Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

ΑΝΑΒΙΩΣΕ ΓΙΑ 10η ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ ΣΤΙΣ ΦΥΤΕΙΕΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ


Το τσιγάρισμα του χοιρινού κρέατος μαζί με το λίπος του ήταν η παραδοσιακή μέθοδος που χρησιμοποιούνταν από τις αγροτικές και κτηνοτροφικές οικογένειες για την διατήρηση του κρέατος τους χειμωνιάτικους μήνες.
Η κάθε οικογένεια μόνη της ή μαζί με τις γειτονικές, άναβε μια μεγάλη φωτιά στην αυλή της και τοποθετούσε την πυροστιά, το καζάνι, το χοιρινό και φυσικά το μεράκι της. Μυρωδιές τσιγαριαστού κρέατος διαχέονταν στην ατμόσφαιρα και μαζί με το πνεύμα των γιορτών που διακατείχε τους ανθρώπους έδιναν μια διαφορετική νότα στα χωριά.
Αυτή η πρακτική, που στο πέρασμα των χρόνων έγινε έθιμο, αναβιωσε  για δέκατη χρονιά, χτες την Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014 το πρωί στις Φυτείες Ξηρομέρου ένα έθιμο απ’ όπου και ξεκίνησε στην περιοχή μας.
Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Φυτειών ΄΄Ακαρνανικό Φως΄΄ σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Ξηρομέρου, με την εθελοντική προσφορά των κάτοικων και την στήριξη των επαγγελματιών της περιοχής, αναβίωσε το έθιμο τις τσιγαρίδας με μεγάλη επιτυχία.
Δείτε φωτο απο τον Χρήστο Σαλτογιάννη












google page rank