Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Κέρδισε το στοίχημα η Πάλαιρος και φέτος το Καλοκαίρι χιλιάδες οι επισκέπτες. Άραγε θα ήταν το ίδιο αν γινόταν το κέντρο μεταναστών

Αν δεν έδινε την μεγάλη μάχη ο Δήμαρχος Γιώργος Αποστολάκης, ο Αείμνηστος Αντιδήμαρχος Νίκος Τσακάλης, ο πρόεδρος Δημήτρης Στάχτιαρης με τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. όπως και οι κάτοικοι, η Πάλαιρος θα γινόταν από πέρσι κέντρο μεταναστών και μάλλον δεν θα γράφαμε αυτό το άρθρο διότι η Πάλαιρος θα είχε απομονωθεί.
  Εικόνα μεγάλης πόλης, ασφυκτικά πνιγμένη από πλήθος κόσμου και εκατοντάδες αυτοκίνητα που εξορμούσαν στις παραλίες της καθημερινά μέχρι και σήμερα. 
Πάντα σαν τόπος προορισμού ήταν και φέτος η Πάλαιρος ή Ζαβέρδα, όπως και η Πογωνιά πλημμύρισαν από κόσμο.
Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία των επαγγελματιών φέτος το καλοκαίρι που αν δεν τα χαλάσει ο καιρός οι διακοπές θα συνεχιστούν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. 
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους αρμόδιους για να κρατηθεί ψηλά η Πάλαιρος στα μάτια των επισκεπτών και σε αυτό πρέπει να συμβάλουν και οι επαγγελματίες όχι μόνο ο δήμος.
Η κατάσταση κάπου ξέφυγε φέτος το καλοκαίρι αφού στην παραλία κυκλοφορούσαν ανενόχλητα πολλά αυτοκίνητα ενώ υπήρχαν μπάρες ασφαλείας μετά τις 9 το βράδυ.  
Επίσης υπήρχαν πολλά παρκαρισμένα αυτοκίνητα στο λιμάνι και σε ολόκληρη την παραλιακή ζώνη κάτι που ήταν απαράδεκτο. 
Μερικοί είχαν βρει το κόλπο τα στάθμευαν πριν τις 9 και τα έπαιρναν και έφευγαν ότι ώρα ήθελαν. 
Ένα ακόμα από τα αρνητικά της Παλαίρου ήταν η έλλειψη νερού για μικρό χρονικό διάστημα μέσα στον καύσωνα που δημιούργησε τεράστια προβλήματα και οφειλόταν στην υπερκατανάλωση αλλά και στην χαμηλή στάθμη του νερού στην περιοχή της Κορπής που υδρεύεται η Πάλαιρος, ένα φαινόμενο που ήταν σε όλα τα χωριά που υδρεύονται από τα Ακαρνανικά. 
Μια μικρή εστία φωτιάς φέτος το Καλοκαίρι δεν πρόλαβε να κάνει ζημιές σβήστηκε αμέσως.
Επίσης φέτος είχαμε έναν πνιγμό ηλικιωμένου άνδρα στο Ποταμάκι. 
Το αρνητικό ξάφνιασμα της είδησης  πως στην παραλία στο Βαθυαβάλι έμπαινε τιμή στην ξαπλώστρα στα μισά του Καλοκαιριού,  αποσύρθηκε αμέσως. 
Αλλά  τα καράβια που έρχονται τόσο κοντά στους λουόμενους και στην παραλία Bαθυαβάλι η κατάσταση είναι απαράδεκτη και  thn υποβαθμίζουν. 
Επισκευάσθηκε ο δρόμος Πογωνιά - Βαθυαβάλι και αυξήθηκε η κίνηση στις παραλίες της Πογωνιάς όπως και Αη Γιάννη, Πόρτο Παλμος, Πόρτο Βαρκό κλπ. 
Τα ξενοδοχεία ήταν γεμάτα όλη την σαιζόν όπως και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, Έλληνες και ξένοι είχαν κατακλύσει την Πάλαιρο  όπως κάθε χρόνο άλλωστε έπρεπε να έχεις κλείσει μήνες πριν. Οι τιμές και η εξυπηρέτηση ήταν άριστη εκτός ελαχίστων περιπτώσεων.  
Ας δούμε τους τόπους διαμονής και ξεκινάμε από την έξοδο της Παλαίρου προς Μυτικα: Βουνάκι, Αιμίλιος , Θάλασσα, Ηλέκτρα και kosta maria ασφυκτικά γεμάτα, επίσης  μέσα στην Πάλαιρο τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ήταν γεμάτα όπως και τα ξενοδοχεία filoxenia και Τάνταρου και τα υπόλοιπα. 
Προς Πογωνιά το Ionian Paradise  αλλά και μέσα στην Πογωνιά όπως το Ακτή όλα πήγαν καλά μέχρι 28 Αυγούστου δεν έβρισκες να κάτσεις ούτε μια βραδιά. 
Το φημισμένο και καλά οργανωμένο κάμπινγκ Κεκροπία ασφυκτικά γεμάτο.  
Όλα τα φαγάδικα, καταστήματα και ξενυχτάδικα κάθε μέρα ήταν γεμάτα κατά κοινή ομολογία. 
Φυσικά οι επισκέπτες δεν ήταν τόσο ανοιχτοχέρηδες όπως τα άλλα τα χρόνια και αυτό ήταν γενικό το κακό, διότι ο κόσμος δεν έχει πλέον τόσα χρήματα όσα παλιότερα.
Επαγγελματίες στο παραλιακό κομμάτι της Παλαίρου, όπως: Σκαμιά, Τhe Ντοκς, το σοκάκι, Νικόπολης travel, Σολδάτου, Φούρνος Στάχτιαρη, Τουριστικά είδη του Τάνταρου, Τσιβου, Πλάτανος,  Εξάντας, Τράτα, Γιατρός πείνας, Ναυτάκι, δια ασήμαντο αφορμή, Yacht Club Paleros, Κόλυμπος club, Glou, Silver, Πιτσαρία, Πάλαιρος travel γραφείο ταξιδιών, Φλαμίνγκο, Senso Mare, Διόνυσος, Πανόραμα, Τomorrow, Συρτάκι, Άννα και όλα τα υπόλοιπα από ότι συμπεράναμε πήγαν καλά.  
Η περιοχή της Παλαίρου όμως έχει να δώσει πολλά ακόμα στον τουρισμό υπάρχουν πολλά σημεία ανεξερεύνητα. 
Το ίδιο έγινε με τις ημερήσιες εκδρομές επισκεπτών για μπάνιο και φαγητό από τις γύρω περιοχές. 
Από Έλληνες κυρίως Αγρινιώτες και Γιαννιώτες είναι αυτοί που το έχουν στέκι πολλά χρόνια τώρα,  αλλά σιγά όσοι ανακαλύπτουν την Πάλαιρο δεν ξαναφεύγουν καλοκαίρι από εκεί. 
Από την ενημέρωση που έχουμε αρκετοί ξένοι τουρίστες με αύξηση που άγγιξε το 40% ήρθαν αεροπορικώς στο αεροδρόμιο του Ακτίου ως επί το πλείστον Άγγλοι, Γάλλοι και Γερμανοί με κατεύθυνση μόνο την Πάλαιρο στην Αιτωλοακαρνανία.
Οι παραλίες Παλαίρου - Πογωνιάς κυρίως στο Ποταμάκι ήταν ασφυκτικά γεμάτες και εξυπηρετούνταν από τις δυο καντίνες που υπήρχαν. 
Ας ξεκινήσουμε από την τεράστια παραλία μεταξύ Παλαίρου – Πογωνιάς, μπροστά από το κάμπινγκ Κεκροπία και συνεχίσουμε μπροστά από τα ενοικιαζόμενα του  Ionian Paradise, τις καντίνες Αmmos και  de paleiro και φτάνοντας στο «Μόλο» και μπροστά από τα ενοικιαζόμενα «Ακτή», μια απέραντη παραλία πολλών χιλιομέτρων που καταλήγει στην Πογωνιά. Χιλιάδες άνθρωποι κολυμπούσαν καθημερινά στα πεντακάθαρα νερά του Ιονίου. 
Πρώτη φορά τοποθετήθηκαν τόσες πολλές ομπρέλες από το Δήμο από άκρη σε άκρη όπως ξύλινα αποδυτήρια. 
Συνεχίζοντας βορειοδυτικά της Πογωνιάς συναντά κανείς τις παραλίες, του Αι Γιάννη, Πόρτο Βαρκό, Πόρτο Παλμος και Βαθυαβάλι
Η παραλία της Πογωνιάς, Βαθυαβάλι ήταν το Νο 1 και φέτος το καλοκαίρι στις προτιμήσεις, των ήταν  η πρώτη σε ολόκληρη την  Αιτωλοακαρνανία  και φιλοξένησε πολύ κόσμο στα γαλαζοπράσινα νερά της. Πολλοί επώνυμοι πολλά ξένα και Ελληνικά ονόματα της   σόουμπιζ με ιστιοφόρα αλλά και απλός κόσμος την επισκέφτηκαν και έμειναν ευχαριστημένοι. 
Από το χωριό της Πογωνιάς Ακτίου Βόνιτσας και φέτος πέρασαν τα πιο πολλά αυτοκίνητα κατευθυνόμενοι σε αυτές τις παραλίες. 
Η βραδινή βόλτα στην Πάλαιρο, η παραλιακή φερετζάδα κάτω από το φεγγάρι φέρνει το ανακάτεμα  ξένων και Ελλήνων, βλέπεις απλά σκιές ανθρώπων.
Οι πάμπολλες φετινές εκδηλώσεις του δήμου, της τοπικής κοινότητας και των τοπικών συλλόγων γέμισαν και συμπλήρωσαν τα κενά του Καλοκαιριού και έδωσαν κάτι το διαφορετικό σε ανθρώπους που ήθελαν κάτι περισσότερο από την καθημερινότητα του ήλιου και της Θάλασσας. 
Το πάνω χωριό όμως είναι καθεαυτού ξηρομερίτικο,  ορεσίβιο, τα  καφενεία και καταστήματα είχαν πολύ καλή κίνηση, εκεί μαζεύονται περισσότερο οι ντόπιοι αγρότες, κτηνοτρόφοι συνταξιούχοι κ.α. άνθρωποι όλων των εποχών του έτους, καθαρόαιμοι ζαβερδιανοί και όχι μόνο της καλοκαιρινής σαιζόν που έχει η παραλιακή ζώνη.
Πολλά επαγγέλματα τίθενται σε λειτουργία το καλοκαίρι στην Πάλαιρο, περιμένουν πως και πως οι κάτοικοι της, ίσως είναι από τα λίγα χωριά που έχουν μεροκάματα σήμερα έστω και αυτούς τους μήνες. Πολλοί νέοι κάνουν μεροκάματα από εργάτες έως γκαρσόνια αλλά και πολλές ηλικιωμένες σαν εργάτριες σε κουζίνες και καθαριότητα σε ξενοδοχεία και φαγάδικα. Με λίγα λόγια τους μήνες αυτούς ανοίγουν όλα τα επαγγέλματα.  Οι έχοντες σπίτια και επιχειρήσεις επιστρέφουν και χρησιμοποιούν ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, χτίστες, σοβατζήδες, μαρμαράδες και πολλούς άλλους και έτσι ενισχύουν την τοπική οικονομία που κατά κύριο λόγο προέρχεται από τον τουρισμό.
Ο δρόμος για το Βαθυαβάλι όπως έγινε σήμερα 
Τα πολλά βενζινάδικα δουλεύουν όλα, κυρίως αυτά που είναι πολύ οργανωμένα με πολλά είδη εκτός καυσίμων. Τα συνεργεία και αυτά τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν την τιμητική τους. Σουπερ μάρκετ που υπάρχουν αρκετά όπως και μίνι μάρκετ και ψιλικατζίδικα και φούρνοι έχουν κίνηση. Ψησταριές, ταβέρνες και κρεοπωλεία είναι και αυτά φορούν και αυτά τα καλοκαιρινά τους τα χαρούμενα.
Η άλλη όψη της Παλαίρου είναι αγροτόκοσμος και οι κτηνοτρόφοι, ελιές, αμπέλια, καλαμπόκια, τριφύλλια, πρόβατα  και βοοειδή, αλλά δύσκολα τα καταφέρνουν με τις τιμές που υπάρχουν σ' αυτά.
Η Πάλαιρος είναι το πρώτο «χερσαίο νησί» της Αιτωλοακαρνανίας ας την προστατέψουμε και ας την κρατήσουμε ψηλά.




  
google page rank