχολής αστυφυλάκων στην περιοχή, καθώς και η ύπαρξη στρατοπέδου, που υπερκέρασαν τους υπόλοιπους παράγοντες. 

Σύμφωνα με τον Γιάννη Τοπαλούδη, αντιδήμαρχο Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Διδυμοτείχου, το κίνητρο για την ένταξη του δήμου στο πρόγραμμα ήταν «αφενός η ευαισθησία του για την προστασία του περιβάλλοντος και αφετέρου η προσφορά οικονομικής ελάφρυνσης στους δημότες και τους επισκέπτες, με φθηνότερα μέσα μετακίνησης, δεδομένου ότι η χρέωση θα είναι συμβολικού κόστους, και όχι ανταποδοτικού». 

Το γεγονός ότι σε αρκετούς ελληνικούς δήμους δεν υπάρχουν ποδηλατόδρομοι δεν επηρεάζει το πρόγραμμα, αφού σύμφωνα με τον Γ. Βουλγαρούδη, «η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι η μίσθωση ποδηλάτων λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων». 

Με επιφύλαξη βλέπει την υλοποίηση αυτού του προγράμματος η Λυδία Χατζηαλεξίου από τους «Φίλους του Ποδηλάτου»: Πρώτον, γιατί θεωρεί ότι «στην ενοικίαση θα στραφούν αρχάριοι ποδηλάτες οι οποίοι δεν έχουν την εμπειρία της οδήγησης στις δύσκολες συνθήκες της πόλης, οπότε μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες και κινδύνους». Δεύτερον, γιατί «έχοντας το λυπηρό παράδειγμα της Κέρκυρας που ενώ έθεσε σε εφαρμογή ένα αντίστοιχο πρόγραμμα, στην πορεία το απαξίωσε», φοβάται μήπως τελικά συμβεί κάτι αντίστοιχο και σε άλλους δήμους. 

«Το ζητούμενο δεν είναι μόνο να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σύστημα, αλλά να διασφαλιστεί και η απρόσκοπτη λειτουργία του με αποτελεσματική επίβλεψη και συντήρηση». Πάντως θα είναι θετικό, σύμφωνα με τη Λ. Χατζηαλεξίου, «αν μέσα από αυτή τη διαδικασία ο κόσμος έρθει πιο κοντά στο ποδήλατο, το αγαπήσει και το αναδείξει ως αγαπημένο μέσο μεταφοράς». 

Πιλοτική εφαρμογή 

Από τον Μάιο του 2012 που ξεκίνησε το εν λόγω πρόγραμμα μέχρι σήμερα, η υλοποίησή του προχωρά με γοργούς ρυθμούς, με κάποιους από τους παραπάνω δήμους να έχουν ήδη ολοκληρώσει τις απαιτούμενες εργασίες για τη λειτουργία του συστήματος.

e-Βόνιτσα
google page rank