Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Πογωνιά Ακτίου - Βόνιτσας (Γνωρίζοντας τα χωριά του Δήμου μας)

Ο Γιώργος Σκουρής ψαρεύουν με τον Γιώργος Τρίγκας 
Το χωριό Πογωνιά είναι κτισμένο στη δυτική ακτή του όρμου της Παλαίρου σε υψόμετρο 70μ. νοτιοδυτικά που υπάρχει μια μικρή νησίδα που έχει το όνομα Πογωνιά ή Νησιοπούλα. Πάνω από το χωριό ορθώνεται η κορυφή Ταύρος (477 μ.). Η θέση της Πογωνιάς είναι πανέμορφη. Τα σπίτια της, χτισμένα απέναντι από την Πάλαιρο, αγναντεύουν τη θάλασσα και τις απέναντι Ακαρνανικές κορυφές. Ο δρόμος που συνεχίζει βόρεια από το χωριό οδηγεί αρχικά στον οικισμό Στενό (υψ. 100 μ.), ο οποίος είναι σκαρφαλωμένος στις πλαγιές λόφου και στη συνέχεια στην αρχαία Πάλαιρο και στον παλαιό οικισμό Κεχροπούλα.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΉ
Στην Πογωνιά βρισκόταν το λιμάνι της αρχαίας Παλαίρου, όπως αποδεικνύεται από τα λείψανα των λιμενικών εγκαταστάσεων που εντοπίστηκαν ανατολικά της. Η Πογωνιά ήταν ανέκαθεν μικρός οικισμός και για αυτό πολλές φορές εντασσόταν στην Πάλαιρο, έτσι η ιστορία της ταυτίζεται με αυτή της Βόνιτσας και της Παλαίρου.
ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ 
Η πρώτη αναφορά που έχουμε για το χωριό είναι το 1692. Το 1828 κατοικού­σαν σε αυτή 9 οικογένειες, οι οποίες είχαν στην κατοχή τους 672 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης.
Στην παραλία της Πογωνιάς ανατολικά, μέσα σε βάλτο κοντά στην ακτή, σώζεται ένα μικρό πέτρινο μονότοξο γεφυράκι της ρωμαϊκής εποχής.
Οι διαστάσεις του είναι: 5.50 μ. μήκος, ύψος 1.80 μ. και πλάτος 1.90 μ. και φαίνεται πως είχε πλατύσκαλα, καθώς ο διά­δρομος του είναι ημικυκλικός. Το γεφυράκι είναι περίπου σε απόσταση 20 μέτρων από τη θάλασσα και κάθετο προς αυτή.
Φωτογραφία από την Πάλαιρο τραβηγμένη στο βάθος η Πογωνιά 
Η θέση του δείχνει πως από εκεί περνούσε ποταμά­κι, την κοίτη του οποίου κάλυψαν οι προσχώσεις και η οπισθοδρόμηση της ακτογραμ­μής, καθώς σήμερα η μορφολογία του εδάφους δεν δικαιολογεί κάτι τέτοιο. Ίσυπήρχε κάποια τάφρος και να εξυπηρετούσε τη διέλευση των κατοίκων προς τη θάλασσα.
Στην ακτή νοτιοδυτικά βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη και λίγο πιο κάτω το ακρωτήριο Βαρικό ή Βαρκό (όπου υπάρχει μικρός οικισμός που το 2001 είχε 7 κατοί­κους) και ο μικρός ομώνυμος όρμος. Οι ακτές της χερσονήσου στη συνέχεια, μέχρι την Πλαγιά, είναι λίγο δύσβατες με μικρούς όρμους και δεν είναι προσβάσιμες από τη στεριά, η οποία έχει πλούσια βλάστηση.
Η Πογωνιά σήμερα είναι ένα όμορφο τουριστικό μέρος με καθαρές θάλασσες. Πη­γαίνοντας από την Πάλαιρο προς την Πογωνιά συναντούμε τη μεγάλη παραλία με το πέ­τρινο γεφύρι, όπου υπάρχουν κάμπινγκ. Στο χωριό υπάρχει λιμάνι και δίπλα μια πολύ ωραία παραλία. Συνεχίζοντας την ακτή συναντούμε τις όμορφες παραλίες του Αϊ-Γιάννη, το Πόρτο Βαρκό και τη Βάθια Βάλη.
ΤΟ ΓΕΡΦΥΡΑΚΙ ΤΗΣ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑΣ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΑΚΙ 
Το χωριό έχει Δημοτικό Σχολείο και αρκετά καταστήματα, φούρνο, εστιατόρια, ταβέρ­νες, καφέ και ουζερί. 
Λόγω της κοντινής απόστασης με την Πάλαιρο εξυπηρετείται από τις δημόσιες υπηρεσίες της (Αγροτικός Γιατρός, Βοήθεια στο Σπίτι) και από τα εμπορικά της καταστήματα. Η οικονομία του χωριού στηρίζεται στον τουρισμό, στις λίγες καλλιέρ­γειες και στη λιγοστή κτηνοτροφία, ενώ υπάρχουν και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και πολλές παραθεριστικές κατοικίες.
Από το 1994 μέχρι το 1998 αποτελούσε οικισμό του Δήμου Παλαίρου, όπως και το Στενό. Το 1999, με την ίδρυση διευρυμένων Δήμων, οι οικισμοί ήταν Δημοτικά Διαμερί­σματα Δήμου. 
Σήμερα, ως ενιαία Τοπική Κοινότητα, η Πογωνιά και το Στενό υπάγονται στο Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας.
Οι παραλίες της Πογωνιάς και Παλαίρου είναι απο τις καλύτερες στην Αιτωλακαρνανία, ενώ η παραλία στο Βαθυα Βάλι έχει χαρακτηριστεί, ως η καλύτερη παραλία του νομού.

ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ:
Απέναντι η Πάλαιρος και τα Ακαρνανικά
Η ΠΡΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΤΖΑΚΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΟΙ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΣΤΟ ΤΖΑΚΙ


Ο Άι Γιάννης ο Θεολόγος 

 Ο Ενοριακός Ναός Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παυλου 
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ

Χειμώνας στην παιδική χαρά 


ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΚΛΑΡΙΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΥΤΑΒΟ 

ΚΛΑΡΙΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΥΤΑΒΟ 

ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΓΩΝΙΑΣ 

ΒΑΘΥΑ ΒΑΛΙ ΦΕΤΟΣ 2016 ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 

ΑΙ  ΓΙΑΝΝΗΣ 

ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΌ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΑΘΥΑ ΒΑΛΙ 

ΤΟ ΓΕΡΦΥΡΑΚΙ ΤΗΣ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑΣ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΑΚΙ 


ΤΟ ΓΕΡΦΥΡΑΚΙ ΤΗΣ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑΣ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΑΚΙ 

ΚΛΑΡΙΝΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ 

ΚΛΑΡΙΝΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ  ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΙΣΤΙΑ Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΑΘΥΑ ΒΑΛΙ ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ 
 ΒΑΘΥΑ ΒΑΛΙ  ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2016  Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 

ΤΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΤΗΣ ΠΟΓΩΝΙΑΣ 
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΙΒΗΣ Δ. 
&
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ Σ.
google page rank