Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Μαρία Καλπουζάνη: “Η Νέα Δημοκρατία ανοίγεται στην κοινωνία”

«Τα κόμματα θεωρούνται από την κοινωνία κλειστοί μηχανισμοί στους οποίους για να έχεις πρόσβαση πρέπει να έχεις προσωπική γνωριμία. Αυτό αλλάζει. Η φιλοσοφία του μητρώου στηρίζεται σε δύο λέξεις: ευκαιρίες και αξιολόγηση…».

Η Μαρία Καλπουζάνη, επικεφαλής του μητρώου στελεχών της Νέας Δημοκρατίας για τη Δυτική Ελλάδα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΠτΚ» μιλάει για τους στόχους του οργάνου που εντάχθηκε προεκλογικά στον κομματικό μηχανισμό, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί και μετεκλογικά.
Ένας από αυτούς τους στόχους είναι «η διεύρυνση του κόμματος με πολίτες που δεν έχουν εμπλακεί με την πολιτική αλλά επιθυμούν να συμμετέχουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους και θέλουν να προσφέρουν». Αφορμή για τη συζήτησή μας με τη Μ. Καλπουζάνη, διεθνολόγο-οικονομολόγο στο επάγγελμα, ήταν η πρώτη συνάντηση που διοργάνωσε για τα μέλη του μητρώου στελεχών από την Αχαΐα.
Το μητρώο στελεχών δημιουργήθηκε για να αποτελέσει γέφυρα πολιτικής με την κοινωνία. Πιστεύετε ότι επιτεύχθηκε ο συγκεκριμένος στόχος στις πρόσφατες εκλογές και στη συγκρότηση του κυβερνητικού μηχανισμού;
Ναι κ. Βασιλάκη, πέτυχε το στοίχημα του πρωθυπουργού με το μητρώο στελεχών αφού ανανεώθηκαν κατά 72% τα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Εξι στους δέκα υποψήφιους ήταν νέα πρόσωπα που δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν εμπλακεί στην κεντρική πολιτική σκηνή. Πενήντα επτά ήταν από το μητρώο, όπως και αρκετοί στελέχωσαν τον κυβερνητικό μηχανισμό είτε σαν Γενικοί Γραμματείς, είτε σαν Πρόεδροι Οργανισμών είτε σαν σύμβουλοι της Κυβέρνησης είτε σαν μέλη διοικητικών συμβουλίων ΔΕΚΟ.
Το μητρώο στελεχών «τροφοδότησε» τα ψηφοδέλτια της ΝΔ στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις. Ποιος ο ρόλος του μητρώου μετεκλογικά;
Ο ρόλος του μητρώου είναι δυναμικός και το αποδεικνύει με τη συνεχή δραστηριοποίησή του. Δεν σταμάτησε η λειτουργία του μετά τις εκλογές. Τουναντίον οργανώνεται σε όλη την Ελλάδα, γι’ αυτό το λόγο χωρίστηκε και σε γεωγραφικές περιφέρειες και ορίστηκαν οι Γενικοί Συντονιστές, για καλύτερο αποτέλεσμα.
Ονομάζεται, Τομέας Πολιτικής Υποστήριξης, με επικεφαλής την κα Ρεβέκκα Πιτσίκα, σύμβουλο του προέδρου σε θέματα Ανθρώπινου Δυναμικού, αποτελώντας αναπόσπαστο στοιχείο του κόμματος.
Είστε επικεφαλής του μητρώου στελεχών στη Δυτική Ελλάδα. Ποιοι είναι οι στόχοι που σας έχει θέσει η κεντρική διοίκηση του κόμματος και ποιοι οι στόχοι που έχετε θέσει σε περιφερειακό επίπεδο;
Στόχος σε κεντρικό επίπεδο είναι η διεύρυνση του κόμματος με πολίτες που δεν έχουν εμπλακεί με την πολιτική αλλά επιθυμούν να συμμετέχουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους και θέλουν να προσφέρουν. Κάθε σύγχρονος οργανισμός, που αποτελείται και απευθύνεται σε ενεργούς πολίτες όπως και ένα κόμμα, χρειάζεται πολλαπλά κανάλια πρόσβασης, συνεργασίας και επικοινωνίας. Είναι πολύ σημαντικό για τη ΝΔ, να είναι ένα κόμμα ανοιχτό που προσφέρει διαδικασίες που διασφαλίζουν αντικειμενική αξιολόγηση για όσους επιθυμούν την ένταξή τους σε αυτό.
Αλλος στόχος είναι να εντοπίζουμε τα προβλήματα, τοπικά και περιφερειακά να τα αναδεικνύουμε, να προτείνουμε λύσεις εφικτές και εφαρμόσιμες στους αρμόδιους φορείς.
Στόχος επίσης, είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων, ημερίδων και επιστημονικών ομιλιών με θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας αλλά και τους συμπολίτες μας σε τοπικό επίπεδο, με επιστήμονες και ειδικούς ανάλογα με το θέμα κάθε φορά. Γιατί η ΝΔ είναι κόμμα με κοινωνική ευθύνη και το αποδεικνύει.
Φαντάζομαι ότι το μητρώο αποτελεί μια πρώτη δεξαμενή ανάδειξης ανθρώπων μέσα από την κοινωνία που μπορούν να προσφέρουν. Πώς θα πείσετε να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και άλλοι τέτοιοι άνθρωποι για ένταξη στο μητρώο;
Με τις πράξεις μας, με το αποτέλεσμά μας, με τη φιλοσοφία μας εμπνέουμε νέους αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση πολιτικής στη χώρα μας. Είναι πρωτοποριακό το μητρώο, και συμβάλλει με τη σειρά του στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού και σύγχρονου προφίλ της ΝΔ που καθίσταται πλέον ένα από τα πιο εξωστρεφή κόμματα της Ευρώπης. Τα κόμματα θεωρούνται από την κοινωνία κλειστοί μηχανισμοί στους οποίους για να έχεις πρόσβαση πρέπει να έχεις προσωπική γνωριμία. Αυτό αλλάζει. Η φιλοσοφία του μητρώου στηρίζεται σε δύο λέξεις: ευκαιρίες και αξιολόγηση.
Μπορεί κάποιος να κάνει αίτηση ένταξης στο μητρώο σήμερα;
Φυσικά και μπορεί. Ο ενδιαφερόμενος καταχωρίζει το βιογραφικό του μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του κόμματος, που θα είναι και καινούργιο το site που αφορά στο μητρώο (ήδη ετοιμάζεται), και αξιολογητές προχωρούν στη διαδικασία των συνεντεύξεων. Ο υποψήφιος αξιολογείται με βάση τις γνώσεις, την εργασιακή του εμπειρία, την προσωπικότητα αλλά και τις ικανότητες του να συνεισφέρει σε συγκεκριμένους τομείς.
Εχουν εγγραφεί περί τα 100 άτομα στην περιοχή μας. Τι ζητά η ΝΔ από αυτό το ανθρώπινο δυναμικό; Γιατί γίνονται οι συναντήσεις σας;
Είμαστε ενταγμένοι στο κόμμα και προσφέρουμε με τις γνώσεις και την επαγγελματική εμπειρία μας. Συντονιζόμαστε και συνεργαζόμαστε με τα άλλα τμήματα της ΝΔ, για την επίτευξη των στόχων του κόμματος μας, αφουγκραζόμενοι τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό, ετοιμάζουμε τις δράσεις μας σε κάθε συνάντηση μας.
Εκτός από την άτυπη λειτουργία του, το μητρώο θα το δούμε να ασχολείται με την παραγωγή πολιτικής σε άλλα επίπεδα; Π.χ. θα εκφράσει γνώμη για ένα σημαντικό τοπικό ή περιφερειακό ζήτημα;
Όπως σας εξήγησα πιο πάνω, η λειτουργία του μητρώου δεν είναι άτυπη, αντίθετα είναι ουσιαστική και παραγωγική αφού συμμετέχει και συνεργάζεται με τις Γραμματείες και τους Τομείς του κόμματος, και με τις προτάσεις του μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση σημαντικών τοπικών ή περιφερειακών θεμάτων. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο χωρίστηκε και σε περιφέρειες. Στόχος μας, να αποδεικνύουμε καθημερινά το έργο που επιτελούμε, καλώντας παράλληλα νέους και άξιους συμπολίτες να ενταχθούν στην κοινή μας προσπάθεια.
Συνέντευξη στην στην «ΠτΚ», pelop.gr


google page rank