Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Κορυφώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις στη γενέτειρα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού


Με την καθιερωμένη λιτάνευση της ιεράς Εικόνος του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην πόλη του Θέρμου κορυφώθηκαν οι φετινές λατρευτικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας προς τιμήν του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
Η ιερά Εικόνα μεταφέρθηκε από την Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά Μέγα Δένδρου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θέρμου, όπου τελέσθηκε η ακολουθία του μεθέορτου Εσπερινού χοροστατούντος του Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου και συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.
Στη συνέχεια με λιτανευτική πομπή, υπό τους ήχους των Φιλαρμονικών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Δήμου Αγρινίου και με τη συνοδεία στρατιωτικού αγήματος του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, η ιερά Εικόνα κατέληξε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Θέρμου, ενώ προηγουμένως, στην κεντρική πλατεία, τελέσθηκε αρτοκλασία και μίλησε στους πιστούς ο Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων, αφού ευχήθηκε για τα σεπτά ονομαστήρια του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, αναφέρθηκε εν συντομία τόσο στην αγιασμένη ζωή, όσο και στο έργο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, τα οποία τον ανέδειξαν λαμπρότατο παράδειγμα διδασκάλου του Ευαγγελίου του Χριστού. 
«Αγαπούσε, ο Άγιος Κοσμάς, πολύ τα γράμματα αλλά και τον πιστό λαό του Θεού που δοκιμαζόταν» τόνισε ο Μητροπολίτης Κυθήρων. «Λυπόνταν για την άγνοια, την αγνωσία που είχαν οι συμπατριώτες του. Κι έχοντας ζήλο για να κηρύξει το Χριστό στο σκλαβωμένο Γένος μας, όταν βρισκόταν στό Άγιον Όρος, λέει ο βιογράφος του, “δεν μπορούσαν oύτε οι τοίχοι της Σχολής Αθωνιάδος, ούτε οι μάνδρες των Μοναστηριών να συγκρατήσουν αυτό το σφοδρό πόθο που είχε για να μεταδώσει τα σώτηρα της πίστεως στο δούλο Γένος” γιατί κατέτρωγε την καδιά του ο πόνος από την αλλαξοπιστία, τον εξισλαμισμό και την εκτροπή των πατριωτών του». 
Ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ επεσήμανε πως «ο άγιος Κοσμάς έλεγε πάντα αλήθειες και γι’ αυτό δεν ήταν αγαπητός σε πολλούς υπευθύνους της εποχής του. Έτσι και σήμερα, που έχουμε μία εκτροπή του Έθνους από τις αρχές και τις αξίες πρέπει να λέμε την αλήθεια κι ας μην γινόμαστε αγαπητοί. Είναι ανάγκη σήμερα το Γένος μας να κινηθεί με βάση τις αξίες της Πατρίδος, της Θρησκείας και της Οικογένειας που πολεμούνται και κινδυνεύουν», παρακαλώντας παράλληλα τους εκπροσώπους της Κυβερνήσεως να μεταφέρουν όπου πρέπει αυτή την αγωνία της Εκκλησίας και των Χριστιανών.  
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Κοσμάς προσφωνώντας τους προσκεκλημένους Αρχιερείς, τους ευχαρίστησε για την κοπιώδη συμμετοχή τους στις ιερές ακολουθίες προς τιμήν του πολιούχου μας. Ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην οργάνωση της ιεράς πανηγύρεως και τους ιεροψάλτες, ενώ αναφέρθηκε στην αθρόα συμμετοχή του πιστού λαού κατά την πανήγυρη, τονίζοντας ιδιαιτέρως την ευλάβεια των νέων της Ιεράς Μητροπόλεως. «Λαμβάνουμε δύναμη όταν βλέπουμε τόσους πιστούς να προσκυνούν, να ασπάζονται με ευλάβεια το απότμημα του ιερού Λειψάνου του Αγίου Κοσμά. Για μια ακόμη φορά, συνειδητοποιούμε πόσα μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος όταν έχει Χριστό και Ελλάδα στην καρδιά. 
Έδωσε Ορθοδοξία και Σωτηρία ο Άγιος Κοσμάς. Έδωσε και ελευθερία, σ’ αυτή την πατρίδα που σήμερα τον ξεχνάει, που είναι αγνώμων και αχάριστη. Ντρέπεται σήμερα ο Έλληνας να μιλήσει για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό. Εμείς ευχαριστούμε σήμερα τον Άγιο που έδωσε το αίμα του, έδωσε τα πάντα για την Ελλάδα και ζητούμε τις προσευχές του». 
Τέλος Σεβ. κ. Κοσμάς, αναφερόμενος στην ευχή του Μητροπολίτου Κυθήρων για ανέγερση ενός μεγαλοπρεπούς και περίλαμπρου Ναού του Αγίου Κοσμά στη γενέτειρα του Αγίου, ανακοίνωσε ότι «η Ιερά Μητρόπολη από ετών έχει αγοράσει γη επτά στρεμμάτων στην είσοδο της Ιεράς Μονής για το σκοπό αυτό, αλλά έχουν ετοιμασθεί και τα σχέδια του μεγαλοπρεπούς προς ανέγερση Ιερού Ναού. Ευχηθείτε όλοι, να γίνει πραγματικότητα αυτή η ανοικοδόμηση». 
Στην ιερά λιτάνευση συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γεώργιος Βαρεμένος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος και οι Αντιπεριφερειάρχες Αιτωλοακαρνανίας, ο Δήμαρχος Θέρμου, Βουλευτές και Πολιτευτές του Νομού, εκπρόσωποι του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, Δήμαρχοι άλλων πόλεων, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητές των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων αρχών και φορέων της ευρύτερης περιοχής.





























Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας της  Ιεράς  Μητροπόλεως
google page rank