Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Πρέβεζα: Αρχαία ανεκτίμητης αξίας κατείχε παράνομα 34χρονος

Υπόθεση κατοχής αρχαίων αντικειμένων ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας αποκαλύφθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων, κατόπιν αξιοποίησης σχετικών πληροφοριών.
Ειδικότερα, στον Μύτικα Πρέβεζας, συνελήφθη τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, 34χρονος, με την κατηγορία ότι έκρυβε στο αγρόκτημά του και στο σπίτι του, κάτω από καλαμωτές και καλάμια:
-Tμήμα από τη στενή πλευρά μαρμάρινης ανάγλυφης σαρκοφάγου με παράσταση μυθολογικού όντος, με σώμα λιονταριού και φτερά πουλιού (πιθανόν γρύπας), του οποίου δεν σώζεται η κεφαλή (σωζόμενου πλάτους 90 εκατοστών, σωζόμενου ύψους 66 εκατοστών και πάχους 20 εκατοστών), η οποία χρονολογείται κατά τη ρωμαϊκή περίοδο και πιο συγκεκριμένα μεταξύ του 2ου και 3ου αιώνα μ.Χ.
-Tμήμα μαρμάρινου κίονα (σωζόμενου ύψους 90 εκατοστών και διαμέτρου 26 εκατοστών), το οποίο χρονολογείται μεταξύ του 2ου και 5ου αιώνα μ.Χ.
-Tέσσερα μαρμάρινα μικρά θραύσματα, εκ των οποίων το μεγαλύτερο (διαστάσεων 20X25 εκατοστών) αποτελεί τμήμα της εν λόγω μαρμάρινης ανάγλυφης σαρκοφάγου, τα οποία χρονολογούνται στη ρωμαϊκή περίοδο και συγκεκριμένα μεταξύ του 2ου και 3ου αιώνα μ.Χ.
Επιπλέον, στο σπίτι του συλληφθέντος βρέθηκε και κατασχέθηκε πήλινο κυκλικό υφαντικό βάρος, το οποίο δεν μπορεί να χρονολογηθεί με ακρίβεια.
Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και Προϊστάμενο του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων, πρόκειται περί αντικειμένων ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας.
Οι αρχαιότητες αυτές θα παραδοθούν στο μουσείο της Πρέβεζας, όπου θα συντηρηθούν και θα εκτεθούν.
Σε βάρος του 34χρονου σχηματίστηκε δικογραφία, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.
agrinionews
google page rank