Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Το πρώτο κύμα του χιονιά έφτασε και στην Ελλάδα

Χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, βορειοανατολικοί άνεμοι 5-7 μποφόρ και περαιτέρω μείωση της θερμοκρασίας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Οι χιονοπτώσεις αναμένονται κυρίως σε πεδινές περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της κεντρικής - ανατολικής Στερεάς, της Ευβοίας και της Πελοποννήσου. Από το απόγευμα είναι πιθανό να χιονίσει τοπικά και στα πεδινά - ημιορεινά των Κυκλάδων. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί και βορειοανατολικοί, 5-6 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση. Στα ανατολικά και νότια πελάγη θα φτάσουν τα 7- 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα και τη νύχτα αναμένεται παγετός στα δυτικά και βόρεια.
Λόγω των ισχυρών ανέμων είναι κλειστή  η πορθμειακή γραμμή Πάχη Μεγάρων-Φανερωμένη Σαλαμίνας, ενώ στη βόρεια Ελλάδα δεν εκτελούνται τα δρομολόγια στις γραμμές Καβάλα-Πρίνου Θάσου και Κεραμωτή-Λιμένα Θάσου. Κλειστό είναι και το Ρίο-Αντίρριο. .....

Τη νύχτα της Τετάρτης η Βόρεια Ελλάδα, ο Δομοκός και η Δυτική Φθιώτιδα ντύθηκαν στα λευκά, ενώ παντού στις ορεινές περιοχές της χώρας μας εμφανίστηκαν τα εκχιονιστικά έτοιμα για δράση.
Τα εκχιονιστικά της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έχουν αρχίσει και ρίχνουν αλάτι προληπτικά στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ενώ σε ό,τι αφορά την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας δεκάδες εκχιονιστικά βρίσκονται σε κομβικά σημεία. Εκτακτα μέτρα έχουν πάρει και οι δήμοι για να κρατήσουν ανοιχτό το τοπικό οδικό τους δίκτυο, και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς βρίσκονται σε ετοιμότητα ακόμα και ιδιωτικά μηχανήματα.
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη:
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: στη Θράκη λίγες νεφώσεις. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις σε ορεινές-ημιορεινές αλλά και σε πεδινές περιοχές κυρίως της κεντρικής Μακεδονίας. Από το απόγευμα σταδιακή βελτίωση.
Ανεμοι: βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασια: από -04 (μείον τέσσερα) έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3-4 βαθμούς χαμηλότερη..
Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά ηπειρωτικά κυρίως της Πελοποννήσου. Σταδιακή βελτίωση.
Ανεμοι: ανατολικοί 5 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασια: από 02 έως 10 βαθμούς κελσίου. Στην Ηπειρο κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά ημιορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές. Μεγαλύτερη ένταση των φαινομένων αναμένεται στη Θεσσαλία, την Εύβοια και στα ορεινά-ημιορεινά της Πελοποννήσου και της κεντρικής Στερεάς.
Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά και νότια 7 με 8 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από αργά το απόγευμα.
Θερμοκρασια: από -02 (μείον δυο) έως 6 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις με ασθενείς βροχές. Παροδικές χιονοπτώσεις αρχικά σε ορεινές ημιορεινές περιοχές της Κρήτης και από το απόγευμα και σε ημιορεινές-πεδινές περιοχές των Κυκλάδων.
Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασια: από 05 έως 11 βαθμούς κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 7 με 8 μποφόρ που το βράδυ στα βόρεια θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασια: από 06 έως 12 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Αττική
Καιρός: νεφώσεις με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις στα ανατολικά και βόρεια και χιονόνερο η χιόνι στα υπόλοιπα.
Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 00 έως 05 βαθμούς κελσίου. Στα ανατολικά και τα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: αρχικά νεφώσεις με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις. Βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από -02 (μείον δυο) έως 03 βαθμούς κελσίου.
Την Παρασκευή αναμένονται νεφώσεις με χιονόνερο ή παροδικές χιονοπτώσεις στη Χαλκιδική, τη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν κυρίως στις νησιώτικες περιοχές. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στα δυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές η χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στο νότιο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασια θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. Ο παγετός αναμένεται κατά τόπους ισχυρός τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά.

πηγή:  kathimerini.gr
google page rank