Η μεγάλη ζήτηση για το κρέας τους και το δέρμα τους στην Κίνα έχει οδηγήσει σε μια μεγάλη σφαγή
Πληθυσμιακή κρίση αντιμετωπίζουν τα συμπαθή γαϊδουράκια στον κόσμο, καθώς υπάρχει τεράστια ζήτηση για τα δέρματά τους στην Κίνα, όπου χρησιμοποιούνται για την παρασκευή υγιεινής διατροφής και σκευασμάτων παραδοσιακής ιατρικής. Το κρέας γαϊδουριών είναι επίσης ένα δημοφιλές φαγητό, και η τεράστια πτώση στον αριθμό των γαϊδουριών στη χώρα-καθώς εκτός της σφαγής αναπαράγονται και με αργούς ρυθμούς- οδήγησε τους προμηθευτές σε άλλες χώρες και ηπείρους, όπως η Αφρική, επιδεινώνοντας την κατάσταση για τα ζώα.
Το πλήγμα είναι πολύ σοβαρό όχι μόνο για τα γαϊδούρια αλλά και για τους ανθρώπους στην Αφρική, καθώς το ζώο αυτό είναι ακόμη ένα βασικό εργαλείο για τις μεταφορές και τη γεωργία-ιδιαίτερα στις πιο φτωχές περιοχές. Μάλιστα σε πολλές χώρες η τιμή του γαϊδουρινού κρέατος έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια ενώ στη Ζιμπάμπουε, ένα σφαγείο κρέατος "γαϊδουριών" που θα κοστίσει πάνω από 100 χιλ. ευρώ πρόκειται να ανοίξει τον Οκτώβριο.
Η μεγάλη ζήτηση για τα γαϊδούρια έχει οδηγήσει την ανάπτυξη μιας "τάξης" γαϊδουροκλεφτών που επιφέρουν μεγάλο πλήγμα στα φτωχά νοικοκυριά, τα οποία δεν διαθέτουν τους πόρους για την απόκτηση άλλου ζώου. Σε ένα ρεπορτάζ στην τηλεόραση της Ζιμπάμπουε που είχε τίτλο «Ξύπνησα και ο γάιδαρος μου έλειπε», ένας φτωχός αγρότης μιλούσε με δάκρυα στα μάτια για την κλοπή του ζώου του.
Όπως είπε, το αγαπούσε πολύ και το είχε ονομάσει "Carlos". Το βρήκε αργότερα νεκρό στην ευρύτερη περιοχή με το δέρμα του να λείπει. Τώρα αναγκάζεται να νοικιάζει άλλο γαϊδούρι για τις δουλειές, δίνοντας στον ιδιοκτήτη του τα μισά από τα 3-4 δολάρια που βγάζει σε μια καλή ημέρα.
Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Κένυα, όπου λόγω της μεγάλης ζήτησης έχουν ανοίξει τρία σφαγεία γαϊδουριών που σφαγιάζουν περίπου 150 ζώα την ημέρα, συσκευάζοντας και καταψύχοντας το κρέας τους και αλατοποιώντας τα δέρματα για εξαγωγή.
Οι Κινέζοι αγοραστές παρακολουθούν τη διαδικασία - διασφαλίζοντας ότι όλα είναι σωστά συσκευασμένα και προετοιμασμένα.
Όταν τα δέρματα βράσουν, παράγουν μια καφετιά ζελατίνη, η οποία είναι το βασικό συστατικό των κινεζικών προϊόντων "ejiao" - δημοφιλή τρόφιμα για την υγεία και παραδοσιακά φάρμακα. "Αυτή είναι η μεγαλύτερη κρίση γαϊδουριών που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ", δήλωσε ο Mike Baker από την ΜΚΟ The Donkey Sanctuary, η οποία διεξάγει μια διεθνή εκστρατεία για να σταματήσει το εμπόριο προϊόντων γαϊδάρου μέχρι να ρυθμιστεί σωστά.
Πηγή: BBC Πηγή: www.lifo.gr