Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Η πολιτική εκδήλωση της ΛΑΕ, στο Αγρίνιο, με ομιλητή το Δημήτρη Στρατούλη




Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή της Λαϊκής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας , στην  αίθουσα του Επιμελητηρίου στο Αγρίνιο, την Παρασκευή 4/12 με Θέμα: Τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις – Ασφαλιστικό, με ομιλητή τον πρώην υπουργό κοινωνικών ασφαλίσεων και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ) Δημήτρη Στρατούλη και που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων για 2,5  και πλέον ώρες.
Στην εισήγησή του ο Δ. Στρατούλης, αφού περιέγραψε τις διαδικασίες προς την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της  ΛΑΕ, προχώρησε στην ανάλυση της πολιτικής κατάστασης όπως σήμερα εξελίσσεται.


Βασικές υπογραμμίσεις της ομιλίας του, οι φοβερές συνέπειες  του 3ου μνημονίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ως συνέχεια των 2 προηγούμενων μνημονίων, στην οικονομία και στην Ελληνική κοινωνία. Ειδικότερα αναφέρθηκε στις ιδιωτικοποιήσεις και στον ακραίο οικονομικό φιλελευθερισμό, στη  γενική  φοροεπιδρομή και στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους νέους.  Χαρακτήρισε την ανακεφαλαίωση των τραπεζών ως εγκληματική για την οικονομία και τη χώρα, τη στιγμή που τα κόκκινα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων δρομολογούν πλειστηριασμούς,  επισημαίνοντας, πως πρέπει να αποδοθούν ακόμα και ποινικές ευθύνες, σ’ αυτούς που προχώρησαν στην σ’ αυτό το έγκλημα. ......


Η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους(φαύλου και παράνομου), η απαλλαγή  από τα μνημόνια και η έξοδος από την ασφυκτική ευρωζώνη, καθώς και η ανατροπή των πολιτικών της ΕΕ, ανέφερε ο Δ. Στρατούλης, είναι οι προϋποθέσεις να πορευτούμε, ως λαός και ως χώρα, στον άλλο δρόμο της νέας εκκίνησης και της ανασυγκρότησης της οικονομίας, που προτείνει η ΛΑΕ.

Τον Δ. Στρατούλη προλόγισε και συντόνισε τη συζήτηση, που ακολούθησε την εισήγηση, ο Γιώργος Παληγεώργος, συντονιστής της ΛΑΕ Αιτωλ/νίας.



Ομιλία Δημήτρη Στρατούλη

Μέλους της Πολιτικής Γραμματείας της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

στο Αγρίνιο



Για τις πολιτικές εξελίξεις και το ασφαλιστικό



Η χώρα χρειάζεται σήμερα όσο ποτέ μία μεγάλη δημοκρατική – αντιμνημονιακή ανατροπή.



Σύντροφοι και συντρόφισσες

Φίλοι και φίλες

Πριν από δυόμισι ακριβώς μήνες, το βράδυ των βουλευτικών εκλογών, που οι νεομνημονιακές και οι παλαιομνημονιακές πολιτικές δυνάμεις κέρδισαν το 88% των βουλευτικών εδρών και η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ βρέθηκε εκτός βουλής, παρότι φαινόταν ότι το μνημονιακό πολιτικό σύστημα σταθεροποιήθηκε και ότι - μετά την πολιτική μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ – είναι ανίκητο, είχαμε πει ότι στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει. Ότι είχαμε χάσει μία πολύ κρίσιμη πολιτική μάχη αλλά όχι τον πόλεμο.

Απ’ ότι διαπιστώνουμε σήμερα, το μνημονιακό πολιτικό σκηνικό πολύ γρήγορα έχει ήδη αρχίσει να μπαίνει σε ένα νέο κύκλο ρευστοποίησης και αποσταθεροποίησής του, η οποία θα ενταθεί ακόμα περισσότερο τους επόμενους μήνες.

Τα πρώτα σκληρά μνημονιακά μέτρα αποδεικνύουν την πραγματικότητα για την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τερματίζουν τη δημαγωγία για τα διαβόητα «ισοδύναμα», αλλά και βάζουν τέλος στις αυταπάτες περί μνημονιακής πολιτικής «με ανθρώπινο πρόσωπο». Καταδεικνύουν ότι το επόμενο διάστημα ο λαός θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια πρωτοφανή επίθεση αντιλαϊκών νεοφιλελεύθερων μέτρων. Την ίδια στιγμή, η οικονομική κρίση βαθαίνει και δεν υπάρχει εύκολη έξοδος από το φαύλο κύκλο χρέους – λιτότητας - ύφεσης – ανεργίας.

Το 3ο μνημόνιο θα αποτύχει, όπως και τα δύο προηγούμενα, να δώσει οικονομική διέξοδο. Οι κοινωνικές αντιστάσεις εναντίον των ανθρωποκτόνων μέτρων που αυτό περιλαμβάνει αναπτύσσονται πολύ γρήγορά και κλιμακώνονται. Ήδη έχουμε τις δύο πρώτες επιτυχημένες Πανελλαδικές Πανεργατικές απεργίες και εντυπωσιακά μαζικές πανελλαδικές συγκεντρώσεις των αγροτών και των ατόμων με αναπηρία στην Αθήνα μόλις 75 μέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές. Ο δημαγωγικός χαρακτήρας των προεκλογικών δεσμεύσεων της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς θα αποκαλύπτεται. Κατά συνέπεια οι πολιτικές εξελίξεις θα επιταχυνθούν.

      Επιδιώκουμε η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ να βάλει τη σφραγίδα της στις επιταχυνόμενες πολιτικές εξελίξεις, ώστε αυτές να έχουν ανατρεπτικό, αντιμνημονιακό και προοδευτικό πρόσημο. Γι’ αυτό ακριβώς επισημάναμε και διορθώνουμε τα λάθη της προεκλογικής περιόδου και προχωράμε σε οργανωτική, πολιτική, προγραμματική ανασύνταξη με δημοκρατική συμμετοχή των μελών και όσων συμφωνούν με το πρόγραμμά μας και προπαντός με εξωστρέφεια και με ενίσχυση των δεσμών της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ με τα λαϊκά στρώματα και την νεολαία.

Γνωρίζουμε ότι δεν χρειάζεται ούτε σε εμάς, ούτε στο λαό και τη νεολαία να συγκροτήσουμε ένα πολιτικό οργανισμό που θα ανταγωνίζεται τις άλλες αριστερές δυνάμεις, ως προς το ποιος έχει τα περισσότερα πιστοποιητικά αριστεροσύνης και ριζοσπαστισμού.

Γι’ αυτό, παίρνουμε όλες τις αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση ενός πλατιού, αντιμνημιονιακού, προοδευτικού, δημοκρατικού, πατριωτικού μετώπου πολιτικών οργανώσεων, συλλογικοτήτων, αγωνιστών, που με ένα μεταβατικό πρόγραμμα διεξόδου, το οποίο θα απαντά πειστικά στα πραγματικά προβλήματα του λαού, θα ξαναδώσει ελπίδα ότι μπορούμε να πετύχουμε τη μεγάλη και ελπιδοφόρα ανατροπή, που θα ανοίξει δρόμο για βαθύτερες αλλαγές με κατεύθυνση το σοσιαλισμό.

Εργαζόμαστε δηλαδή για τη συγκρότηση μετώπου, που θα λειτουργεί ως ευρύτερη πολιτική παράταξη και θα είναι προσανατολισμένο όχι σε ενδοαριστερές αντιπαραθέσεις, αλλά θα απευθύνεται για συστράτευση και ένταξη στην κοινωνία, στην κοινωνική και πολιτική Αριστερά και σε κοινωνικές δυνάμεις που θέλουν να αγωνιστούν σήμερα και όχι στο αόριστο μέλλον, για δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Δεν αντιπαραθέτουμε την προτεραιότητα σήμερα στήριξης και ανάπτυξης των λαϊκών αγώνων για σκληρή αντιπολίτευση και ανατροπή του μνημονιακού, πολιτικού σκηνικού με την ανάγκη να δίνουμε κυβερνητική διέξοδο, αλλά τα κάνουμε και τα δύο. Δηλαδή είμαστε παρόντες στους λαϊκούς και εργατικούς αγώνες, προσπαθούμε να τους αναπτύξουμε, να τους συντονίσουμε και να τους κλιμακώσουμε και ταυτόχρονα να τους δίνουμε θετική διέξοδο, με την προβολή και προώθηση ενός ολοκληρωμένου εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου και προγράμματος και της ανάγκης να αναδειχτεί μία κυβέρνηση αποφασισμένη να το εφαρμόσει.



Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ έχει ως πολιτική προτεραιότητα την ανατροπή των μνημονίων και του πολιτικού σκηνικού που τα υπηρετεί. Ένας τέτοιος στόχος  υπηρετεί με συνέπεια τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας να απαλλαχθούν από τη λιτότητα, τη φτώχεια και την ανεργία. Γι’ αυτό το λόγο προβάλλουμε ένα αντιμνημονιακό, προοδευτικό, μεταβατικό πρόγραμμα που καταργεί τα μνημόνια, διαγράφει το δημόσιο χρέος, οδηγεί σε ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση προς όφελος του λαού και συγκεντρώνει κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις και για βαθύτερους οικονομικούς και κοινωνικούς μετασχηματισμούς, με σοσιαλιστικό ορίζοντα. Επειδή το πρόγραμμά μας απαιτεί για την εφαρμογή του πρώτα απ΄όλα σπάσιμο του ορίου της Ευρωζώνης, δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στη ακόμα καλλίτερη επεξεργασία και προβολή των μέτρων που θα απαιτηθούν στη μεταβατική περίοδο προς το εθνικό νόμισμα, ώστε να πείσουμε το λαό ότι αυτή η ανατροπή θα του ανοίξει το δρόμο στην ελπίδα, δηλαδή σε μια καλύτερη ζωή, σε νέες θέσεις εργασίας, σε βελτίωση εισοδημάτων και κοινωνικών πολιτικών, σε αποκατάσταση της δημοκρατίας κλπ.

Για να είναι πολιτικά αξιόπιστη και κυρίως αποτελεσματική η νέα προσπάθειά μας για την αντιμνημονιακή ανατροπή, κάνουμε αυτά που δεν ήθελε να κάνει ή δεν έκανε η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα την ταπεινωτική αναδίπλωση και την μνημονιακή μετάλλαξή τους.

Δηλαδή:

  • Απευθυνόμαστε με ειλικρίνεια για συνεργασία και συμπαράταξη στις δυνάμεις της Αριστεράς για τη συγκρότηση Φόρουμ διαλόγου και κοινής δράσης πρώτα απ’ όλα για ζητήματα της συγκυρίας όπως ασφαλιστικό,  πλειστηριασμοί σπιτιών, ιδιωτικοποιήσεις, φορομπηχτικές πολιτικές κλπ).
  • Επίσης απευθυνόμαστε σε αντιμνημονιακές δυνάμεις, σε διανοούμενους, καλλιτέχνες, λαϊκές οργανώσεις, ανοιχτά στο λαό, σε όλους όσοι και όσες θέλουν να αγωνιστούν και να συστρατευθούν μαζί μας.
  • Εργαζόμαστε για την αγωνιστική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, αλλά και άλλων κοινωνικών κινημάτων, όχι μόνο για να στηρίξουν την προσπάθεια για αντιμνημονιακή ανατροπή, αλλά και για να μας ελέγχουν ως προς τη συνέπεια λόγων και έργων μας.
  • Θέλουμε να εργαστούμε με πολιτικό σχέδιο, με νέες επικοινωνιακές πρακτικές και νέα στελέχη για τη συγκρότηση ισχυρού κινήματος νεολαίας, στη βάση των πραγματικών προβλημάτων (εργασία, Παιδεία, μισθοί, εργασιακές σχέσεις, Πολιτισμός, αθλητισμός κλπ). Γνωρίζουμε καλά ότι καμία ανατροπή δε μπορούμε να πραγματοποιήσουμε, και ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε, εάν η νεολαία δεν είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων.
  • Έχουμε στόχο να οικοδομήσουμε τον υποκειμενικό παράγοντα που μπορεί και πρέπει να προωθήσει όλα τα παραπάνω, δηλαδή τη ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, με αυτενέργεια από τα κάτω, με δημοκρατία, με συμμετοχή, με κοινωνική και πολιτική εξωστρέφεια, με ανανέωση πρακτικών και προσώπων, με ζωντανές και λειτουργούσες οργανώσεις βάσης και συλλογική λειτουργία των οργάνων, ώστε να μη μπορεί να αυτονομηθεί από τις λειτουργίες του κόμματος οποιαδήποτε ηγετική ομάδα θα μπορούσε να σκεφτεί κάτι τέτοιο στο μέλλον, όπως έγινε στον ΣΥΡΙΖΑ με τα γνωστά καταστρεπτικά αποτελέσματα για τον ίδιο και κυρίως για τον λαό και την χώρα.



Για όλους αυτούς τους λόγους στην πανελλαδική σύσκεψη της ΛΑΕ συγκροτήσαμε την Επιτροπή  θέσεων -Προγράμματος, την Επιτροπή που θα προτείνει τον Κανονισμό Λειτουργίας της, αλλά και την Οργανωτική Επιτροπή για την ιδρυτική 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, με στόχο να τροφοδοτήσουμε εγκαίρως την αναγκαία συζήτηση με ιδέες, προτάσεις, υλικά κλπ, γεγονός που είναι προϋπόθεση για μια αυθεντικά δημοκρατική οργάνωση της συζήτησης.



Η ΛΑ.Ε. θέτει το σύνολο των δυνάμεών της σε κινηματικό «συναγερμό» και θα προγραμματίσει τις ενέργειές της με στόχο να τεθεί στην πρώτη γραμμή της κοινωνικής αντίστασης και των εργατικών και λαϊκών αγώνων, για να επιστρέψει ξανά η εμπιστοσύνη του λαού στη δύναμη του συλλογικού αγώνα, αλλά και της προσπάθειας να ξαναγίνει η Αριστερά συνώνυμη με την αντίσταση, την κατάργηση των μνημονίων, την ριζοσπαστική αλλαγή και τον κοινωνικό μετασχηματισμό.

            Το άμεσο πρόγραμμα δράσης μας έχει τις εξής προτεραιότητες:

α) Την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας, την απόκρουση των πλειστηριασμών προς όφελος των τραπεζιτών και των δανειστών, την αντίσταση στη φοροεπιδρομή, τα χαράτσια και τις διακοπές παροχής ρεύματος και υδροδότησης.

β) Την υπεράσπιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και υγείας, την απόκρουση της κορυφαίας νεοφιλελεύθερης αντιμεταρρρύθμισης, που απειλεί με πλήρη εκθεμελίωση όλες τις κατακτήσεις σε σύνταξη και περίθαλψη.

γ) Την αντίσταση στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς, των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, μελισσουργών και αλιέων.

δ) Τον αγώνα της νεολαίας ενάντια στην «εκπαιδευτική εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, τις περικοπές, την ανεργία και την επισφάλεια.

ε) Την απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων με αιχμή τα δίκτυα και τις υποδομές, την ενέργεια, το νερό, τις τράπεζες, την συνέχιση του αγώνα για την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας και του περιβάλλοντος.



Σύντροφοι και συντρόφισσες

Φίλοι και φίλες



Θα ήθελα να κάνω ορισμένες επισημάνσεις και για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις:

Ø  Είναι κωμικοτραγικό το θέαμα αρχηγών κομμάτων που έχουν ψηφίσει από κοινού το τρίτο Μνημόνιο, το οποίο πρώτα απ΄ όλα περιλαμβάνει την κατεδάφιση του ασφαλιστικού και των συντάξεων, να κοροϊδεύουν, επί ώρες, ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί τον ελληνικό λαό, για το ποιοι θα υποστούν το πολιτικό κόστος εφαρμόζοντας αυτό το τερατούργημα.Η μόνη λύση για τον λαό και τον τόπο είναι η  ήττα και συντριβή του μνημονιακού πολιτικού σκηνικού, που αντιπροσωπεύει το Συμβούλιο αρχηγών και η δημοκρατική - αντιμνημονιακή ανατροπή για μια νέα προοδευτική πορεία της χώρας.

Ø  Η ΛΑΕ θα  προχωρήσει  σε πολιτικές  και  κινηματικές  πρωτοβουλίες,  ώστε να αναδεχθεί το μέγα σκάνδαλο της  νέας ανακεφαλαιοποίησης των  τραπεζών και να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες για αυτό. Είναι  χαρακτηριστικό ότι οι ξένοι επενδυτές με  5 δις ευρώ πήραν στα χέρια τους όλες τις συστημικές τράπεζες. Το Δημόσιο κατέχει πλέον μια μικρή μειοψηφία μετοχών, παρότι οι  παλαιομνημονιακές και νεομνημονιακές κυβερνήσεις έχουν φορτώσει  τον  λαό με  χρέος  50 δις ευρώ για τις  δυο ανακεφαλαιοποιήσεις. Συγχρόνως, η κυβέρνηση εξαφάνισε τους περίπου 300.000 μικρομετόχους, οι οποίοι έχασαν όλα τα χρήματα τους,  με τα  οποία  είχαν αγοράσει  μετοχές  των  τραπεζών και εξαέρωσε τις μετοχές των ασφαλιστικών ταμείων στις τράπεζες προκαλώντας τους νέα ζημιά πάνω από 1 δις ευρώ. Η ΛΑΕ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ποτέ τα τετελεσμένα της παράδοσης των τραπεζών σε ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια. Θα αμφισβητήσει τη νομιμότητά τους, και θα προωθήσει την εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των τραπεζών και έναν άλλο αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο τους.

Ø  Η Τουρκία, εκβιάζοντας με τους πρόσφυγες, κέρδισε από την ΕΕ, σχεδόν, τα πάντα, χωρίς να εγγυηθεί ουσιαστικά τίποτε, δείχνοντας τι σημαίνουν “σκληρές διαπραγματεύσεις” στην πράξη και όχι στα λόγια. Δυστυχώς ο Πρωθυπουργός περιορίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής σε άτεχνα λογοπαίγνια στο Twitter, χωρίς να μπορέσει να αποσπάσει εγγυήσεις για θεμελιώδη νόμιμα συμφέροντα της χώρας μας στο Αιγαίο, αλλά και της Κύπρου, που η Άγκυρα εξακολουθεί να αμφισβητεί.



Σύντροφοι και συντρόφισσες

Φίλοι και φίλες



Όσον αφορά τις εξελίξεις με το ασφαλιστικό θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

  • Η δήθεν ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που προωθεί η κυβέρνηση, δεν είναι τίποτα άλλο παρά το χαρτί περιτυλίγματος της νέας λεηλασίας των συντάξεων, προκειμένου να τηρήσει τη μνημονιακή δέσμευσή της για μείωση των δημοσίων δαπανών για τις συντάξεις κατά 2,25 δις ευρώ το 2015 και 2016, όπως εξάλλου αποτυπώνεται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016, για να δοθούν στους δανειστές της χώρας για την αποπληρωμή του παράνομου, επαχθούς, άδικου και μη βιώσιμου δημοσίου χρέους.
  • Η κυβέρνηση επιδιώκει να πετύχει αυτόν τον στόχο με δύο τρόπους. Αφενός με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης σε επίπεδα, που να καλύπτει μόνο τη λεγόμενη εθνική σύνταξη, κατά παράβαση της συνταγματικής δέσμευσής της για εγγύηση συνολικά των συντάξεων. Αφετέρου με τον επανυπολογισμό του λεγόμενου αναλογικού τμήματος των συντάξεων για παλιούς και νέους συνταξιούχους με νέα ποσοστά αναπλήρωσης που θα οδηγούν σε μειώσεις των συντάξεων για όλους και όλες και με μετατροπή του δημόσιου, καθολικού και αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης σε κεφαλαιοποιητικό ατομικών κουμπαράδων εξαθλίωσης και αποκλεισμού. Με αυτούς τους τρόπους χειροτερεύει ακόμα περισσότερο τους μνημονιακούς νόμους 3863/2010 και 3865/2010, τους οποίους ο τότε ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε να απορριφθούν ως συνταξιοκτόνοι με δημοψήφισμα.
  • Η κυβέρνηση εκτός από τα παραπάνω έχει ήδη νομοθετήσει τις δεσμεύσεις της από το 3ο μνημόνιο για κατ’ αρχή μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων με την αύξηση από 4% σε 6% και από 0 σε 6% αντίστοιχα των κρατήσεων για υγειονομική περίθαλψη. Επίσης για δραστική μείωση των κατώτερων συντάξεων για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την 1-7-2015, την επαναφορά των μνημονιακών νόμων 3863 και 3865 του 2010 για τις σταδιακές μειώσεις των κύριων συντάξεων, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 6 μήνες μέχρι και 17 χρόνια καταργώντας όχι μόνο κατοχυρωμένα αλλά και θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, την χειροτέρευση των 100 δόσεων των οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία, την κατάργηση ευνοϊκών για τους ασφαλισμένους νομοθετικών ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν επί Υπουργίας μου κλπ.
  • Επίσης η κυβέρνηση μέσα στα πλαίσια της δήθεν ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα προωθήσει και τις υπόλοιπες δεσμεύσεις της από το 3ο μνημόνιο για το ασφαλιστικό και συγκεκριμένα:

v  Εφαρμογή της « ρήτρας μηδενικού ελλείμματος», δηλαδή νέα  περικοπή από 1-1-2015 επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ παροχών.

v  Σταδιακή μείωση των δικαιούχων του Ε.Κ.Α.Σ. έως την κατάργηση του ως το τέλος του 2019, μέτρο που αφορά 360.000 χαμηλοσυνταξιούχους, που θα ζουν πλέον κάτω από τα όρια της φτώχειας. Κατάργηση από το 2016 του Ε.Κ.Α.Σ. για το 20% των δικαιούχων, που το μηνιαίο εισόδημά τους θα μειωθεί 193 ευρώ κατά μέσο όρο.

v  Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων χρηματοδότησης ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και των παροχών με τις προϋποθέσεις του Ι.Κ.Α. για όλα τα ταμεία. Από τα μέτρα αυτά, θα έχουμε αυξήσεις των εισφορών σε ΟΓΑ (θα τριπλασιαστούν), ΝΑΤ και ΟΑΕΕ, αφού θα επέλθει δραματική περικοπή της κρατικής επιχορήγησης στον ΟΓΑ - σήμερα αγγίζει το 85% των εσόδων του-, στο ΝΑΤ - σχεδόν το 90% - και στον ΟΑΕΕ το 42%.

v  Κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο).

v  Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν τη δαπάνη εφαρμογής (2,6-3 δις το χρόνο, ήτοι 1,5% του ΑΕΠ) της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών στις κύριες και επικουρικές συντάξεις κατά την περίοδο 2010-2012. Δηλαδή, χωρίς να έχουν καν εφαρμοστεί οι αποφάσεις αυτές, προαναγγέλλεται η λήψη νέων επαχθών μέτρων στο όνομα του κόστους εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων, που το δημόσιο κατά τρόπο παράνομο δεν εκτελεί!

v  Ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σ’ ένα για τις κύριες συντάξεις, σ’ ένα για τις επικουρικές και σ’ ένα για τις εφ’ άπαξ παροχές. Το μέτρο αυτά θα προκαλέσει πολλά λειτουργικά προβλήματα και ισοπέδωση παροχών προς τα κάτω. Η δημιουργία ενός υπέρ –Ταμείου κύριων συντάξεων για όλους, και μάλιστα άμεσα, με συμπίεση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων προς τα κάτω, θα δημιουργήσει ένα λειτουργικό χάος, θα αυξήσει το χρόνο αναμονής για τη χορήγηση των συντάξεων και κυρίως θα χειροτερεύσει δραματικά το επίπεδο των συντάξεων.

v  Μεγαλύτερη σύνδεση εισφορών –παροχών με στόχο την μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος σε πλήρως κεφαλαιοποιητικό και εξατομικευμένο, καθώς και για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, σύνδεση των εισφορών με το εισόδημά τους.

v  Είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών από την εφορία, η οποία όμως λειτουργεί απρόσωπα χωρίς τα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, που έθεταν σε περίπτωση οφειλών τα ασφαλιστικά ταμεία.

v  Μείωση εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων λόγω τροποποίησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας με αποδυνάμωση των ισχυόντων σήμερα προνομίων κατάταξής τους στον πίνακα  πιστωτών προς όφελος των μόνιμα ωφελουμένων ιδιωτικών τραπεζών.

v  Δραστική μείωση οικογενειακών καθώς και των προνοιακών επιδομάτων που χορηγούνται στα ΑμεΑ, λόγω μείωσης των δημοσίων κοινωνικών δαπανών για αυτό το σκοπό κατά 0,5 % του ΑΕΠ ετησίως από 1-1-2016 και λόγω εφαρμογής των τριών εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ, που επιβάλλουν την σύνδεσή τους με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και κατά συνέπεια τον δραστικό περιορισμό των δικαιούχων.



  • Το ασφαλιστικό στη χώρα μας είναι σε κρίση, όχι λόγω υψηλών δαπανών του για συντάξεις, αφού αυτές έχουν μειωθεί δραστικά (35-50%) τα χρόνια των μνημονίων, αλλά λόγω της μείωσης των εσόδων του εξαίτιας των μνημονιακών πολτικών της λιτότητας. Επομένως η κοινωνική ασφάλιση μπορεί να σωθεί και να αναβαθμιστεί, μόνον εφόσον διασφαλιστούν και αυξηθούν τα θεσμοθετημένα έσοδά της,  δηλαδή:

ΕΑΝ χτυπηθεί η εισφοροδιαφυγή, που  μπορεί να της αποδώσει ετησίως μέχρι 8 δις ευρώ πρόσθετους πόρους.

ΕΑΝ μειωθεί η ανεργία με την κατάργηση των μνημονίων λιτότητας και την προώθηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Για κάθε 100.000 νέες θέσεις εργασίας προστίθενται στην κοινωνική ασφάλιση 660 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και αν δεν υπήρχαν 1,4 εκατομμύρια άνεργοι 8 δις ευρώ ετησίως.

ΕΑΝ αποκατασταθούν οι μισθοί,  που μπορούν να  την τροφοδοτήσουν με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

ΕΑΝ υπάρχουν κίνητρα για τον ασφαλισμένο και πιο αυστηρές ποινές για τους εργοδότες, που εισφοροδιαφεύγουν και εισφοροκλέπτουν.

ΕΑΝ αυξηθεί η κρατική χρηματοδότησή της σύμφωνα με τις ανάγκες της.

ΕΑΝ αποκατασταθεί με συμπληρωματικούς δημόσιους πόρους, που θα προέλθουν από την φορολόγηση των μεγάλων κερδών και του μεγάλου πλούτου, η διαχρονική λεηλασία των αποθεματικών της από τις κυβερνήσεις, τις τράπεζες και την εργοδοσία.

Εάν υπάρξει βαθειά διαγραφή του δημοσίου χρέους της χώρας, ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίοι δημόσιοι πόροι για την χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, των κοινωνικών πολιτικών και της ανάπτυξης.

  • Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ αγωνίζεται για ένα δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, καθορισμένων παροχών, αλληλέγγυο, αναδιανεμητικό και καθολικό, με συντάξεις αξιοπρέπειας στα 35 χρόνια ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας, κατώτερη σύνταξη στα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη σε ηλικία 65 ετών.

Γνωρίζουμε ότι για τα παραπάνω θα συναντήσουμε τη λυσσαλέα αντίδραση των δανειστών και της Ευρωζώνης.

Ανάμεσα, όμως, στον αργό μνημονιακό θάνατο της κοινωνικής ασφάλισης, των συνταξιούχων, των νέων και σε μία νέα ελπιδοφόρα αρχή σε ρήξη με τη χρεομηχανή και την ευρωζώνη, που για τη χώρα μας ταυτίζεται με συνεχή λιτότητα, προτιμούμε το δεύτερο.



Σύντροφοι και συντρόφισσες

Φίλοι και φίλες

Η φαρσοκωμωδία της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών είναι η αρχή του τέλους για την σημερινή κυβέρνηση και ο πρόλογος για μια “οικουμενική” κυβέρνηση των μνημονιακών πολιτικών δυνάμεων, που κι αυτή γρήγορα θα ναυαγήσει κάτω από το βάρος των επονείδιστων για τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία μνημονιακών μέτρων.

Η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη δημοκρατική - αντιμνημονιακή ανατροπή και ένα προοδευτικό αναπτυξιακό πρόγραμμα ανασυγκρότησης, και όχι διαιώνιση της μνημονιακής καταστροφής. Μία ανατροπή που μπορεί και πρέπει να έλθει και θα έλθει με την μεγαλύτερη ανάπτυξη, τον αποτελεσματικότερο συντονισμό και την σχεδιασμένη κλιμάκωση των εργατικών και λαϊκών αγώνων

google page rank