Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Τίτλοι τέλους για την γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ



ρεπορτάζ: alfavita

Στην κοινοπραξία της Simos Foods με το ρωσικό fund Strategic Initiatives Capital Partners καταλήγει, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η διαδικασία πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη. 

        

Εκκρεμεί όμως ακόμα η υπογραφή της σχετικής σύμβασης καθώς πληροφορίες θέλουν να υπάρχουν ζητήματα που άπτονται της ανάγκης πολιτικής διαχείρισης της υπόθεσης δεδομένων των αντιδράσεων των αγροτικών συνεταιρισμών που σήμερα μάλιστα αποστέλλουν επιστολή στον εκκαθαριστή να μην προχωρήσει σε οιαδήποτε ενέργεια πριν τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. 
Η πολυεθνική Lactalis, η κοινοπραξία του ρωσικού fund με την Simos Foods και η ΤΥΡΑΣ, είναι οι τρεις εταιρείες που πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη. Η απόφαση για την επιλογή τους ελήφθη μετά από τις εισηγήσεις των συμβούλων της Αγροτικής Τράπεζας που βρίσκεται υπό εκκαθάριση, και οι οποίοι είναι η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank. 
Το υπουργείο οικονομικών την Παρασκευή 31 Αυγούστου ανακοίνωσε την παραπάνω εξέλιξη, προαναγγέλλοντας υπογραφή συμφωνίας εντός των επόμενων τριών εβδομάδων. Ήδη όμως το διάστημα αυτό έχει εκπνεύσει εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι οποίοι είναι και μέτοχοι μειοψηφίας.

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες ο αξιολογητής πληροφόρησε αρμοδίως πως την υψηλότερη προσφορά κατέθεσε η κοινοπραξία της Simos Foods με δυο εναλλακτικά σενάρια: Το πρώτο αφορά ποσό ύψους 20,6 εκατ. ευρώ σε μετρητά και το δεύτερο ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 18,6εκατ. ευρώ σε μετρητά άμεσα, τα 5 εκατ. ευρώ σε 3 χρόνια και το υπόλοιπο σε 5χρόνια.

Η προσφορά της ΤΥΡΑΣ τοποθετείται στα 28 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ σε μετρητά και το υπόλοιπο με πιστούμενο τίμημα για επτά χρόνια. Η γαλλική Lactalis φέρεται να κατέθεσε προσφορά ύψους 11,8 εκατ.ευρώ σε μετρητά. 

Σημειώνεται ότι ο αξιολογητής εκτιμά πως οι προσφορές που δεν είναι τοις μετρητοίς ενέχουν κινδύνους πιστωτικούς που σχετίζονται με τη λήψη δανείου, την ικανότητα αποπληρωμής του κλπ.

Και εδώ φαίνεται ότι προσέκρουσε και η προσφορά της Ένωση των ΕΑΣ Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας και ΑΣ Άρτας-Φιλιππιάδας που στη δεύτερη φάση της διαδικασίας παρουσίασαν συνεργασία με την ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΝ (ΒΙΚΟΣ) Α.Ε., η οποία θα κάλυπτε μετρητοίς το ποσό της οικονομικής προσφοράς των 21,3 εκατ. ευρώ.

Ποια είναι η πραγματική αξία της εταιρείας

 Η "Δωδώνη" είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία τυροκομικών προϊόντων στη χώρα κι από αυτή τη θέση "ελέγχει" και τον ανταγωνισμό. Είναι παγκοσμίως πρώτη στην παραγωγή φέτας ΠΟΠ και πρώτη σε πωλήσεις φέτας στην Ελλάδα με μερίδιο αγοράς 25%. Το 30% της παραγωγής της εξάγεται και έχει συμβάλει ανυπολόγιστα στην εθνική οικονομία (κατέχει από τα υψηλότερα μερίδια αγοράς φέτας ΠΟΠ στην πλειοψηφία των εξαγωγικών αγορών της).

Τα στοιχεία δείχνουν την οικονομική της σημασία για την Ήπειρο, αλλά και για την... ΑΤΕ. Το αρχικό κεφάλαιο της "Δωδώνης" από 14.673 ευρώ το 1963 αυξήθηκε στα 11.892.117 ευρώ το 2010, λόγω της συνεχούς κερδοφορίας της εταιρείας. Η "Δωδώνη" από την ίδρυσή της έχει δώσει στην ΑΤΕ από τόκους 80.000.000 ευρώ (σημερινή ΚΠΑ 200.000.000) και μερίσματα αξίας 5.300.000 ευρώ (σημερινή ΚΠΑ 13.000.000). Η εταιρεία έχει πάνω από 10.000 κωδικούς εργαζομένων και παραγωγών που η ΑΤΕ διαχειρίζεται τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς λόγω της "Δωδώνης". Η μεγαλύτερη σε αξία αποτίμηση μιλάει για 144.000.000 ευρώ. Η ΑΤΕ (που κατέχει το 67% των μετοχών) παίρνει 95.000.000 ευρώ! Η "Δωδώνη" έχει εκπονήσει επιχειρηματικό πλάνο για τη δεκαετία 2008-2018 αξίας 1,5 δισ. ευρώ, από αυτά το 1,1 δισ. προοριζόταν για την αγορά γάλακτος από τους παραγωγούς της Ηπείρου. Μια εταιρεία συνεχούς κερδοφορίας επί 26 συναπτά έτη μαίνεται ότι θα εξυπηρετούσε ορισμένες επειδή ήταν συνεταιριστική.

Η Ήπειρος μετά την πώληση πρόκειται να "στενάξει", αφού θα χάσει την πιο κερδοφόρα επιχείρησή της. Η "Δωδώνη" συνεργάζεται με 6.000 κτηνοτρόφους, 150 μεταφορείς, πάνω από 1.000 προμηθευτές από τον ηπειρωτικό χώρο, 273 εργαζόμενους, ενώ περίπου 800 μικρές επιχειρήσεις της περιοχής βασίζονται στα προϊόντα της. Όσο διατηρούσε τον συνεταιριστικό της χαρακτήρα, μπορούσε και να εγγυηθεί ένα σημαντικό εισόδημα ακόμα και για τα πιο απομακρυσμένα χωριά.

Alfa Vita 
google page rank