Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Μία εικόνα 1000 λέξεις: Η Υπόκλιση σε έναν 11χρόνο που έκανε τον γύρο του κόσμου

Η συγκλονιστική και συγκινητική ιστορία πίσω από την φωτογραφία που έγινε viral και άλλαξε την στάση ζωής χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη


Ο Λίανγκ Γιαογί ήταν ένα ακόμη παιδί που άφησε τα χωριά της Κίνας για ένα καλύτερο μέλλον σε μία από τις μεγαλουπόλεις που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια. Ακολούθησε τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του που τον πήραν από τους γονείς τους υποσχόμενοι ότι στην Σενζέν, μία πόλη κοντά στην Γκουανγκτζόου, θα έχει μία καλύτερη εκπαίδευση. Για τον ίδιο, όταν ήταν ακόμη μαθητής της τρίτης Δημοτικού, ήταν ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στο όνειρο του να γίνει μια ημέρα αεροναυπηγός. Ένα βιβλίο με διαστημόπλοια , που του είχε χαρίσει ο μεγαλύτερος αδελφός του, ήταν αρκετό για να ξεκαθαρίσει μέσα του τι ήθελε να γίνει όταν μεγαλώσει.


Ο χρόνος κυλούσε ήσυχα στο μικρό σπίτι όπου ο Λιάνγκ ζούσε με τα δύο δύο αδέλφια του. Στις 12 Απριλίου του 2014 και ενώ ο μικρός ήταν πλέον μαθητής της 5ης Δημοτικού, παραπονέθηκε στην αδελφή του, ότι είχε έντονο πονοκέφαλο. Εκείνη στην αρχή δεν έδωσε σημασία πιστεύοντας ότι είναι κάτι που θα περνούσε με ένα παυσίπονο. Την επόμενο όμως, και καθώς ο πονοκέφαλος γινόταν όλο και πιο έντονος, η αδελφή του παρατήρησε ότι ο μικρός εμφάνιζε έντονη αστάθεια καθώς περπατούσε ενώ κάποια στιγμή έχασε εντελώς την ισορροπία του και έπεσε κάτω. Τρομαγμένη τον άρπαξε και πήγε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ότι είχε όγκο στον εγκέφαλο.

Με όλη την αισιοδοξία που διέθετε η οικογένεια και την εμπιστοσύνη στην εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης έδωσε στην συγκατάθεση της να πραγματοποιηθεί μία επέμβαση άμεσα, στις 16 Απριλίου. Για τον μικρό τα νέα δεν ήταν ευχάριστα και χρειάστηκε να γίνει και μία δεύτερη, λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 8 Μαΐου. Και η δεύτερη αυτή προσπάθεια δεν έδινε πολλές ελπίδες για βελτίωση.


H ζωή του Λίανγκ άλλαξε δραματικά. Πλέον ήταν μόνιμα διασωληνωμένος στο νοσοκομείο και το όνειρο του ήταν, αν γίνει καλά, όταν μεγαλώσει να σπουδάσει ιατρική για να βοηθήσει τα παιδιά που πονούσαν. Η μητέρα του, που ήρθε από την επαρχία, μία αγράμματη νοικοκυρά, ήταν πλέον σταθερά στο πλευρό του στο δωμάτιο του νοσοκομείου.

Μία μέρα του Ιουνίου, όταν πλέον ο Λίανγκ είχε αρχίσει να διαισθάνεται ότι το τέλος του πλησιάζει, είπε στην μητέρα του: «Αν δεν καταφέρω να επιζήσω να με δωρίσετε». Εκείνη δεν κατάλαβε τι ακριβώς εννοούσε, ζήτησε να του εξηγήσει. «Να δωρίσετε το σώμα μου. Υπάρχουν πολύ σπουδαίοι άνθρωποι οι οποίοι κάνουν σημαντικά πράγματα στον κόσμο. Θέλω και εγώ να γίνω ένα σπουδαίο παιδί».


Στην αρχή η αδελφή του ήταν κάθετη στην επιθυμία του να δωρίσει τα όργανα του, καθώς σύμφωνα με την κινεζική παράδοση, η ψυχή σου γαληνεύει μόνο εάν ταφεί όλο το σώμα. Μετά από λίγο και με την βοήθεια τον γιατρών συνειδητοποίησαν ότι με την κίνηση του Λίανγκ δίνεται η δυνατότητα ζωής μετά τον θάνατο του.


Τετάρτη 6 Ιουνίου 2014, 4:35 το απόγευμα. Ο Λίανγκ που πλέον έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Γκουανγκτζόου “φεύγει” ήρεμα από την ζωή χάρη στην ισχυρή δόση παυσίπονων που του χορηγούσαν κάθε ημέρα οι γιατροί. Είναι πλέον η στιγμή των κρίσιμων αποφάσεων. Στιγμές που κατέγραψε με την ερασιτεχνική του φωτογραφική ένας άγνωστος. Η στιγμή της συγκατάβασης της μητέρας στην επιθυμία του παιδιού της να δωρίσει τα όργανα του. Η στιγμή που γιατροί και νοσοκόμοι υποκλίνονται τρεις φορές μπροστά στο φορείο με τον Λίανγκ και την μητέρα του για την γενναιοδωρία τους . Η στιγμή που το άψυχο σώμα του τοποθετείται πάνω στο χειρουργικό κρεβάτι. Η στιγμή που η αδελφή του παίρνει τα τελευταία πράγματα από το δωμάτιο του.


Λίγα λεπτά αργότερα, στις 5:19, οι νεφροί και ο πνεύμονας έχουν αφαιρεθεί και μέσα σε οκτώ ώρες έχουν πραγματοποιηθεί επιτυχώς οι μεταμοσχεύσεις. Ο Λίαγνκ έγινε μόλις το δωδέκατο άτομο που δώρισε όργανα του στην Σενζέν.


Πως όμως ένα τόσο μικρό παιδί γνώριζε για την δωρεά οργάνων σε μία χώρα που ακόμη και οι μεγάλοι δεν γνωρίζουν τίποτα για αυτή την κορυφαία κίνηση ζωής; Σύμφωνα με τον δάσκαλο του, ο Λίανγκ σχετικές ιστορίες που αναφέρονται στα σχολικά βιβλία μπορεί να ήταν αυτές που τον ενέπνευσαν να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση. Πρόσφατα είχε διδαχθεί μία ιστορία που όπου ένας δότης μυελού βοήθησε έναν νεαρό άνδρα με λευχαιμία. Για την συγκινητική κίνηση του Λίανγκ, το σχολείο του αποφάσισε να τον τιμήσει αφήνοντας το θρανίο του στην πρώτη γραμμή της τάξης κενό εφ’ φόρου ζωής.


Η φωτογραφία με τους γιατρούς να υποκλίνονται στο φορείο με το άψυχο σώμα έκανε τον γύρο του κόσμου μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα πέρυσι το καλοκαίρι ανοίγοντας ξανά την συζήτηση γύρω από την δωρεά οργάνων. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που δήλωναν ότι η κίνηση Λίανγκ τους «ταρακούνησε» και ότι οι ίδιοι θα γίνουν δωρητές οργάνων.


Πηγή: www.diaforetiko.gr

google page rank