Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

ΛΕΥΚΑΔΑ: ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟ ΜΕΓΑ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΦΑΝΕΡΩΜΈΝΗ (ΦΩΤΟ)

Παρουσία πλήθους προσκυνητών-πανηγυριωτών τελέσθηκε το βράδυ της Κυριακής 19 Ιούνη 2016 στο ιστορικό Μοναστήρι της Φανερωμένης, σημείο αναφοράς των όπου γης Λευκαδίων καθώς και προστάτιδας και πολιούχου του νησιού της Λευκάδας, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στο πλαίσιο της πανήγυρης του Μοναστηριού, που εορτάζει κάθε χρόνο τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.
Στο φετινό εορτασμό έχουν κληθεί και παρίστανται, εκτός του Μητροπολίτη Λευκάδας και Ιθάκης κ.κ. Θεοφίλου, οι Μητροπολίτες Τρίκκης (Τρικάλων) και Σταγών κ.κ. Χρυσόστομος (κατάγεται από το Θεσπρωτικό Πρέβεζας), ο οποίος και προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού ως ο νεώτερος της Ιεραρχίας, και Φωκίδας κ. Θεόκτιστος.
Τους καλεσμένους Μητροπολίτες υποδέχτηκε στην είσοδο του Μοναστηριού ο Ηγούμενος Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος, ενώ πολλοί ήταν οι ιερείς της τοπικής Εκκλησίας που είχαν παραταχθεί κατά μήκος του διαδρόμου που οδηγεί στο εσωτερικό του Μοναστηριού.
Μετά τον Εσπερινό και το κήρυγμα ακολούθησε στο προαύλιο του Καθολικού η τελετή ευλογήσεως των άρτων (αρτοκλασία), που είχαν σχηματίσει ολόκληρο βουναλάκι πάνω σε δύο μεγάλα τραπέζια. Στη συνέχεια ξεκίνησε ολονύκτια ακολουθία που διήρκεσε μέχρι το πρωί.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο εορτασμός του Μοναστηριού θα κορυφωθεί σήμερα, Δευτέρα 20 Ιούνη, με την Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Φωκίδας κ. Θεόκτιστου και συνιερουργούντων των Μητροπολιτών Λευκάδας και Ιθάκης κ.κ. Θεοφίλου και Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσοστόμου και θα ακολουθήσει η λιτάνευση της εικόνας συνοδεία της Μπάντας της Φιλαρμονικής, ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν το απόγευμα της Τρίτης 21 Ιούνη όπου θα ψαλεί Ιερά Παράκληση και θα επιστραφεί η εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης στο γνωστό μέρος εντός του Καθολικού.
Για την εξυπηρέτηση των προσκυνητών το ΚΤΕΛ Λευκάδας θα βάλει και σήμερα λεωφορεία με τακτικά δρομολόγια και αφετηρία την στάση στον Άγιο Μηνά, στην πόλη της Λευκάδας, τα οποία και συνιστούμε ανεπιφύλακτα προς αποφυγή της ταλαιπωρίας, αφού η άνοδος εντός του οικισμού του Φρυνίου είναι κλειστή από την αστυνομία και λίγο πριν το Μοναστήρι επίσης.
Δεν θα θέλαμε να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός -γιατί ακούστηκε- ότι ο Ηγούμενος της Μονής Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος ήταν ο μοναδικός από τους παρισταμένους ανώτερους κληρικούς (δεν γνωρίζουμε αν ο όρος ταιριάζει) που δεν φορούσε τον μεγάλο επιστήθιο σταυρό, αφού εκτίει ποινή που του επιβλήθηκε πρόσφατα από τον Μητροπολίτη κ. Θεόφιλο, ο οποίος του αφαίρεσε «τα οφίκκια του Επιστήθιου Σταυρού και του Επιγονάτιου». Έχουμε γράψει και άλλες φορές στο παρελθόν γι΄ αυτή τη κρίση, που φαίνεται να υπόβοσκε όλο το προηγούμενο διάστημα στους κόλπους της τοπικής Εκκλησίας και που κανείς δεν ξέρει πότε και αν θα καταλαγιάσει κάποτε.
Σε κάθε περίπτωση όλα εξελίχτηκαν ομαλά χθες, ενώ εμφανείς διαμαρτυρίες δεν φαίνεται να υπήρξαν πέρα από κάνα-δυο φωνές που ακούστηκαν κατά την εκ νέου είσοδο του Μητροπολίτη Λευκάδας στο Καθολικό της Μονής, μετά το πέρας της τελετής της αρτοκλασίας που έλαβε χώρα όπως προαναφέραμε στον προαύλιο χώρο, και αυτές ήταν -έτυχε να είμαστε κοντά- του είδους: «Εσείς φοράτε το σταυρό…».
Τώρα για την εμποροπανήγυρη κατά μήκος του δρόμου, έξω από το Μοναστήρι, που είναι κι αυτή ένα μεγάλο κομμάτι της πανήγυρης, δεν θα πούμε πολλά πράγματα, πέρα από το γεγονός ότι οι μπάγκοι με τα κάθε λογής εμπορεύματα: από χαλβάδες, φρούτα, κομποσκίνια, εικόνες, ασημικά, παπούτσια, είδη κουζινικής, ρούχα, τυριά, κουνέλια, παπαγάλους, χρυσόψαρα … από δρεπάνια και σφυριά μέχρι στριγκάκια (Θέμ΄ σχώρεσέμε), και φυσικά το πατροπαράδοτο σουβλάκι που έκανε για μια ακόμη φορά θραύση, κοντεύουν να φτάσουν στους Τσουκαλάδες…



























































google page rank