Ένας κτηνίατρος που είναι και αναγνώστης του www.zoosos.gr επικοινώνησε μαζί μας προκειμένου να μας στείλει τη φωτογραφία που ο ίδιος τράβηξε πριν ακρωτηριάσει το πόδι μιας κατσίκας. Το ζώο υπέφερε από μια πολύ βαθειά πληγή εξαιτίας της μόλυνσης, που της είχε προκαλέσει με την παστούρα ο κτηνοτρόφος στον οποίο ανήκει. Η παστούρα είναι το σχοινί με το οποίο της είχε σφιχτά δεμένα τα πόδια από τότε που προφανώς ήταν μικρή.
Μετά την παρατήρηση του κτηνιάτρου – ο οποίος μας ζήτησε να μην αναφέρουμε το νησί στο οποίο διαπιστώθηκε η κακοποίηση της αίγας – ο βοσκός δήλωσε ότι «δεν θα το ξαναπαστουρώσει». Το ότι το άφησε ανάπηρο δεν νομίζουμε πως τον νοιάζει στην τελική θα το σφάξει για να ξεμπερδέψει με το προβληματικό ζώο. Φανταστείτε για πόσο καιρό αδιαφόρησε και άφησε το σχοινί τόσο σφιχτά δεμένο στο άκρο του ζώου. Το άφησε να βασανίζεται σε κάθε του βήμα από τους φριχτούς πόνους και τη σήψη της ανοιχτής πληγής… Δεν πρόκειται απλά για άγνοια αλλά για εγκληματική αδιαφορία που δεν συγχωρείται!
Τι είναι το παστούρωμα – πεδούκλωμα-περδίκλωμα
Αν τα «βαρελόσκυλα» είναι η μια πτυχή της κακοποίησης των ζώων, που φυλάνε τα κοπάδια, η άλλη πτυχή είναι το βασανιστήριο, που υφίστανται δεμένα τα περισσότερα παραγωγικά ή ζώα εργασίας στην Ελλάδα πριν σφαγιαστούν σε νόμιμα ή παράνομα σφαγεία ή πριν τελειώσει ο κοπιώδης βίος τους. Οι κτηνοτρόφοι μόλις τα μικρά απογαλακτιστούν τους δένουν, είτε τα δύο μπροστινά πόδια τους, είτε ένα μπροστινό και ένα πισινό (της ίδιας πλευράς), ώστε τα ζώα να μη μπορούν, να τρέξουν, να απομακρυνθούν από την περιοχή βόσκησης ή να σκαρφαλώσουν καταστρέφοντας άλλες καλλιέργειες. Ο βηματισμός τους είναι εξαιρετικά μικρός σε έκταση και γίνεται τελικά βασανιστικός. Γαϊδούρια, κατσίκια, αρνιά, γελάδια ακόμα γουρούνια παραμένουν έτσι δεμένα καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου τους συνήθως μέχρι τη σφαγή.Τα σημάδια στους αστραγάλους των ζώων είναι μόνιμα και εμφανή, αφού τα συγκεκριμένα σημεία τελικά ατροφούν από την τριβή και το διαρκές τέντωμα του σχοινιού. Είναι μια ακόμα συμβατική μέθοδος κακοποίησης των παραγωγικών ζώων. Εκείνων των ζώων, που οι κτηνοτρόφοι τα αφήνουν, να βόσκουν «ελεύθερα» με δεμένα τα πόδια, για να παράγουν πιο γευστικό γάλα, για να έχουν πιο γευστικό κρέας, ώστε εκείνοι να βγάζουν τα χρήματα, που χρειάζονται, χωρίς παράλληλα να πληρώνουν λεφτά για περιττές περιφράξεις. Η ίδια βασανιστική μέθοδος δεσίματος εφαρμόζεται και σε γαϊδούρια και σε μουλάρια.
Γιατί δεν καταλαβαίνουμε πως τα ζώα υποφέρουν;
Ξανά και ξανά έχουμε γράψει στο www.zoosos.gr για το πώς καθηλώνουν οι κτηνοτρόφοι και τα παραγωγικά και τα λεγόμενα ζώα εργασίας, ώστε αυτά να μην απομακρύνονται και να βόσκουν χωρίς την επίβλεψη τους. Σε κάθε νησί συναντάμε ζώα σε τέτοια κατάσταση. Από τη Σαμοθράκη μέχρι την Πάρο και από την Κίμωλο μέχρι την Κέρκυρα. Η ίδια πρακτική εφαρμόζεται φυσικά και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η λύση είναι μία και μοναδική: Καταγγείλτε ξανά και ξανά αυτούς που κακοποιούν τα ζώα στα Αστυνομικά Τμήματα των περιοχών τις οποίες επισκέπτεστε! Ως επισκέπτες δηλαδή τουρίστες έχετε έναν λόγο παραπάνω να το κάνετε, γιατί σε αυτούς, που κακοποιούν συναισθανόμενα πλάσματα κατά τέτοιο τρόπο, αφήνετε τελικά τα λεφτά σας. Γίνετε γραφικοί και εκνευρίστε εκείνους, που θέλουν, να αποφύγουν την εμπλοκή τους με το θέμα. Διαμαρτυρηθείτε και στον Δήμο και καταγγείλτε το γεγονός στην Αστυνομία. Ζητήστε να γίνουν συστάσεις και να λυθούν τα ζώα, τα οποία βάρβαροι άνθρωποι τα δένουν έτσι, γιατί απλά τους βολεύει.
Θυμηθείτε πως τα ζώα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να ζουν έτσι δεμένα. Το επιβάλλει η κοινή λογική και η νομοθεσία! Σε αρκετές περιπτώσεις, που έγιναν καταγγελίες για το παράνομο αυτό δέσιμο, τα ζώα λύθηκαν μετά τις συστάσεις της Αστυνομίας προς τους κτηνοτρόφους και τους ιδιοκτήτες τους.
Το ίδιο συμβαίνει σε πολλές περιοχές με τα άλογα τις αγελάδες και άλλα ζώα.