Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Το τραγούδι του Μάη σε σπάνια εκτέλεση


Πρόκειται για ένα σπουδαίο μουσικό αρχείο που έρχεται στην επιφάνεια μετά από περίπου 40 χρόνια χάρη στον Παντελή Τσώνη και το μπομπινόφωνο του…
 Το τραγούδι του Μάη έχει ρίζες από την Γουριά Μεσολογγίου και αναφέρεται στους αγερμούς της Άνοιξης, ένα απ’ τα διασημότερα συρτά της ευρύτερης περιοχής. Η Άνοιξη στην ελληνορθόδοξη παράδοση, αποτελεί διαβατήρια περίοδο ανάμεσα στον θάνατο του χειμώνα και στην ανάσταση και ζωή. 

Ο Μάης, μήνας και της μαγείας, αποτελεί τον κατεξοχήν νεκρολατρικό μήνα, κατά τον οποίο η φύση αναγεννάται σε αναλογία με το ανθρώπινο σώμα, που θάβεται για να αναστηθεί. Στην παραλλαγή αυτή, συνδέεται το θέμα της επιστροφής του ξενιτεμένου στον τόπο του, με την επιστροφή του Μάη και την συνάντηση του με την γυναικεία οντότητα, που αποτελεί τον κατεξοχήν ήρωα των διαβατήριων περιόδων, ζωής και θανάτου και κατέχει κεντρικό ρόλο στην επίτευξη της διάβασης.

Στο ακόλουθο βίντεο του Θάνου Κώτση, ο Παντελής Τσώνης, τραγουδά σε μπομπινόφωνο που είχε αγοράσει εξαιτίας της αγάπης τους στο τραγούδι και ηχογράφησε τον εαυτό του σε διάφορα γλέντια, αλλά και προσωπικές στιγμές στο δωμάτιο του.
https://iaitoloakarnania.gr/
google page rank