Είναι ένα μνημείο της Ελληνικής φύσης, της Αιτωλοακαρνανικής γης, το ποτάμι που πηγάζει από τα Ακαρνανικά βουνά διασχίζει την περιοχή της Νήσσας περνάει δίπλα από τα ιαματικά λουτρά Τρύφου και χύνεται στον Αμβρακικό κόλπο στην περιοχή του Λουτρακίου. Στην περιοχή των ιαματικών υπάρχει μονοπάτι μερικών χιλιομέτρων που σε φτάνουν στο ποτάμι και να το απολαύσεις, επίσης μπορείς άνετα να κολυμπήσεις αν και το νερό είναι πολύ κρύο.
Φέτος το καλοκαίρι την περιοχή την επισκέφθηκαν και κολύμπησαν πολλοί περισσότεροι επισκέπτες απ' όλες τις χρονιές.
Για όσους θέλετε να επισκεφθείτε το άφθαρτο και παρθένο τοπίο που είναι κατάλληλο και για πεζοπορίες, μπορείτε να το βρείτε μετά το Δρυμό Ακτίου-Βόνιτσας κοντά στο Λουτράκι στρίβουμε δεξιά τον ανηφορικό ασφαλτόδρομο και σε 15 λεπτά βρισκόμαστε στο σημείο.
Επίσης μπορείτε να έρθετε από την Κατούνα και περνώντας το χωριό Τρύφου μερικά χιλιόμετρα στρίβουμε αριστερά, υπάρχουν πινακίδες που αναγράφουν ιαματικά Αγίου Βάρβαρου Τρύφου.
Στα Ιαματικά Λουτρά, δίπλα στο ξενοδοχείο, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Βάρβαρου.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ένας σημαντικός τόπος θεραπείας και αναψυχής είναι η υδροθειούχος πηγή που αναβλύζει Η πηγή βρίσκεται σε πολύ ωραία τοποθεσία και κοντά σε πυκνό δάσος και το νερό της, είτε ως λουτροθεραπείες, είτε ως πόσιμο, έχει θεραπευτικές ιδιότητες για πολλές παθήσεις όπως: χολολιθίαση, δυσκινησίες χολιφόρων οδών, διαταραχές μεταβολισμού ουρικού οξέος, λοιμώξεις ουροφόρων οδών, γαστρίτιδες, δωδεκαδακτυλίτιδες, έκζεμα, δυσπεψίες, αρθρορευματισμούς, φλεγμονές δέρματος, δερματικά νοσήματα, νευροδερματίτιδες, ψωρίαση κ.ά. Ορισμένες περιόδους του έτους πηγάζει και ένα σκοτεινό κόκκινο υγρό που μοιάζει με πετρέλαιο, αυτό το χρησιμοποιούν οι κάτοικοι για δερματοπάθειες.
Έχουν δημιουργηθεί, παράλληλα του ποταμού, μονοπάτια περίπου 3 χλμ., που είναι πολύ όμορφα για πεζοπορία. Όμως το 2010, λόγω διοικητικών προβλημάτων κλπ, τα λουτρά έκλεισαν και δεν έχουν ανοίξει ακόμα σήμερα το 2019, οι υποσχέσεις πάνε κι έρχονται.
Παρότι κάθε καλοκαίρι κατακλύζονταν από ανθρώπους απ' όλη την Ελλάδα και έδιναν δουλειά σε αρκετούς εργαζομένους και επαγγελματίες.
Δυστυχώς το χειμώνα που πέρασε λόγω άστατων καιρικών συνθηκών και έντονων βροχοπτώσεων ο δρόμος καταστράφηκε σε δυο σημεία και δεν μπορεί κάποιος να φθάσει με αυτοκίνητο χρειάζεται να περπατήσει αρκετά να φθάσει στο σημείο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΙΒΗΣ