Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Παρέμβαση Ένωσης Αιτωλοακαρνάνων Πανεπιστημιακών για την εκτροπή του Αχελώου

Ο ποταμός Αχελώος το διαχρονικό σύμβολο του νερού και της γονιμότητος, όπου στις όχθες του αναδείχθηκαν πλήθος αρχαίων πόλεων και συγκεκριμένα από την δεξιά του όχθη ο Στράτος, η Σαυρία, η Μητρόπολη, οι Οινιάδες και από την αριστερή του όχθη το παλιόκαστροΣπολάιτας, η Αρσινόη, η Κωνώπη, η Ιθωρία, το Παιάνιον για μιά ακόμη φορά έρχεται στην επικαιρότητα.
H ανακοινωθείσα στον τύπο, πρόσφατη μονομερής σύσκεψη Κυβερνητικών στελεχών με τοπικούς παράγοντες της Λάρισας προσπαθεί να φέρει εκ νέου στο προσκήνιο και να αφυπνίσει μνήμες περί εκτροπής του Αχελώου.
Έξι χρόνια μετά την τελευταία απόφαση του ΣΤΕ (2014), ξαναζεσταίνεται ένα έργο που καμιά σχέση δεν μπορεί να έχει με το πνεύμα της απαραίτητης αειφορίας.
Κάποιοι ίσως έντεχνα ξεχνούν, ότι οι εποχές της κατασκευής μεγάλων τεχνικών έργων έχει περάσει και δεν βρίσκεται μέσα στο πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά το σπουδαιότερο λησμονούν, ότι ο Αχελώος και κυρίως το δέλτα του είναι αρμονικά δεμένος με το Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού-Εχινάδων Νήσων. Μιά περιβαλλοντικά προστατευόμενη περιοχή της Χώρας μας που αποτελεί την μεγαλύτερη σε έκταση Λιμνοθάλασσα της Μεσογείου.
Οι Κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων θα έπρεπε να είχαν δρομολογήσει μικρά έργα αντιμετώπισης του αρδευτικού κυρίως προβλήματος της Θεσσαλίας και του κάμπου της αλλά και άλλων περιοχών με την ενθάρρυνση της επαναχρησιμοποίησης κάτι που σχεδιάζουν και πράττουν με απόλυτη επιτυχία άλλες Χώρες της Μεσογείου.
Εκφράζουμε την ανησυχία μας για οποιαδήποτε πρόταση εκτροπής του Αχελώουγια τους επιστημονικούς λόγους που δεν έγινε αποδεκτή από το ΣτΕ στο παρελθόν και ελπίζουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική και δεν θα γίνουν ανεπανόρθωτες καταστροφές στο περιβάλλον.
Η Ενωσή μας θα παρακολουθεί το όλον ζήτημα και θα παρεμβαίνει όποτε το κρίνει απαραίτητο όχι με γνώμονα τοπικά συμφέροντα αλλά με καθαρά επιστημονικές απόψεις στην προσπαθειά μας να διαφυλάξουμε περιβαλλοντικά την πλούσια εθνική κληρονομιά της Αιτωλοακαρνανίας.
Ο Πρόεδρος
Δημοσθένης Μπούρος
Καθηγητής Ιατρικής-ΕΚΠΑ
Ο Γραμματέας
Ιωάννης Κ. Καλαβρουζιώτης
Καθηγητής Σχολής θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας-ΕΑΠ
sinidisi.gr
google page rank