Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Ξεκινούν οι τριήμερες επετειακές εκδηλώσεις στο ιστορικό Σούλι

Αρχίζουν το απόγευμα οι 3ημερες οι εκδηλώσεις των «εορτών Σουλίου», που γίνονται σε ανάμνηση του ολοκαυτώματος στο Κούγκι και θα κορυφωθούν την Κυριακή, με την αναπαράσταση της ανατίναξης της Μονής από τον καλόγερο Σαμουήλ, στο Σούλι.
Την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Δημήτρης Βίτσας. Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τον δήμο Σουλίου και την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, περιλαμβάνουν, επίσης, αγώνες δρόμου και ποδηλάτου, διάλεξη, ομιλίες, μουσικοχορευτικά προγράμματα και επιδείξεις...

Στις 19:30 το απόγευμα, η έναρξη θα γίνει με ποδηλατικός αγώνας από μαθητές των σχολείων του Δήμου, σε συνεργασία με τους Αθλητικούς Συλλόγους της περιοχής, ενώ θα ακολουθήσει διάλεξη για την 'Αλωση της Κωνσταντινουπόλεως (29 Μαΐου 1453) από τον ιστορικό-αρχαιολόγο, Φώτιο Τσίτα.
Το Σάββατο αργά το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση χορευτικών συγκροτημάτων και περιδιάβαση των χορευτών με παραδοσιακές φορεσιές, συνοδεία μουσικής, στην πόλη της Παραμυθιάς.
Στο Δημοτικό Σχολείο Βούλγαρη στις 9 το βράδυ, θα γίνει βράβευση μαθητών για τις καλύτερες εικαστικές δημιουργίες με θέμα: «Σούλι: Εικαστική προσέγγιση μιας ιστορικής περιοχής από τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας». Σημαντική εκδήλωση που θα γίνει στον ίδιο χώρο, λίγο αργότερα είναι η παρουσίαση αντιπροσωπευτικών όπλων, αυθεντικών, που χρησιμοποιήθηκαν στους αγώνες του Σουλίου από τον Σκοπευτικό Όμιλο Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας.
Στον ιστορικό χώρο του Σουλίου στις 7:00 το πρωί της Κυριακής, θα τελεστεί θεία λειτουργία στον Παλαιοχριστιανικό Ναό Αγίου Δονάτου, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ. κ. ΤΙΤΟΥ. Θα ακολουθήσει δοξολογία και στην συνέχεια η αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν
στο χώρο του Βουλευτηρίου, στα Πηγάδια Σουλίου με επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο πεσόντων Σουλιωτών και κατάθεση στεφάνων.

imerisia.gr
google page rank