Ετικέτες

Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017

ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΥΝΑ ΚΑΠΟΤΕ: Πανηγύρια απ' τα παλιά…

Γράφει ο Βαγγέλης Δ. Κουτιβής 
Στην Κατούνα τα παλιότερα χρόνια το καθιερωμένο πανηγύρι πραγματοποιούταν δυο φορές το χρόνο, μία στις 15 Μαΐου με το παλιό ημερολόγιο του Αγίου Αθανασίου όπου έψηνε όλο το χωριό αρνιά και στις 10 – 17 Οκτωβρίου  εμποροπανήγυρης –ζωοπανήγυρης...
Φυσικά σήμερα τα πανηγύρια δεν έχουν καμία σχέση με όλα αυτά. Άλλες εποχές τότε, άλλες οι ανάγκες του κόσμου. Ξεχάσαμε την κινητή μαγαζούπολη που ερχόταν για λίγες μέρες τότε που στήνονταν τα παραπήγματα, σκηνές πρόχειρες, όλα της στιγμής και αν έπιανε και καμιά «μπόρα» τότε να έβλεπες τι γινόταν.
Όλος ο κεντρικός δρόμος της Κατούνας γέμιζε με καταστήματα όλων των ειδών.
ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΟΙ ΚΑΤΟΥΝΙΩΤΕΣ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΟΥ ΜΠΛΙΤΣΑ
Ο κόσμος πηγαινοερχόταν πάνω – κάτω παζάρευε μέχρι την τελευταία μέρα που τέλειωνε το παζάρι.
Πανέξυπνοι οι μικροπωλητές προσπαθούσαν με διάφορα κόλπα να πουλήσουν την πραμάτεια τους στ’ αυτιά μου έρχεται η φωνή «εδώ ο τρελάκιας» ήταν ένας από αυτούς που φώναζε και με διάφορα τεχνάσματα προσπαθούσε να πουλήσει.
 Το θετικό με τους μικροπωλητές είναι ότι ήταν γεμάτη αισιοδοξία και με αυτή πολεμούσαν την φτώχεια τους. Θυμόταν εύκολα την γριούλα που πέρασε την προηγούμενη μέρα και παζάρευε και άλλαζαν τρόπο πλασαρίσματος του προϊόντος την άλλη. Υφάσματα –ρούχα κοσμήματα, παιχνίδια και ότι βάζει ο νους.
ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ
Εμείς τότε μικροί σε ηλικία κυνηγούσαμε τον καραμελά με τα μαντζούνια και τα κοκοράκια αλλά και τις παραστάσεις υπαίθριες συνήθως όπως  του Τζιμ Αρμάου και του Σαμψών, ο Γύρος του θανάτου συνάρπαζε όλους, αλλά οι κούνιες με τα αλογάκια και τις βάρκες τραβούσαν τους μικρότερους. Κάτι σαν Λούνα πάρκ.  
Εκεί πιο πέρα ρίχναμε στους στόχους με τα όπλα κανένα δεν πετύχαινε το κέντρο του στόχου το ίδιο παθαίναμε και με τους κρίκους που σημαδεύαμε τα μπουκάλια έτσι ώστε να περαστούν στο λαιμό τους. 
ΠΑΡΕΑ ΣΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΟΥ ΣΙΜΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΚΑΤΟΥΝΑΣ
Ο μπαρμπα-Χαρίλης με τη λοταρία και κατουνιώτες αβανταδόρους μάζευε πολύ κόσμο και το μπαλάκι όλο έπεφτε και κείνη τη στιγμή ο πάγκος κουνιόταν πέρα δώθε από τους επιτήδειους. 
Πιο πέρα άλλος με μαγικούς αριθμούς όλο τράβαγες και κι όλο ψιλολόγια κέρδιζες, για να μας αποδείξει ο κύριος πως ήταν όλα τυχερά μόλις τράβαγε κλήρος αυτός κρυφό όλο μεγάλα δώρα έπεφταν. 
Τι να πρωτοθυμηθώ....
Το μπάρμπα που πουλούσε σκόνη για το τσίμπημα των φιδιών, έχοντας στην πλάτη του κρεμασμένα πολλά μέσα σ’ ένα κουτί κατάλληλα διαμορφωμένο έτσι ώστε να φαίνονται.
 Οι τραγουδίστριες ερχόταν από νωρίς το απόγευμα και έκαναν βόλτα πάνω κάτω για να τις δει ο κόσμος μετά πήγαιναν στο ξενοδοχείο του Ζέλου «το ακαρνανικόν» να ξεκουραστούν και να είναι φρέσκες το βράδυ που θα έβγαιναν στο πάλκο. 
Οι γυναίκες της Κατούνας καλοντυμένες με τα καινούργια φουστάνια, 
συμμετείχαν στα πανηγύρια. (Καφενείο Μαυρομμάτη)
 Όταν έπεφτε ο ήλιος άρχιζαν οι δοκιμές των κλαρίνων έδιναν το παρόν πως ήρθαν. Δεν υπήρχαν αφίσες και τέτοια, η διαφήμιση γινόταν από στόμα σε στόμα όλοι ήξεραν πως αφού υπάρχει πανηγύρι θα έχει και κλαρίνα.
Αρκετοί μαγαζάτορες δοκίμαζαν την εμπειρία αυτή άλλοι στα καφενεία τους άλλοι σε πρόχειρες υπαίθριες κατασκευές. Έξω η φτώχεια τα βράδια για όλους, έστηναν το χορό μέχρι πρωίας...

Παρουσιάζουμε και ένα έγγραφο που αναφερόταν στο πανηγύρι της Κατούνας από τα ΓΑΚ το 1935
ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΠΟΡΟΖΩΟΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΚΑΤΟΥΝΗΣ (ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ)
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΡΙΘ. 711
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΚΑΤΟΥΝΗΣ
Διακηρύττει ότι: Από 10-15 Οκτωμβρίου ε.ε. Θέλει ενεργηθή ενταύθα η ετήσια Εμποροζωοπανύγυρις. 
 Κατά ταυτήν θέλουσιν εισκομισθή παντός είδους εμπορεύματα εκ της Αιτωλ/νίας Άρτης Ηπείρου, Πατρών, Αθηνών και της λοιπής Ελλάδας, μέγας δε θα είναι ο αριθμός των αγοραστών. 
Ιδίως ζώα μικρά και μεγάλα θα εκτεθούν προς πώλησιν. Κοινοτικός δασμός δε υφίσταται εν Κατούνη. 
Οι κάτοχοι ίπων και ημιόνων δέον να φέρωσι μεθ’αυτών τα πιστοποιητικά κυριότητος συμφώνως τω κώδικι περί στρατιωτικών εισφορών προς αποφυγήν των συνεπειών του νομού ως και οι κάτοχοι μικρών και μεγάλων ζώων. 
Οι επιθυμούντες να προσέλθωσιν, θα τύχωσι παρ’ημίν πάσης συνδρομής και ευκολίας. 
Οι κ.κ. Δήμαρχοι και οι πρόεδροι των κοινοτήτων προς ους αποστέλλεται η παρούσα παρακαλούνται όπως δόσωσιν εις αυτήν ευρείαν δημοσιότητα.
ΕΝ ΚΑΤΟΥΝΗ ΤΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1935
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Γ. ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΙΒΗΣ Δ.