Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Για την πλατεία Βόνιτσας (ξανά). Δημήτριος Μασούρας «Συμφωνία Ελπίδας»

Η αδιαφορία της δημοτικής αρχής για την πλατεία Ανακτορίου είναι πρωτοφανής. Χθες στην οικονομική επιτροπή συζητήθηκε το μέλλον της πλατείας και επρόκειτο να παρουσιαστεί η θέση της δημοτικής αρχής. 
Γράφουμε επρόκειτο να παρουσιαστεί, διότι τελικά αποδείχθηκε ότι και το σχέδιο που μας είχε παραδοθεί πριν από λίγες μέρες ήταν ανακριβές (εκτός από ανυπόγραφο και χωρίς υπομνηματισμό) και η τεχνική έκθεση που ήταν στο φάκελο της οικονομικής επιτροπής είχε ουσιώδεις παραλείψεις. 
Η δημοτική αρχή ισχυρίζεται ότι χρειάζονται ….τέσσερα διαφορετικά έργα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πλατεία, όπως την «οραματίστηκε». 
Ένα το αρχικό, του ευρύτερου ιστορικού κέντρου, που ήδη εκτελείται, ένα νέο, αξίας 74.000 ευρώ, που αποφασίστηκε χθές και τροποποιεί το αρχικό, ένα περίπου 35.000 ευρώ, που θ’ αποφασιστεί στη συνέχεια για τις πέργκολες και ένα ακόμα για τα δέντρα που θα τοποθετηθούν εκεί. 
Η κατάτμηση είναι προφανής, αλλά δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση. 
Το έργο που αποφασίστηκε να δημοπρατηθεί χθες, προβλέπει χρόνο αποπεράτωσης 10 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, υπάρχει δηλαδή κίνδυνος η πλατεία να παραμείνει σκαμμένη όλο το καλοκαίρι του 2020 και μέχρι και το Πάσχα του 2021. 
Αυτά, στην περίοδο της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που αναμένεται να γνωρίσει η χώρα μας μεταπολεμικά. 
Μετά απ’ όλα αυτά, αρνηθήκαμε να συναινέσουμε με την ψήφο μας στο έγκλημα και αφήσαμε τη δημοτική αρχή το σύνολο της ευθύνης γι’ αυτό το πρωτοφανές φιάσκο: όπως και να γίνει εν τέλει η πλατεία (και ευχόμαστε να είναι επιτυχημένο το αποτέλεσμα), η πληγή στο σώμα της πόλης είναι βαθιά και δυσεπούλωτη. 
Τέλος, αξίζει να σχολιάσουμε πως η επιλογή της κυβέρνησης ν’ αναθέτει τις αποφάσεις αυτού του είδους όχι στο δημοτικό συμβούλιο της αναλογικής εκπροσώπησης, αλλά στην οικονομική επιτροπή της απόλυτης πλειοψηφίας της δημοτικής αρχής (5-1-1) στερεί από τη διαδικασία όχι μόνον την αναγκαία δημοσιότητα, αλλά και την ευκαιρία ν’ αναζητούνται ουσιαστικές συναινέσεις και να επιδιώκεται το καλύτερο αποτέλεσμα. 
Ασφαλώς, η δημοτική αρχή, αν πίστευε στις συναινέσεις, θα μπορούσε να τις επιδιώξει σε κάθε περίπτωση, αλλά η συμπεριφορά της που περιγράφηκε παραπάνω δείχνει το ακριβώς αντίθετο. 
ΥΓ. Κανονικά, θα επισυνάπταμε και το βίντεο από την τηλεδιάσκεψη της οικονομικής επιτροπής, όμως αυτό δεν μας παραδόθηκε ακόμα από το δήμο. 
«Συμφωνία Ελπίδας»

google page rank