Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

Κύκλωμα κοκαΐνης: Η συνάντηση στο Αγρίνιο και ο “δόκτορας” με τον “φυτεμένο” μεταφορέα

Σενάριο ταινίας του Χόλιγουντ θυμίζει ο τρόπος που οι «ράμπο» της Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής κατάφεραν να φθάσουν στα ίχνη της διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης που εισήγαγε στη χώρα μας από την Καραϊβική την ποσότητα μαμούθ κοκαΐνης βάρους ενός τόνου και 181 κιλών.
Οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν το κύκλωμα από καιρό με αποτέλεσμα να είναι πλήρως οργανωμένοι και έτοιμοι για παν ενδεχόμενο. Η κίνηση-ματ που άλλαξε τα πάντα και οδήγησε τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. στη «ναρκωκαβάτζα» στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας είναι το γεγονός ότι κατάφεραν να «φυτέψουν» στο κύκλωμα δικούς τους ανθρώπους με αποτέλεσμα να έχουν τον έλεγχο των κινήσεων.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…
Το διευθυντήριο
Όπως προκύπτει από τη δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση και βρίσκεται στη διάθεση του zougla.gr, το «διευθυντήριο» της οργάνωσης βρισκόταν στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.
Ο αρχηγός της οργάνωσης φέρει το ψευδώνυμο «Doctor» και κατοικεί μόνιμα στην ισπανική πόλη. Το ίδιο συμβαίνει και με τον υπαρχηγό του κυκλώματος. Και οι δύο δεν έχουν ακόμη συλληφθεί, ενώ αναζητείται και ο Αλβανός άμεσος συνεργάτης τους που ήταν υπεύθυνος για τον έλεγχο και τη διεκπεραίωση των λεπτομερειών και διαδικασιών της μεταφοράς των ναρκωτικών (ανεύρεση σκάφους, πληρώματος και συντονισμός).
Πάντως, οι άνδρες της Δίωξης, σε συνεργασία με την Αμερικανική Δίωξη Ναρκωτικών (DEA), κατάφεραν να χαρτογραφήσουν πλήρως τα μέλη και τους ρόλους του κυκλώματος με την έρευνα να έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2018 κατόπιν σημαντικών πληροφοριών που παρείχε στους αστυνομικούς συνεργάτης της υπηρεσίας.
Αναζητούσαν μεταφορέα
Η αντίστροφη μέτρηση για τον εντοπισμό των ναρκωτικών και τη σύλληψη των μελών του κυκλώματος ξεκίνησε όταν έγινε γνωστό πως η εν λόγω οργάνωση αναζητούσε χειριστή ιστιοπλοϊκού σκάφους ο οποίος θα αναλάμβανε τη μεταφορά των ναρκωτικών από τον Άγιο Βικέντιο της Καραϊβικής προς την Ευρώπη.
Ο συνεργάτης της Δίωξης κατάφερε να παρεισφρήσει στο κύκλωμα και να επιφορτιστεί με τη μεταφορά και με τις διαδικασίες για τον πλου. Πλέον τον έλεγχο της υπόθεσης είχαν οι αστυνομικοί, οι οποίοι γνώριζαν τόσο ότι τα ναρκωτικά είχαν φθάσει στη χώρα μας, όσο και ότι τρία άτομα θα τα παραλάμβαναν για περαιτέρω διακίνηση κατόπιν βέβαια καταβολής κάποιας προκαταβολής.

Η συνάντηση στη καφετέρια και η προκαταβολή
Έτσι, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. εντόπισαν τους συνεργάτες της οργάνωσης στο Αγρίνιο και κανόνισαν ώστε να κλειστεί μία συνάντηση σε καφετέρια της περιοχής μεταξύ του συνεργάτη της Δίωξης και μελών της οργάνωσης προκειμένου να δοθεί από αυτούς η σχετική προκαταβολή και να γίνει η παραλαβή του… εμπορεύματος.
Το μέλος του κυκλώματος με τον οποίο κλείστηκε το ραντεβού ακούει στο όνομα R.S., ενώ, την ημέρα της συνάντησης, σε διακριτική απόσταση, παρακολουθούσαν και άλλα μέλη του κυκλώματος τα οποία επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο και σε ένα βανάκι Renault (το βαν προοριζόταν για την μεταφορά. Συνελήφθη μόνο ο συνοδηγός).
Στην καφετέρια, ο συνεργάτης των αστυνομικών συνάντησε τους H.S. και P.A. Οι δύο άνδρες επέδειξαν την προκαταβολή ύψους 120.000 ευρώ και όταν ο συνεργάτης της Δίωξης είδε τα χρήματα τους είπε να αποχωρήσουν προκειμένου να τους οδηγήσει στο ναρκώσπιτο στον Αστακό.
Λίγο νωρίτερα, σε περιοχή της Αθήνας είχε κλειστεί επίσης σχετικό ραντεβού μεταξύ ενός συνεργάτη των αστυνομικών και έτερων μελών της εγκληματικής οργάνωσης. Ο σκοπός της συνάντησης ο ίδιος. Να δοθούν από τα μέλη της οργάνωσης ακόμη 109.550 ευρώ ως προκαταβολή προκειμένου να προχωρήσει η παράδοση των ναρκωτικών. Έτσι και έγινε, με την προκαταβολή για τον έναν τόνο κοκαΐνη να φθάνει συνολικά τις 229.550 ευρώ.
Η δήλωση του Σάκη Κεχαγιόγλου για την υπόθεση

Αποτελεί αδιαμφισβήτη επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ και της δίωξης Ναρκωτικών η κατάσχεση τόσο σημαντικής ποσότητας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η κύρια ανάκριση που θα διεξαχθεί θα επιμερίσει ρόλους και ευθύνες στους συλληφθέντες.

»Η μόνη επισήμανση στην οποία προβαίνω είναι ότι το νεαρό της ηλικίας μερικών εκ των κατηγορουμένων παραπέμπει σε περιφερειακούς ρόλους και σε αναλώσιμα» δήλωσε ο συνήγορος των συλληφθέντων κ. Σάκης Κεχαγιόγλου.
Οι δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Αστυνομικού Υποδιευθυντή Χρονόπουλου Θεόδωρου για την υπόθεση:

«Στο πλαίσιο της επιχείρησης για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες έρευνες:

Μεσημβρινές ώρες της 24/01/2020 σε σπίτι στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, όπου δύο αλλοδαποί (23 και 35 ετών), ενεργώντας για λογαριασμό των λοιπών μελών της εγκληματικής οργάνωσης, είχαν στην κατοχή τους πενήντα δύο (52) ταξιδιωτικούς σάκους, όπου μέσα στον κάθε ένα από αυτούς υπήρχαν από δύο επιμέρους συσκευασίες, περιτυλιγμένες με αδιάβροχο υλικό για την προστασία από την υγρασία. Περιείχαν συνολικά (1.040) αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες (πακέτα βάρους περί του ενός κιλού έκαστο) με περιεχόμενο κοκαΐνης συνολικού μεικτού βάρους ενός (1) τόνου και (180,650) κιλών. Η συγκεκριμένη ποσότητα προορίζονταν για την άμεση παράδοση και περαιτέρω διακίνησή της σε τρεις αλλοδαπούς ηλικίας (24, 28, και 41 ετών), καθώς και σε άγνωστο οδηγό οχήματος τύπου VAN, το οποίο είχε ενοικιαστεί για το σκοπό της ασφαλούς μεταφοράς της κατασχεθείσας ποσότητας.

Σε έρευνα σε οικία 34χρονου συλληφθέντα αλλοδαπού στην Καλλιθέα Αττικής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν νάιλον συσκευασία, που περιείχε κοκαΐνη, μικτού βάρους -394- γραμμαρίων, νάιλον συσκευασία, που περιείχε επίσης κοκαΐνη, μικτού βάρους -4- γραμμαρίων, νάιλον συσκευασία, που περιείχε ακατέργαστη κάνναβη, μικτού βάρους -100- γραμμαρίων, νάιλον σακούλα, που περιείχε λευκή σκόνη, άγνωστης χημικής σύστασης, μικτού βάρους -49- γραμμαρίων και περίστροφο διαμετρήματος 38mm, μετά -23- φυσιγγίων αντίστοιχου διαμετρήματος.

Σε έρευνα σε οικία αλλοδαπών (41 και 24 ετών) στην περιοχή της Ν. Σμύρνης Αττικής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalashnikov μετά γεμιστήρας άνευ φυσιγγίων, πιστόλι μετά γεμιστήρας, σαράντα δύο (42) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, σπρέι πιπεριού, συσκευή κινητής τηλεφωνίας και το χρηματικό ποσό των -560- ευρώ. Επιπλέον, στην κατοχή του 41χρονου βρέθηκε και κατασχέθηκε Ι.Χ.Ε αυτ-το, εντός του οποίου κατασχέθηκαν πιστόλι μετά γεμιστήρας με δώδεκα (12) φυσίγγια και συσκευή κινητής τηλεφωνίας.
Συνολικά, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

κοκαΐνη, βάρους -1- τόνου και -181,048- κιλών,

ακατέργαστη κάνναβη, βάρους -100- γραμμαρίων,

το χρηματικό ποσό των -233.150-€,

λευκή σκόνη άγνωστης χημικής σύστασης, βάρους -49- γραμμαρίων,

δύο (2) ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας,

περίστροφο των 38mm,

τρία (3) πιστόλια με ισάριθμους γεμιστήρες,

πολεμικό τυφέκιο Kalashnikov με μία γεμιστήρα,

(92) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,

σπρέι πιπεριού,

πέντε (5) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,

δεκαεννέα (19) συσκευές κινητής τηλεφωνίας,

πλήθος νάιλον συσκευασιών και ιδιόχειρες σημειώσεις,

Σε παράλληλες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε Ισπανία και Αλβανία, ταυτοποιήθηκαν και άλλα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ διακριβώθηκαν οι διακριτοί τους ρόλοι, όπως:

αλλοδαπός και άγνωστος άνδρας αραβικής καταγωγής, μόνιμοι κάτοικοι Ισπανίας, που δρούσαν ως διευθύνοντες και κατευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση,

αλλοδαπός, άμεσος συνεργάτης των ανωτέρω αρχηγικών μελών, που ήταν επιφορτισμένος με τον έλεγχο και τη διεκπεραίωση των λεπτομερειών και διαδικασιών της μεταφοράς των ναρκωτικών, όπως την εύρεση ιστιοπλοϊκού σκάφους, πληρώματος και το συντονισμό της μεταφοράς,

αλλοδαποί, μόνιμοι κάτοικοι χώρας των Βαλκανίων και 28χρονος ημεδαπός ως άμεσοι συνεργοί, που ήταν επιφορτισμένοι με τους χρηματικούς διακανονισμούς της μεταφοράς των ναρκωτικών και τη διεκπεραίωση των πληρωμών,

αλλοδαπός που δρούσε ως υπεύθυνος, τόσο για την παραλαβή από τους προμηθευτές των ναρκωτικών στην Λ. Αμερική, όσο και για τη μεταφορά (πλήρωμα σκάφους) και παράδοση των ποσοτήτων τους σε έτερα μέλη της οργάνωσης,

αλλοδαπός, που ήταν υπεύθυνος για την παραλαβή των ναρκωτικών στην Ελλάδα και την περαιτέρω διακίνησή τους σε χώρες της Ευρώπης, με συντονιστικό ρόλο, ερχόμενος σε απευθείας επαφή με τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης στην Ισπανία.

ημεδαπός, ο οποίος σε συνεργασία με άλλους δύο αλλοδαπούς και άγνωστο άτομο, ήταν επιφορτισμένοι με την ασφαλή μεταφορά των ναρκωτικών, λαμβάνοντας μέτρα ασφάλειας και αντιπαρακολούθησης κατά τη διενέργεια των επαφών και των δραστηριοτήτων της εγκληματικής οργάνωσης και

αλλοδαπός 30ετών, μόνιμος κάτοικος Ισπανίας, που παρείχε μέτρα ασφάλειας και αντιπαρακολούθησης κατά τις συναντήσεις του ηγετικού μέλους της οργάνωσης, με άλλα μέλη.

Σε βάρος των εμπλεκόμενων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της βίας κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, καθώς και για παραβάσεις των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν απογευματινές ώρες σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κων Αθηνών, όπου τους παρέπεμψε στην κύρια ανάκριση.

Η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται προκειμένου να αποκαλυφθεί το πλήρες εύρος της δραστηριότητας της οργάνωσης, ενώ σε συνεργασία με ομόλογες Αρχές άλλων χωρών πραγματοποιούνται αναζητήσεις για τον εντοπισμό των μη συλληφθέντων μελών της εγκληματικής οργάνωσης».

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
www.agriniopress.gr
google page rank