Ετικέτες

Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2020

Επιστολή των εκλεγμένων της Λαικής Συσπείρωσης στους Δήμους της Αιτ/νίας προς τις δημοτικές αρχές σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων

Οι εκλεγμένοι της Λαικής Συσπείρωσης στους δήμους της Αιτ/νίας έστειλαν επιστολή προς τις δημοτικές αρχές για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων
Κύριοι Δήμαρχοι, για να προστατευθεί ο λαός και οι μαθητές δεν αρκεί η αναγκαία ατομική ευθύνη για την τήρηση των μέτρων προστασίας και η επίσης αναγκαία συμμόρφωση με τις συστάσεις και τις οδηγίες των ειδικών. Αυτά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την κρατική ευθύνη ούτε την ευθύνη των διοικήσεων των Δήμων, οι οποίες με τη σειρά τους πρέπει να απαιτήσουν αλλά και να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της εξελισσόμενης επιδημίας του κορωνοϊού και το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Η Υγεία και η Παιδεία είναι κοινωνικά αγαθά.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλουμε τον εγκληματικό τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Παιδείας προωθούν το άνοιγμα των σχολείων παίζοντας “στα ζάρια” την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους και με “ποντάρισμα” μια μάσκα, ένα παγουρίνο και μπόλικη ατομική ευθύνη.
Τεράστιες είναι οι ευθύνες των δημοτικών αρχών καθότι καλύπτουν πλήρως την Κυβέρνηση η οποία παρά το γεγονός ότι είχε τον απαραίτητο χρόνο να σχεδιάσουν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, όχι μόνο δεν φρόντισαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, αλλά αντίθετα, σε τομείς όπως η καθαριότητα και υγιεινή, επέλεξαν να διαμορφώσουν ακόμη χειρότερες συνθήκες.
Επιλέγοντας να μην ικανοποιήσουν τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας και των φορέων της που έχουν διατυπωθεί από το πρώτο κύμα της πανδημίας, αντιμετωπίζουν την ασφάλεια μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων με τη λογική του κόστους οφέλους, ενώ την ίδια στιγμή «μπουκώνουν» με δισεκατομμύρια μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Δεν προχωρούν στην πρόσληψη των αναγκαίων εκπαιδευτικών και στην αξιοποίηση επιπλέον κτιρίων για τη μείωση του αριθμού των μαθητών σε 15 ανά τμήμα. Δεν προσλαμβάνουν επαρκή αριθμό καθαριστριών για την διασφάλιση της σχολικής υγιεινής. Αντίθετα εναποθέτουν τα πάντα στη χρήση μάσκας και την ατομική ευθύνη, συμβάλλοντας, έτσι, στη διαμόρφωση προϋποθέσεων για την ανάπτυξη αντιδραστικών – σκοταδιστικών απόψεων και διαφόρων θεωριών συνωμοσίας.
Δεν έχουν περάσει, άλλωστε, παρά ελάχιστοι μήνες από τότε που η κυβέρνηση ψήφισε την αύξηση του ανώτατου αριθμού στα Δημοτικά στους 25 μαθητές ανά τάξη. Και βέβαια, δεν μπορούμε να προσπεράσουμε τις παλινωδίες, τις κραυγαλέες αντιφάσεις στις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και τις «πανεπιστημιακού επιπέδου κωλοτούμπες» στις αναλύσεις καθηγητών Λοιμωξιολογίας – εμπειρογνωμόνων.
Στο νομό μας , υπάρχουν δεκάδες σχολικές μονάδες, κυρίως νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία που λειτουργούν σε ακατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις. Με μικρές αίθουσες, χωρίς εξαερισμό και χωρίς κατάλληλους χώρους προαυλισμού. Αντίστοιχες συνθήκες συγχρωτισμού επικρατούν και σε σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Εκεί που ο εμπαιγμός της κυβέρνησης και η εγκληματική πολιτική ξεπερνά κάθε όριο, είναι η καθαριότητα και υγιεινή των σχολικών μονάδων.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, θέτουμε τα ζητήματα και ζητήσαμε την διεξαγωγή έκτακτης ειδικής συνεδρίασης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων των εκπαιδευτικών, της Ένωσης και των γονέων για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων:
• Να ελέγξουν τα κενά σε εκπαιδευτικούς σε όλες τις βαθμίδες, με στόχο να καλυφτούν όλα. Να ελέγξουν τον αριθμό μαθητών ανά τάξη, για να βεβαιωθούν ότι κανένα τμήμα δεν έχει πάνω από 15 μαθητές.
• Για τους διαγωνισμούς πρόσληψης καθαριστριών Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) που είναι σε εξέλιξη: Να προβλεφθούν και να (απαιτηθεί από την κυβέρνηση) καλυφτούν ΟΛΕΣ οι επιπλέον θέσεις που απαιτούνται, με εργαζόμενες πλήρους ωραρίου, για να υπάρχει καθαριότητα και στη διάρκεια του σχολικού ωραρίου και μετά το σχόλασμα.
• Να προμηθευτούν και να μοιράσουν άμεσα στα σχολεία μέσα προστασίας
• Να ενημερωθούν για τα προβλήματα των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας σε κάθε δήμο και να φροντίσουν για τη διασύνδεσή τους με τα σχολεία.
• Να εξασφαλίσουν διενέργεια δωρεάν μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, για άμεση παρέμβαση όπου χρειαστεί, ώστε να ελέγχεται η διάδοση του ιού.
• Να προχωρήσουν σε έλεγχο και καταγραφή όλων των προβλημάτων και ελλείψεων σε όλα τα σχολικά κτίρια, στον απαραίτητο αντισεισμικό έλεγχο, στην αποτύπωση των αναγκών για την ανέγερση νέων κτιρίων (σύγχρονων, ασφαλών, λειτουργικών),. Ειδικά να ελεγχθεί η επάρκεια σε τουαλέτες που σε πολλά κτίρια αναλογούν σήμερα μία σε κάθε 50 μαθητές
• Ειδικά για τη δίχρονη Προσχολική Αγωγή, να εξασφαλιστεί άμεσα, σε όλους τους δήμους, ο αναγκαίος αριθμός αιθουσών για να φοιτήσουν ΟΛΑ τα νήπια, από φέτος. Εν ανάγκη να παραχωρηθούν άλλοι δημοτικοί και δημόσιοι χώροι.
• Υλοποίηση πλάνου άμεσων αναγκαίων ενοικιάσεων κατάλληλων χώρων και αξιοποίηση των αιθουσών σχολείων που έχουν καταργηθεί, για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών σχολικής στέγης.
• Παρεμβάσεις για δωρεάν και ουσιαστική δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των μαθητών και των νεολαίων γενικότερα, δωρεάν αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα στα σχολεία για όλα τα παιδιά.
• Τη διασφάλιση του θεσμού των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ στους δήμους όλης της χώρας, τη στήριξη του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα τους μέσα από τη γενναία χρηματοδότησή τους από το κράτος, η οποία σήμερα σε μεγάλο μέρος και ποικιλοτρόπως καταλήγει στους ιδιώτες.
• Χρειάζεται να στηριχτούν ολόπλευρα οι λαϊκές οικογένειες, από τις συνέπειες της πανδημίας .
• Διεκδίκηση πόρων από το κράτος προκειμένου ο Δήμος να ανταποκριθεί τόσο στις αυξημένες ανάγκες ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων που διαμορφώνει πανδημία του κορονοϊού, όσο και στην κάλυψη άλλων κοινωνικών αναγκών.
• Λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την ασφαλή μεταφορά μαθητών.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Αιτωλοακαρνανία

ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ ΘΥΜΙΟΣ
ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΑΡΝΑΒΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΟΜΠΛΙΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜΑΛΛΙΟΣ ΗΛΙΑΣ
ΜΠΟΥΓΑΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ
ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΝΩΝΤΑΣ
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΙΜΟΣ