Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

To γεράκι που «τρώει» drones

Ο Ελληνας εκπαιδευτής που φτιάχνει «στρατό» αρπακτικών πτηνών με ειδίκευση στο κυνήγι των drones - Πως η «Ζήνα» εξουδετερώνει τα «μεταλλικά πουλιά»

Μπορεί τα μικρά drones μερικών χιλιάδων ευρώ να έβγαλαν off και να διέσυραν τα πανάκριβα συστήματα ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας, όμως στην Ελλάδα φαίνεται πως τα βρίσκουν σκούρα απέναντι στα γεράκια. Ενας Ελληνας εκπαιδευτής αρπακτικών πτηνών κατάφερε να αναπτύξει ένα δικό του φυσικό anti-drone σύστημα και να καταρρίπτει τα ιπτάμενα «μεταλλικά πουλιά» με μεγάλη ευκολία.
Ο Σταύρος Αθανασίου, αστυνομικός στο επάγγελμα και εκπαιδευτής γερακιών, κατάφερε να εξελίξει μια ιδέα των ευρωπαϊκών αστυνομιών και να δημιουργήσει έναν στρατό από γεράκια που λειτουργούν άψογα ως anti-drone ασπίδα. Οπως λέει ο ίδιος στο «ΘΕΜΑ», τα γεράκια έχουν τηλεσκοπική όραση, αναπτύσσουν ταχύτητες μέχρι και 440 χιλιόμετρα την ώρα και έχουν την ικανότητα μέσα σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων να ορμούν και να καταρρίπτουν drones, νομίζοντας πως πρόκειται για θηράματα. Φυσικά, για να πετύχουν αυτή τη στρατιωτικού τύπου πειθαρχία και τις καταρρίψεις απαιτούνται πολλές ώρες εκπαίδευσης και καθημερινής φροντίδας από τον ιδιοκτήτη τους.
Ο Σταύρος Αθανασίου με τη Ζήνα επί το έργον. Ο Ελληνας εκπαιδευτής, που πλέον είναι περιζήτητος, κατάφερε να αναπτύξει ένα δικό του φυσικό anti-drone σύστημα και να καταρρίπτει τα ιπτάμενα «μεταλλικά πουλιά» με μεγάλη ευκολία
Η Ελληνική Αστυνομία, σε αντίθεση με άλλες αστυνομίες, δεν διαθέτει «στόλο» από γεράκια, ωστόσο τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στον χώρο της παγκόσμιας τρομοκρατίας αλλά και αντικατασκοπίας ίσως οδηγήσουν στην απόκτηση αστυνομικών γερακιών που θα λειτουργούν ως φυσική αντιαεροπορική ομπρέλα.
Γεράκια εναντίον drones
Ο Σταύρος Αθανασίου, στα 34 του χρόνια, κατάφερε να επιτύχει κάτι που ίσως συνδράμει καθοριστικά -στο μέλλον- στον πόλεμο κατά της «ιπτάμενης τρομοκρατίας». «Εναυσμα για το όλο εγχείρημα με τα drones αποτέλεσαν τα projects κάποιων ευρωπαϊκών αστυνομιών, οι οποίες ξεκίνησαν να το κάνουν με αετούς. Ωστόσο, διέκρινα κάποιο μειονέκτημα στη χρήση του αετού επειδή ο αετός δεν μπορεί να κινηθεί εύκολα σε αστικό περιβάλλον. Οπότε είμαι ο πρώτος και μοναδικός παγκοσμίως που χρησιμοποιεί γεράκια και έχει κάνει επιτυχείς καταρρίψεις», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο Σταύρος Αθανασίου. Μια ιδιαιτερότητα και μια ικανότητα που έχουν τα συγκεκριμένα αρπακτικά είναι αυτές που τους δίνουν το πλεονέκτημα και τα καθιστούν άριστους μαχητές στον πόλεμο με τα drones. «Τα γεράκια έχουν τηλεσκοπική όραση και μπορούν να φτάσουν σε ταχύτητες μέχρι 440 χιλιόμετρα την ώρα σε κάθετη εφόρμηση, έτσι μπορούν να εντοπίσουν ένα drone από 10 χιλιόμετρα μακριά. Οτιδήποτε πετάει στον χώρο τους και το θεωρήσουν θήραμα ή εισβολέα τού επιτίθενται και το καταρρίπτουν», εξηγεί ο εκπαιδευτής.
Τα αποτελέσματα με την κατάρριψη drones έχουν κάνει τον συγκεκριμένο εκπαιδευτή περιζήτητο. Μάλιστα τους τελευταίους μήνες άρχισε σιγά-σιγά να παίρνει μέρος σε επιχειρήσεις αλλά και events των οποίων οι διοργανωτές θέλουν είτε για λόγους ασφαλείας είτε για προσωπικούς λόγους να διατηρήσουν την ιδιωτικότητά τους μακριά από τα αδιάκριτα ηλεκτρονικά μάτια ιπτάμενων εισβολέων. «Η Ζήνα έχει κάνει ήδη 3 επιτυχείς καταρρίψεις σε περιστατικά και έχει συμμετάσχει σε 10 events. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στην ΕΛ.ΑΣ., η Ζήνα και άλλα δύο πτηνά που εκπαιδεύονται για αυτόν τον σκοπό είναι ιδιοκτησίας μου», εξηγεί ο αστυνομικός για τη σταρ του στόλου του.
Για το πώς έφτασε η Ζήνα και τα άλλα γεράκια να κάνουν επιτυχείς καταρρίψεις επισημαίνει: «Η εκπαίδευση είναι αρκετά απαιτητική και δύσκολη. Πρέπει και το πτηνό να έχει συγκεκριμένες δυνατότητες για να μπορέσει να κάνει κατάρριψη drone - εννοείται μεγέθους που είναι δυνατό να καταρρίψει. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να καταρρίψει ένα μη επανδρωμένο σκάφος. Το αναφέρω γιατί έχω ερωτηθεί από ενδιαφερόμενους και γι’ αυτό. Για κατασκοπεία ή προσπάθεια τρομοκρατικής ενέργειας χρησιμοποιούνται μικρού μεγέθους drones ώστε να είναι όσο το δυνατόν αθέατα και να αιφνιδιάσουν τους στόχους τους».
Ποιος είναι ο γητευτής των γερακιών
Ο Σταύρος Αθανασίου ξεκίνησε από μικρό παιδί να ασχολείται με τα πτηνά: «Ασχολούμαι 20 χρόνια. Ημουν 14 χρονών όταν ξεκίνησα. Δεν ξέρω από πού προήλθε αυτή η έλξη, αλλά έγινε από μόνο του. Ισως φταίει η μεγάλη παράδοση που υπάρχει στην Ελλάδα με την ιερακοθηρία. Την αρχαία τέχνη με την οποία ο άνθρωπος εκπαιδεύει αρπακτικά πτηνά για τη διαδικασία της θήρας. Και αυτό είναι κάτι που μέχρι πριν από μερικά χρόνια δεν γνώριζαν οι σύγχρονοι Ελληνες. Είμαι πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνικής Ιερακοτροφίας και εκπαιδεύω αρπακτικά για διάφορους σκοπούς, που έχουν να κάνουν με περιβαλλοντική εκπαίδευση, bird control που αφορά στον έλεγχο επιβλαβών πτηνών η θηλαστικών σε χώρους όπως αεροδρόμια, βιομηχανικές μονάδες, αγροτικές περιοχές, μουσειακούς χώρους, ξενοδοχεία, αλλά και με παραδοσιακό κυνήγι. Πρόσφατα, εκπαίδευσα αετό για λογαριασμό ντοκιμαντέρ του National Geographic, όμως η επιτομή όλων αυτών είναι οι καταρρίψεις των drones», εξηγεί και καταλήγει: «Η ενασχόληση με αυτά τα πτηνά θέλει καθημερινή φροντίδα και προπόνηση. Δηλαδή πτήσεις και αρκετές ώρες ενασχόλησης. Αυτή τη στιγμή έχω 30 αρπακτικά τα οποία έχουν εκπαιδευτεί για διαφορετικό σκοπό το καθένα».
www.protothema.gr
google page rank