Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

Aντιδράσεις για βιβλίο που παρουσιάστηκε χθες στο Αγρίνιο για τους “Καραγκούνηδες

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ηρόδοτος» το νέο βιβλίο του Δρ. Αντώνη Βασιλείου «Οι Αρβανιτόβλαχοι (Καραγκούνηδες) της Ακαρνανίας: Από τον μύθο στην πραγματικότητα». Το βιβλίο μάλιστα παρουσιάστηκε χθες στο Αγρίνιο.
Το εν λόγω βιβλίο προκαλεί ωστόσο σφοδρή αντίδραση σε χωριά της περιοχής. Στα μέσα ενημέρωσης εστάλη καταγγελία των προέδρων των κοινοτήτων
Αγραμπέλου, Γουργιώτισσας, Παλαιομάννινας, Στράτου και Στρογγυλοβουλίου αλλά και δημοτικών συμβούλων Ξηρομέρου και προέδρων συλλόγων των χωριών αυτών.
Χαρακτηρίζουν “επιστημονικώς, γλωσσικώς, λαογραφικώς και γενετικώς απαράδεκτες τις θεωρίες για τους προγόνους τους που με εμμονή συνεχίζει να αναπτύσσει από το 2014 και στο νέο του βιβλίο ο συγγραφέας του κ. Αντώνης Βασιλείου“.
Το βιβλίο 
Πρόκειται για έναν τόμο, ο οποίος αποτελεί συναγωγή οκτώ κειμένων που αφορούν την Αρβανιτοβλάχικη (Καραγκούνικη) γλωσσική ομάδα της Ακαρνανίας.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα τα μέλη της ομάδας αυτής κατοικούν μόνιμα εδώ και αιώνες -απομονωμένα από όλες τις άλλες βλαχόφωνες γλωσσικές ομάδες- στο νοτιότερο σημείο εξάπλωσης της Βλάχικης γλώσσας στην Ελλάδα και φυσικά στον ευρύτερο βαλκανικό χώρο, στην Ακαρνανία.
Υποστηρίζει εξάλλου συγκεκριμένη γλωσσική ομάδα επίσης διαφοροποιείται από τους υπόλοιπους Βλάχους (γλωσσικά, πολιτισμικά, εθνογραφικά κ.λπ.) σε σημαντικό βαθμό. Σε κάποια φάση της ιστορίας της, μάλιστα, η ομάδα αυτή υπήρξε ακόμη και τρίγλωσση, με τους ομιλητές της να μιλούν συγχρόνως βλάχικα, ελληνικά και αλβανικά/αρβανίτικα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιστημονική έρευνα. Είναι ακόμη η μόνη βλάχικη γλωσσική ομάδα η οποία φέρει το προσωνύμιο Καραγκούνηδες ή Γκαραγκούνηδες, γεγονός που χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.
Τα κείμενα που περιλαμβάνονται στον τόμο αυτόν στηρίζονται τόσο σε βιβλιογραφική ανασκόπηση όσο και σε αρχειακή και επιτόπια έρευνα, καλύπτουν δε ένα ευρύτατο φάσμα επιστημονικών κλάδων –αναφορικά πάντοτε με την ανωτέρω γλωσσική ομάδα- όπως ιστορία, φιλολογία, λαογραφία, εθνογραφία, κοινωνική ανθρωπολογία, γλωσσολογία, κοινωνιογλωσσολογία κ.λπ. Στο βιβλίο περιλαμβάνεται ευρετήριο κύριων ονομάτων και όρων, που σχετίζονται με τους Αρβανιτόβλαχους της Ακαρνανίας, και το προλογίζει ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου.
Στην επιστολή τους ωστόσο οι πρόεδροι των χωριών και των συλλόγων διαμαρτύρονται έντονα υποστηρίζοντας τα εξής: 
-Πρώτον, σχετικά με την αναφορά του Συγγραφέα ότι υπάρχουν «Καραγκούνηδες» στην Ακαρνανία. Δεν υπάρχουν Καραγκούνηδες στην Ακαρνανία. Υπάρχουν μόνο Ριμένοι, Αρμάνοι, Ρωμιοί, όπως αυτοαποκαλούμαστε (αυτό επισημαίνεται και από τον Βάιγκαντ!), ενώ ο χαρακτηρισμός «Καραγκούνης» έχει δοθεί, από μέγιστη πλάνη, από τους άλλους!
–Δεύτερον, ότι δήθεν οι Ριμένοι (Αρμάνοι – Ρωμιοί) της Ακαρνανίας έχουν σχέση με τους Καραγκούνηδες της Θεσσαλίας. Ουδεμία σχέση υπάρχει.
-Τρίτον, ότι τα μέλη της ομάδας αυτής της Ακαρνανίας κατοικούν μόνιμα εδώ και αιώνες και απομονωμένα από όλες τις άλλες βλαχόφωνες γλωσσικές ομάδες. Ριμένοι της Ακαρνανίας κατοικούν μόνιμα στην περιοχή μόνο μετά το 1860, ενώ επί αιώνες κατέβαιναν στην περιοχή από τα ηπειρωτικά βουνά για χειμαδιό.
Συνεπώς, δεν ήταν απομονωμένοι από τις άλλες «γλωσσικές ομάδες».
-Τέταρτον, ότι, σε αντίθεση με επιφανείς Βλάχους καθηγητές πανεπιστημίων επιμένει ο Συγγραφέας να τονίζει ότι «η συγκεκριμένη γλωσσική ομάδα επίσης διαφοροποιείται από τους υπόλοιπους Βλάχους (γλωσσικά, πολιτισμικά, εθνογραφικά κ.λπ.) σε σημαντικό βαθμό», ενώ αυτό συμβαίνει και με όλες σχεδόν τις ίδιες … «γλωσσικές ομάδες»
-Πέμπτο, επιμένει να επισημαίνει ότι «σε κάποια φάση της ιστορίας της, μάλιστα, η ομάδα αυτή υπήρξε ακόμη και τρίγλωσση, με τους ομιλητές της να μιλούν συγχρόνως βλάχικα, ελληνικά και αλβανικά/αρβανίτικα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιστημονική έρευνα», «θεωρία», η οποία καταρρίπτεται από την πραγματικότητα (δεν υπάρχουν τοπωνύμια ή λέξεις αλβανικές στα Βλάχικα χωριά μας), ενώ ο Κωνσταντίνος Νικολαΐδης αναφέρει στην εισαγωγή του ογκώδους βιβλίου του «Ετυμολογικών Λεξικών της Κουτσοβλαχικής Γλώσσης» (1904) ότι αρίθμησε μόνο 150 αλβανικές λέξεις! Συνεπώς, τα κείμενα που περιλαμβάνονται στον τόμο αυτόν δεν στηρίζονται ούτε σε βιβλιογραφική ανασκόπηση ούτε και σε αρχειακή και επιτόπια έρευνα, ούτε καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα επιστημονικών κλάδων, όπως ισχυρίζεται.
-Επίσης, διαμαρτυρόμαστε και καταγγέλλουμε τον συγγραφέα για τις ύβρεις κατά των προγόνων μας που περιλαμβάνει και σε προηγούμενα Βιβλία του με τους ίδιους χαρακτηρισμούς ως «Καραγκούνηδων» ή «Καραγκουνόβλαχων» κλπ, όπως ότι οι Ριμένοι της Ακαρνανίας είναι «ληστές», «λωποδύτες», «μισέλληνες», υιοθετώντας παρόμοιους επικίνδυνους εθνικά χαρακτηρισμούς του συγγραφέα Ιωάννου Λαμπρίδου


google page rank