Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΣΤΟ ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ ΤΟΥ ΣΟΜΠΑΤΕΛΙ

Σάρωσαν τα μετάλλια οι Έλληνες πρωταθλητές της ενόργανης γυμναστικής στο διεθνές γκραν πρι του Σομπατέλι, στην Ουγγαρία, όπου συμμετείχαν σε συνολικά εννιά τελικούς οργάνων και ανέβηκαν τέσσερις φορές στο βάθρο: Η Βάσω Μιλλούση κατέκτησε δύο μετάλλια (χρυσό στη δοκό ισορροπίας και χάλκινο στο έδαφος), ενώ ο Λευτέρης Πετρούνιας πήρε με εντυπωσιακό τρόπο το χρυσό στους κρίκους και ο Νίκος Ηλιόπουλος το ασημένιο στο δίζυγο. 
Στο πρώτο τους αγωνιστικό τεστ έπειτα από τρεις μήνες, το οποίο ταυτόχρονα αποτέλεσε την τελική πρόβα ενόψει του παγκόσμιου πρωταθλήματος της Γλασκώβης (23 Οκτωβρίου - 1 Νοεμβρίου), οι Έλληνες εκπρόσωποι έδειξαν την ετοιμότητά τους, σε μια διοργάνωση στην οποία συμμετείχαν σχετικά λίγοι αλλά δυνατοί αντίπαλοι (62 αθλητές και 24 αθλήτριες από 16 χώρες). 
Μεγάλη πρωταγωνίστρια ήταν η Βάσω Μιλλούση, η οποία ήταν παρούσα στην προνομιούχο εξάδα των φιναλίστ και στα τρία όργανα στα οποία αγωνίστηκε, κατακτώντας δύο μετάλλια. Η 31χρονη πρωταθλήτρια πήρε το χρυσό στη δοκό ισορροπίας με 13,850 β. (ήταν 2η στον προκριματικό του Σαββάτου με 13,300 β.) και το χάλκινο στις ασκήσεις εδάφους με 13,000 β. (6η στον προκριματικό με 12,800 β.), ενώ κατετάγη 4η στον τελικό των ασύμμετρων ζυγών με 12,600 β. εξαιτίας ενός λάθους (3η στον προκριματικό με 12,900 β.). 
Στους άνδρες, το αστέρι του Λευτέρη Πετρούνια έλαμψε για άλλη μια φορά, αφού ο σπεσιαλίστας των κρίκων ήταν ασυναγώνιστος, αποδεικνύοντας ότι στο προσεχές παγκόσμιο πρωτάθλημα θα είναι από τα φαβορί για ένα μετάλλιο, που θα του δώσει αυτόματα την Ολυμπιακή πρόκριση: Ο 24χρονος πρωταθλητής ήταν κορυφαίος όλων στον τελικό με 16,200 β., αλλά και στον προκριματικό των κρίκων με 16,000 β., παίρνοντας τις υψηλότερες βαθμολογίες ολόκληρης της διοργάνωσης.
Το εκπληκτικό 16,200 του τελικού των κρίκων, στον οποίο πήρε απίστευτα υψηλό βαθμό εκτέλεσης (9,400) σε πρόγραμμα με βαθμό δυσκολίας 6,800, αποτελεί την κορυφαία επίδοση της διεθνούς καριέρας του Πετρούνια, ο οποίος στο Σομπατέλι αγωνίστηκε και στις ασκήσεις εδάφους, μένοντας οριακά εκτός τελικού (7ος με 14,600 β.). 
Στο βάθρο ανέβηκε πανάξια και ο Νίκος Ηλιόπουλος, ο οποίος πανηγύρισε τη 2η θέση στον τελικό του δίζυγου με 14,750 β., ανεβαίνοντας κατακόρυφα σε σχέση με τον προκριματικό, όπου είχε καταλάβει την 6η και τελευταία προνομιούχο θέση με 14,500 β.. Ο 21χρονος αθλητής συμμετείχε επίσης στον πλάγιο ίππο (12ος με 14,000 β.) και στο μονόζυγο (11ος με 13,700 β.). 
Αντίθετα, ο Δημήτρης Μαρκούσης έμεινε άδικα έξω από τα μετάλλια, τερματίζοντας στην 4η θέση του τελικού του εδάφους ανδρών με 14,750 β. έπειτα από ένσταση αντιπάλου του, η οποία δεν του επέτρεψε να διατηρήσει το χάλκινο μετάλλιο. Ο 28χρονος πρωταθλητής είχε εντυπωσιάσει στον προκριματικό, συγκεντρώνοντας 15,200 β., που ήταν και η υψηλότερη βαθμολογία του αγωνίσματος. 
Το χάλκινο μετάλλιο έχασε στις λεπτομέρειες και η Ιωάννα Ξουλόγη, που κατέκτησε την 4η θέση στη δοκό ισορροπίας με 12,700 β., αξίζοντας μάλιστα αρκετά καλύτερη βαθμολογία, στον πρώτο τελικό της καριέρας της σε διεθνή διοργάνωση τέτοιας εμβέλειας. Μία ημέρα νωρίτερα, είχε πάρει την 6η και τελευταία προνομιούχο θέση του προκριματικού με 12,500 β..  
Εξάλλου, διπλή παρουσία στους τελικούς οργάνων των γυναικών είχε η Αργυρώ Αφράτη, που κατετάγη 5η στο άλμα και 6η στους ασύμμετρους ζυγούς, αλλά είχε προλάβει να δείξει τις δυνατότητές της στους αντίστοιχους προκριματικούς, στους οποίους είχε πάρει υψηλότερες βαθμολογίες (5η στο άλμα με μέσο όρο 13,350 β. και 4η στους ασύμμετρους ζυγούς με 12,700 β.).  
Εκτός τελικών έμειναν στο Σομπατέλι ο Βλάσης Μάρας, που το Σάββατο είχε πτώση στο μονόζυγο και έμεινε έξω από την προνομιούχο εξάδα, ο Γιώργος-Χρήστος Χατζηευσταθίου, ο οποίος κλήθηκε να αγωνιστεί την τελευταία στιγμή και παρουσίασε το πρόγραμμά του στον πλάγιο ίππο, καθώς και η Βάλια Πλυτά, που είχε την 8η καλύτερη βαθμολογία στους ασύμμετρους ζυγούς με 11,600 β.. 
google page rank