Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ: Γερμανοί ναζί βολτάρουν στην κατοχική ΒΟΝΙΤΣΑ (1943)!!

Ο Αλέξιος Κατεφίδης, ερευνητής και πάντα δραστήριος, στην ομάδα του στο Facebook,ανέβασε την φωτογραφία έξι αξιωματικών του Γερμανικού στρατού κατοχής στη Βόνιτσα.
Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη το 1943 και ανήκει στο ebay, το οποίο την είχε δημοπρατήσει το 2012.
Αρχίσαμε να επεξεργαζόμαστε την φωτογραφία και διαπιστώνουμε:
-Είχε τραβηχτεί στην πλατεία της Βόνιτσας με προσανατολισμό από το άνω αριστερό μέρος (νότιο δυτικά) και προς το κάτω αριστερό (βόρειο δυτικό).
Πάνω σε σημερινά δεδομένα, ο φωτογράφος ήταν λίγα μέτρα πρίν από το κτίριο που σήμερα στεγάζει το ΚΕΠ και οι Γερμανοί αξιωματικοί λίγο μπροστά από το ΚΕΠ (αυτό με το ξύλινο μπόντζο). Πιό μπροστά είναι το μαγαζί του Γαλανού και στο βάθος το παλαιό κτίριο Λεμονή και σήμερα Διακογιάννη. Ανάμεσα διακρίνουμε το μετέπειτα καφενείο της Θειά Αργυρής Παππά, το περίφημο καφενείο του Προδρομίτη και ακριβώς πιο μετά τον φούρνο του Ντάρδη...........
-Η εποχή πρέπει να είναι φθινόπωρο ή χειμώνας (οι μπότες των αξιωματικών, τα γάντια στα χέρια τριών αξιωματικών, ο κάτοικος της Βόνιτσας με σακάκι στο βάθος). Μια παρατήρηση για το δέντρο της πλατείας και τη φυλλωσιά του που μοιάζει με άνθη, μας βάζει σε συλλογισμό. Τα δέντρα στην παλιά πλατεία ήταν ακακίες και το άνθισμά τους δεν ταιριάζει με την εποχή. Το να έχουν πάνω τους χιόνι ή παγετό, μπορεί να είναι μια λύση. Άλλη περίπτωση είναι να πρόκειται για κάποιο παράξενο φωτισμό της φωτογραφίας ή φθορά αυτής.
-Στο καφενείο του Προδρομίτη υπάρχει θαμώνας που κάθεται σε τραπεζάκι έξω από αυτό, ενώ μπροστά από τον φούρνο του Ντάρδη δύο Βονιτσιάνοι συζητούν, ενώ μια γυναίκα είναι έτοιμη να μπεί στο στενό που οδηγεί προς τα δυτικά.
-Διακρίνουμε ένα μέρος από την παλιά αρχιτεκτονική της πλατείας. Ηταν το υπέροχο πέτρινο γείσο που σήκωνε την πλατεία κατά τι πιο ψηλά από τον δρόμο που υπήρχε περιμετρικά αυτής. Μια μοναδική κατασκευή αφού στην βάση της όπως θα παρατηρήσετε στην φωτογραφία, υπήρχε μια άλλη πέτρινη πλάκα (με ελαφριά κλίση προς τα μέσα) για να συλλέγει τα όμβρια ύδατα.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ αυτά τα υλικά εξαφανίστηκαν όταν επί επταετίας αποφασίστηκε η αναμόρφωση της πλατείας.
-Για άλλη μια φορά ευχαριστούμε τον Αλέξη Κατεφίδη για το υλικό που κοινοποιεί.
ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ


google page rank