Σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας «Καθημερινή» αλλά και, τόσο τις δηλώσεις του κ. Γ. Μιχελάκη, όσο και τις διαρροές από το Υπουργείο Εσωτερικών και χωρίς φυσικά να... μπει σε διαβούλευση με τα κόμματα και την ΚΕΔΕ, οι βασικές διατάξεις του νέου εκλογικού νόμου για την ανάδειξη τοπικών αρχόντων εμφανίζονται να έχουν «κλειδώσει», συνιστώντας μια σημαντική τομή στην ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας.
Συγκεκριμένα, φέρεται να προβλέπονται δέκα.. (10) βασικά σημεία:
1. Η ύπαρξη δύο ψηφοδελτίων, ένα με όλους τους υποψήφιους δημάρχους και ένα με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, σε αλφαβητική σειρά και χωρίς ένδειξη του συνδυασμού στον οποίο συμμετέχουν.
2. Οι ψηφοφόροι θα επιλέγουν αφενός μεν τον δήμαρχο της αρεσκείας τους, αφετέρου δε όποιους δημοτικούς συμβούλους επιθυμούν, ανεξαρτήτως εάν είναι του ιδίου συνδυασμού.
3. Ο δήμαρχος εκλέγεται εφόσον εξασφαλίσει ποσοστό 42% στον Α΄ γύρο, διαφορετικά η εκλογή κρίνεται τη δεύτερη Κυριακή μεταξύ των δύο επικρατέστερων.
4. Οι δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται με απλή αναλογική ανάλογα με την επίδοση των υποψηφίων δημάρχων. Το 40% του αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου εκλέγεται απ΄ ευθείας και το υπόλοιπο 60% σύμφωνα με τη σειρά των σταυρών αλλά ακολούθως και με την συμπλήρωση της εκπροσώπησης των δημοτικών ενοτήτων.
5. Τίθεται ελάχιστο ποσοστό, στο πρότυπο αυτού για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή, το οποίο προτείνεται να ορισθεί στο 5%.
6. Ανάλογα με το ποσοστό που θα επιτύχει ο υποψήφιος δήμαρχος κατά την εκλογική διαδικασία, θα εκλέγεται και ο αριθμός των συμβούλων που του αναλογούν.
7. Οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων εκλέγονται σε άλλη κάλπη, ανεξαρτήτως δημάρχων.
8. Οι έδρες που θα παραμείνουν αδιάθετες (με στρογγυλοποίηση των ποσοστών προς τα κάτω συν τις αδιάθετες λόγω του ορίου του 5%) δίδονται στον συνδυασμού του δημάρχου.
9. Όποιος σύμβουλος αντιστοιχεί στις αδιάθετες έδρες (αυτός δηλ. που παρασύρει με την εκλογή του ο δήμαρχος) χάνει την έδρα του εάν ανεξαρτητοποιηθεί ή διαγραφεί και τη θέση του καταλαμβάνει ο επόμενος σε σταυρούς από την ίδια δημοτική ενότητα σύμβουλος του συνδυασμού του δημάρχου.
10. Αντιδήμαρχοι και πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου θα μπορεί να είναι και από την αντιπολίτευση.
Πως θα εφαρμόζονταν στο Δήμο Ιωαννιτών Στο Δήμο Ιωαννιτών ο Φίλ. Φίλιος θα εκλέγονταν από τον πρώτο γύρο αφού ξεπέρασε το όριο του 42%. Η κατανομή όμως των δημοτικών συμβούλων θα είναι η ίδια ανεξαρτήτως εκλογής από τον Α΄ ή το Β΄ γύρο. Έτσι στο 45μελές Δημοτικό Συμβούλιο (σύμφωνα με την απογραφή 2011) το εκλογικό μέτρο θα είναι 100 : 45 = 2,2% και συνεπώς το 44,3 % του Φ. Φίλιου κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών του 2010 θα του έδινε 19 έδρες, ο Νικ. Γκόντας (43,1%) θα εξέλεγε 19 συμβούλους, ενώ άμεσα θα εκλέγονταν δύο (2) από το συνδυασμό του Δ. Τασιούλα (5,89%) του ΚΚΕ.
Αντιθέτως, εκτός κατανομής χωρίς δημοτικό σύμβουλο, λόγω του ορίου του 5%,θα έμενε ο συνδυασμός του Στ. Σκοπούλη (4,12 % - ΔΡΑΣΥ) και του Χρ. Μαντά (2,56% - ΣΥΡΙΖΑ) που έχουν σήμερα από έναν (1) δημοτικό σύμβουλο.Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, πέντε (5) έδρες θα παρέμεναν αδιάθετες (με στρογγυλοποίηση των ποσοστών προς τα κάτω συν τις αδιάθετες λόγω του ορίου του 5%), οι οποίες θα δίδονταν στο σύνολό τους στον πρώτο της δεύτερης Κυριακής, Φίλ. Φίλιο, και θα του εξασφάλιζαν σχετική πλειοψηφία 24 εδρών (19 από τον πρώτο συν 5 από τον δεύτερο) στο σύνολο των 45 δημοτικών συμβούλων.
Κάθε ένας σύμβουλος όμως που αντιστοιχεί στις πέντε (5) αυτές έδρες των αδιάθετων θα χάνει την έδρα του εάν ανεξαρτητοποιηθεί ή διαγραφεί και τη θέση του καταλαμβάνει ο επόμενος σε σταυρούς από την ίδια δημοτική ενότητα σύμβουλος του συνδυασμού του δημάρχου.
Οι πρώτοι 20 σε σταυρούς δημοτικοί σύμβουλοι (το 40% των 45 μελών του δημοτικού συμβουλίου) της ενιαίας λίστας, ανεξαρτήτως παράταξης εκλέγονται δημοτικοί σύμβουλοι και σε αυτούς μπορεί να περιλαμβάνεται και τυχόν ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος.
Σε αυτούς προστίθενται και οι δύο εκλεγόμενοι ως σύμβουλοι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Μαζί με τους πέντε (5) συμβούλους των αδιάθετων προκύπτουν 27 σύμβουλοι. Οι υπόλοιποι 18 δημοτικοί σύμβουλοι θα προέρχονται από την ενιαία λίστα εκλογής των συμβούλων.
Όμως εάν κάποια παράταξη ή κάποια δημοτική ενότητα έχει συμπληρώσει τον αριθμό των συμβούλων που της αντιστοιχεί, θα πηγαίνει στον επόμενο κ.ο.κ.Κατά τον τρόπο αυτό τόσο οι παρατάξεις όσο και οι συνδυασμοί θα εκλέγουν τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων που τους αντιστοιχεί.