Το νέο Μνημόνιο φέρνει και νέους φόρους τους οποίους θα κληθούν να πληρώσουν στην Εφορία όλα τα νοικοκυριά μέσα στον Οκτώβριο.
Παράλληλα, εξετάζονται και οι αλλαγές που θα έρθουν στο αφορολόγητο όριο, τη χρήση πλαστικού χρήματος και τις αποδείξεις.
Οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τις επόμενες ημέρες τα εξής:
Τέλος Σεπτεμβρίου οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν τη δόση του φόρου εισοδήματος
Σήμερα λήγουν και θα πρέπει να πληρώσουν τις δόσεις χρεών στην εφορία
Τέλος ο μειωμένος ΦΠΑ σε έξι νησιά
Εως 16 Οκτωβρίου θα έρθουν τα πρόσθετα εκκαθαριστικά. Σε αυτή θα πληρωθούν: α)Επιπλέον έκτακτη εισφορά από αυτή που ανέγραφαν τα αρχικά εκκαθαριστικά, β) Προκαταβολή φόρου (για το 2016) σε αγρότες, γ) Φόρος πολυτελούς διαβίωσης για όσους έχουν οχήματα μεγάλου κυβισμού, σκάφη ή πισίνα.
Στις 20 Οκτωβρίου, οι συνολικά 6,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν και τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ. Θα πρέπει να πληρωθεί σε 5 δόσεις από τον Οκτώβριο ως και το Φεβρουάριο.
Στο αέρα η κατάργηση του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση
Σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές σε ό,τι αφορά στο καθεστώς των αποδείξεων. Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για θέματα εσόδων, κ. Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας σε γνωστό τηλεοπτικό σταθμό της Αθήνας, εξετάζονται αλλαγές που πρόκειται να ανακοινωθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα και θα φέρουν τα πάνω, κάτω.
Ειδικότερα:
Θα αναγνωρίζονται μονάχα έξοδα που γίνονται με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας
Σε ό,τι αφορά στις ιατρικές δαπάνες ότι οι γιατροί κατάφεραν με ευκολία να ενταχθούν στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, άρα θα μπορέσουν να ενταχθούν και στο σύστημα της ηλεκτρονικής πληρωμής.
Οσοι χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα θα προβλέπονται και μπόνους με επιπλέον φοροελάφρυνση
Το μέτρο θα περάσει και στους επαγγελματίες.
Εξετάζεται η μείωση της προμήθειας των τραπεζών που φτάνει και 2%.
Τα σενάρια για τη νέα φορολογική κλίμακα και το αφορολόγητο όριο:
Με στόχο να γλιτώσουν έστω αυτοί που έχουν εισόδημα 12.000 ευρώ το χρόνο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης δεσμεύεται ότι τουλάχιστον οι συγκεκριμένοι δεν θα επιβαρυνθούν με τη νέα φορολογική κλίμακα που θα εφαρμοστεί από το 2016.
Ενιαία κλίμακα για εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και ενοίκια:
Επίκειται να θεσπιστεί μια ενιαία κλίμακα για τα εισοδήματα που προκύπτουν από μισθούς, συντάξεις και ενοίκια. Σήμερα το εισόδημα από τη μίσθωση ακινήτων να φορολογείται με ανώτατο συντελεστή 33% και το εισόδημα από εργασία με 42%. Οι δύο κλίμακες θα ενοποιηθούν και από τις αλλαγές αναμένεται να προκύψουν σημαντικές ελαφρύνσεις για τα χαμηλά εισοδήματα.
Οι αλλαγές στο αφορολόγητο όριο:
Σενάριο 1ο: Σύνδεση του αφορολογήτου ορίου με τις αποδείξεις που συγκεντρώνονται με τις χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες. Με βάση το φορολογικό σύστημα φορολογούμενος με εισόδημα έως 21.000 ευρώ έχει έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ. Για εισόδημα πάνω από 21.000 ευρώ το ποσό μείωσης του φόρου των 2.100 ευρώ περιορίζεται κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος και μέχρις εξαντλήσεως του ποσού των 2.100 ευρώ. Ουσιαστικά δημιουργείται ένα έμμεσο αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ. Για να συνεχίσει να έχει κάποιος το ανωτέρω αφορολόγητο θα πρέπει να συγκεντρώνει το 10% των αποδείξεων ή ενδεχομένως και παραπάνω μέσω της χρήσης καρτών.
Σενάριο 2ο: Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ εξετάζεται η φορολόγηση να γίνεται από το πρώτο ευρώ με τη θέσπιση χαμηλών φορολογικών συντελεστών, με αποτέλεσμα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω.
Κατάργηση φοροαπαλλαγών:
Στόχος είναι να καταργηθούν οι περισσότερες φοροαπαλλαγές με στόχο τη δημιουργία ενός απλούστερου φορολογικού συστήματος και η χορήγηση άμεσων ενισχύσεων στους φορολογουμένους που τις έχουν ανάγκη.
agrinioreport