Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ψηφίζει αύριο νόμο με κατεπείγον που κάνει χωματερή της Δυτικής Ελλάδας την Πάλαιρο. Αντίδραση του Δήμου ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ με ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑ για την εξαίρεση του άρθρου 93 του νομοσχεδίου

Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας εκφράζει την πλήρη αντίθεση του στην διάταξη του άρθρου 93 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις». 
Οι λόγοι της αντίθεσής μας είναι οι κάτωθι:
1) Η ιδιαιτερότητα της διαχείρισης των ΑΣΑ του Δήμου μας λόγω των προγραμματικών διαδημοτικών δεσμεύσεων συνεργασίας με τον Δήμο Λευκάδος της όμορης Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, δυνάμει των διατάξεων των άρθρων 225-247 του ν.4555/18, καθώς και τις διατάξεις του άρθρου 231 του ν.4635/2019.

2) Η συμμετοχή του Δήμου μας στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ως προς την διοίκηση του ελλείψει ουσιαστικού και πρακτικού αντικειμένου, λόγω των δεσμεύσεων της προηγούμενης παραγράφου.

3) Η διαπίστωση της έλλειψης των προϋποθέσεων της αιτιολογικής έκθεσης του προαναφερόμενου σχεδίου νόμου στο άρθρο 93, περί προβλημάτων διαχείρισης ΑΣΑ λόγω απουσίας των απαραίτητων υποδομών και αντιμετώπισης προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

4) Αν τύχει εφαρμογής η υπό ψήφιση διάταξη δεν θα προχωρήσουν ή θα καθυστερήσουν σημαντικά οι ήδη δρομολογημένες διαδικασίες για την υλοποίηση έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων, για τα οποία έχουν εγκριθεί χρηματοδοτήσεις αξίας τουλάχιστον 15.000.000 ευρώ. 

5) Τα δημοτικά τέλη τόσο στο Δήμο Ακτίου - Βόνιτσας, όσο και στους Δήμους Λευκάδας και Μεγανησίου θα αυξηθούν κατακόρυφα λόγω της αύξησης του κόστους μεταφοράς, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν οικονομικά οι δημότες ακόμα περισσότερο. Οι τοπικές κοινωνίες δεν μπορούν να επωμιστούν και αυτό το βάρος.

Οι λόγοι της πρότασης μας για την εξαίρεση του άρθρου 93 του υπό ψήφιση νομοσχεδίου είναι ουσιαστικοί, βάσιμοι και αιτιολογημένοι και η ψήφιση του άρθρου θα δημιουργήσει πληθώρα προβλημάτων άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα στην δρομολογημένη διαδημοτική συνεργασία του Δήμου μας με τους Δήμους Λευκάδος και Μεγανησιου της όμορης Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Σε περίπτωση ψήφισης του εν λόγω άρθρου θα επανεξεταστεί η απόφαση μας.
Για τους λόγους αυτούς καλούμε τον Υπουργό Περιβάλλοντος να αποσύρει το εν λόγω άρθρο και τους βουλευτές του Νομού από όλα τα κόμματα να καταψηφίσουν το άρθρο αυτό, ώστε να μη διαταραχθεί ο σχεδιασμός – υλοποίηση που είναι σε εξέλιξη, ήτοι η επέκταση ΧΥΤΥ Παλαίρου και της Μοπακ Λευκάδος που έχει ήδη δημοπρατηθεί.
Ορίζει δικηγόρο για δικαστική προσφυγή στην περίπτωση που ψηφιστεί ως έχει ο νόμος.
Καλούμε σε κινητοποίηση την τοπική κοινωνία προκειμένου να μην γίνει ο τόπος χωματερή όλης της Ελλάδας.
Συμφωνούμε και ενισχύουμε τις αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων Λευκάδας και Κεφαλλονιάς.
Σχετικά :
α)Η 356/2017 απόφαση ΔΣ Λευκάδας για διαδημοτική συνεργασία με Δήμο Ακτίου Βόνιτσας για ΑΣΑ.
β) Η 166/2017 απόφαση ΔΣ Ακτίου-Βόνιτσας για διαδημοτική συνεργασία με δήμο Λευκάδας για ΑΣΑ. 
γ)Οι διατάξεις του άρθρου 231 ν.4635/2019 (30-10-2019) περί συμμετοχής δήμου σε λειτουργία ΦΟΔΣΑ όμορης περιφέρειας. 
δ)Την 3/2020 απόφαση του Δήμου Μεγανησίου.
ε)Την απόφαση του συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης περί αποχώρησης του ΦΟΔΣΑ 3ης ΓΕΝ Ν. Αιτωλοακαρνανίας (αρ.πρωτ.3207/20-2-2020) ΕΚΤΕΛΕΣΤΗ ΑΠΟ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 10 / 03 / 2020 ΣΤΗΝ ΔΙΑΥΓΕΙΑ
ζ) Την εκκρεμότητα απόφασης του Συντονιστή Αποκεντρωμένης περί σύστασης και λειτουργίας του ΦΟΔΣΑ των 3 προαναφερόμενων δήμων.
η) Την 462/2019 απόφαση ΔΣ Λευκάδος
θ)Την 204/2019 απόφαση ΔΣ Ακτίου Βόνιτσας




google page rank