Παράσταση διαμαρτυρίας παραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας στο ΥπΑΑΤ, για τα προβλήματα τηλεπισκόπησης και τον αποκλεισμό τους απ’ τις πληρωμές. Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη με τον υπουργό.
Συμπληρωματικά προς τις αεροφωτογραφίσεις και την ψηφιακή χαρτογραφία, η μελέτη διαφόρων φαινομένων απαιτεί συχνά τη χρήση ειδικών αερομεταφερομένων δεκτών, οι οποίοι επιτρέπουν την καταγραφή φαινομένων και στοιχείων που δεν είναι ορατά στο ανθρώπινο μάτι.
Η τηλεπισκόπηση γίνεται με ειδικά μέσα και βασική της αρχή είναι η μελέτη του μικροκλίματος και η χαρτογράφηση των απωλειών θερμότητας μιας περιοχής, ο εντοπισμός ασθενειών σε καλλιέργειες, αλλά και η αποτύπωση της ρύπανσης σε μια υδάτινη επιφάνεια.
Μπορεί να παρέχει δεδομένα που βοηθούν στην αναγνώριση των φυτών και την παρακολούθηση των καλλιεργειών. Όταν τα δεδομένα αυτά οργανωθούν σε ένα Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών (GIS) μαζί με άλλους τύπους δεδομένων, έχουμε ένα σημαντικό εργαλείο που βοηθά στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις καλλιέργειες και τις γεωργικές στρατηγικές. .......
Ο κάθε αγρότης μπορεί, υποτίθεται, να λάβει χρήσιμες πληροφορίες από ψηφιακές εικόνες που έχουν ληφθεί με την χρήση τηλεπισκόπησης, για τις καλλιέργειες του, την κατάσταση της υγείας των φυτών και τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα.
Φυσικά, η τηλεπισκόπηση στη δική μας τη χώρα, προς το παρόν τουλάχιστον, χρησιμοποιείται όχι ως εργαλείο έρευνας, αλλά ως ένα πρόσθετο μέσω ελέγχου! Το οποίο και είναι καλοδεχούμενο και απόλυτα αποδεκτό, …αρκεί η εφαρμογή του να μην οδηγεί σε λάθη που καλούνται να πληρώσουν οι παραγωγοί, που, σε κάθε περίπτωση, είναι οι μόνοι που δεν φέρουν την παραμικρή ευθύνη για το αν τα στοιχεία της τηλεπισκόπησης δεν συμπίπτουν με τους χάρτες και τις αεροφωτογραφίες, τις «πινακίδες» που υπάρχουν από δεκαετιών, αν το ελληνικό κράτος δεν κατάφερε ακόμη να αποκτήσει κτηματολόγιο! Τέτοια λάθη και αποκλίσεις είχαν σαν αποτέλεσμα αγρότες από την περιοχή των Φυτειών ιδιαίτερα και της Λεπενούς να μείνουν εκτός πληρωμών Ενιαίας Ενίσχυσης. Αυτό, παρά το γεγονός ότι τίποτε το διαφορετικό δεν έκαναν από τα προηγούμενα χρόνια. Και επειδή δεν είναι δυνατόν τα λάθη της πολιτείας να τα πληρώνει πάντα ο μη έχων ευθύνη, οι αγρότες αυτοί πολιόρκησαν σήμερα το μεσημέρι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας, όχι χάρες, αλλά δικαιοσύνη, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν.
Με συνθήματα όπως «Χριστός και Αποστόλου: Σώστε μας» και «Η αποστολή του Αποστόλου: Να μας τελειώσει», οι παραγωγοί απαίτησαν από τον υπουργό να άρει την αδικία σε βάρος τους και να τους επιτρέψει να συνεχίσουν να μένουν στον τόπο τους και να παράγουν.
Κατόπιν της ρητής διατύπωσης των σχετικών αιτημάτων στη σύσκεψη που ακολούθησε στο ΥπΑΑΤ παρουσία του υπουργού κ. Βαγγέλη Αποστόλου και των δυο βουλευτών Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Γιώργου Βαρεμένου και της κας Μαρίας Τριανταφύλλου, οι οποίοι και μεσολάβησαν για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση, η αντιπροσωπεία των αγροτών της Αιτωλοακαρνανίας, αφού επέμεινε στο να τους δοθεί το δικαίωμα ένστασης και επανελέγχου, απέσπασε τελικά τη θετική απάντηση της ηγεσίας του υπουργείου. Έτσι, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη εργασίας με τα στελέχη των αρμοδίων υπηρεσιών, στην οποία θα μετέχει και εκπροσωπος των αγροτών του νομού μας, ώστε να διευκολύνει τη διαδικασία και να αποτρέψει το ενδεχόμενο νέων λαθών.
Η συνάντηση αυτή ορίστηκε για τις 28 Δεκεμβρίου.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι η αντιροσωπεία των παραγωγών των Φυτειών και της Λεπενούς διαμήνυσε ότι σε περίπτωση μη ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων τους, θα επανέλθουν στο υπουργείο, αυτή τη φορά με δυναμικό χαρακτήρα.πηγή:e-ea.gr