Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Λειτουργίες χωρίς πιστούς, καμπάνες και μεγάφωνα - Πώς αντιδρά ο κόσμος





Loaded12.81%
Remaining Time 3:48







Χωρίς πιστούς στις εκκλησίες, κωδωνοκρουσίες και μεγάφωνα θα πραγματοποιηθούν οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας. Λειτουργίες θα τελεστούν σε όλους τους ναούς, αλλά κεκλεισμένων των θυρών, γεγονός που προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις.
Πάσχα κεκλεισμένων των θυρών φέτος για λόγους δημόσιας υγείας… Με κοινή απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας και Θρησκευμάτων ικανοποιείται το αίτημα της πρόσφατης έκτακτης Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να επιτραπούν το Πάσχα σε όλους τους ναούς οι ακολουθίες χωρίς πιστούς.
Ορισμένοι δεν συμφωνούν καθόλου με την ιδέα να μην πάνε την Ανάσταση στην εκκλησία. Κάποιοι προσαρμόζονται με την ιδέα να εκκλησιαστούν μέσω ραδιοφώνου.
Στην Πάτρα υπάρχουν πιστοί οι οποίοι ζητούν από τους ιερείς να πάνε την Θεία Κοινωνία στο σπίτι τους.
Η Ανάσταση θα πραγματοποιηθεί στις 19 Απριλίου κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς μεγάφωνα για αποφυγή του συνωστισμού.
Την ίδια ώρα, η Ιερά Σύνοδος έχει στείλει εγκύκλιο προς τους ιερείς και τους εφημέριους των ναών για λιτές, σεμνοπρεπείς τελετές, με πιστή υπακοή σε όσα υπαγορεύει η κυβέρνηση.
Η Ιερά Σύνοδος στην εγκύκλιό της αναφέρει προς τους ιερείς ότι μπορούν να χτυπούν τις καμπάνες, αλλά τους συστήνεται να το αποφύγουν. Θα μπορούν, ωστόσο, να χτυπήσουν τις καμπάνες πένθιμα την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής, και χαρμόσυνα στην Ανάσταση.
Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει εντός των ιερών ναών, ενώ οι Ακολουθίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών, με τις εκκλησίες να μπορούν να ανοίξουν για δύο ώρες μετά το πέρας τους.

Συγκεκριμένα για την Μεγάλη Εβδομάδα οι πόρτες των εκκλησιών θα είναι ανοιχτές από τις 11 έως τη μία το μεσημέρι, ενώ την Μεγάλη Παρασκευή, από τη μία έως τις πέντε το απόγευμα.

 https://www.megatv.com/
google page rank