Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

ΒΟΝΙΤΣΑ: Όμορφη και μαγευτική η ιστορική συζήτηση για «Τα Νοτάρια της Βόνιτσας»

Ξενοδοχείο ΒΟΝΙΤΣΑ, 12/9/2013, Πέμπτη 8.30 μμ.
Νοτάρια. Έτσι καλούνται τα συμβολαιογραφικά έγγραφα στην Βενέτική περίοδο, ο δε συμβολαιογράφος αποκαλούνταν «Νοτάριος».
     Με βάση τα Νοτάρια της Βόνιτσας, ο Νικόλας Βερνίκος, καθηγητής ανθρώπινης οικολογίας στο τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πρώην διεθνής δημόσιος υπάλληλος στην Unesco, ανέπτυξε την κοινωνική, οικονομική και στρατιωτική δομή της Βόνιτσας στην ενετική περίοδο και στα πρώτα χρόνια μετά την πτώση της Γαληνότατης Δημοκρατίας της Βενετίας.
     Το ενδιαφέρον όσων παρακολουθούσαν την εισήγηση του Κου Νικόλα Βερνίκου, αποδείχθηκε στην πράξη με μια μεγάλη ομάδα ερωτήσεων.............
       Μέσα από την εισήγηση και τις απαντήσεις που δόθηκαν παρουσιάστηκε η οικονομική δύναμη της Ενετικής Βόνιτσας και η σοβαρή κοινωνική δομή της. Αναδείχθηκε βήμα βήμα το πώς οι συνεχόμενες σε αυτήν μεταναστεύσεις κατοίκων από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, δεν άλλαξαν την κοινωνική δομή, τα ήθη και τα έθιμα αυτού του τόπου. Η Βόνιτσα, πάντα ως σύνορο όλων των εθνοτήτων που την διοίκησαν είχε αυτή την ικανότητα, να αφομοιώνει και να εντάσσει αρμονικά όλους τους κατοίκους που ζητούσαν την προστασία, ή την ανάπτυξη της οικονομικής τους δραστηριότητας. Ετσι δημιουργήθηκε ένας σοβαρός πολιτισμός.
     Η ορολογία που χρησιμοποιείται στα συμβόλαια, οι κανόνες του Ενετικού δικαίου, η μεγαλοπρέπεια των εκφράσεων καθώς και η αποτελεσματικότητα των Νοτάριων εγγράφων, αποδόθηκε με απλά και κατανοητά λόγια.
     Για παράδειγμα στα λιγάτα (προικοσύμφωνα) ο νομοθέτης επικαλείται τον Άγιο Προκόπιο, ένα Άγιο που στην περιοχή δεν εορτάζεται αλλά η προστασία που είναι αποδεκτή για την προκοπή των νεόνυμφων.
    Στις διαθήκες, η ορολογία «να πραγματοποιήσω την ύστατη διόρθωση, πρίν ο θάνατος με εύρη αδιόρθωτο», αλλά και η συνήθεια να διαβάζεται η διαθήκη την ώρα της νεκρώσιμης ακολουθίας, ήταν μερικά από τα σημεία που προκάλεσαν πλήθος ερωτήσεων.
       Υπήρξε και μια πρόταση από ακροατή που δεν μας ξάφνιασε μόνο, αλλά και αποκατέστησε αυτό έπρεπε ήδη να είχε γίνει από πλευράς Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ακτίου Βόνιτσας.
    Η πρόταση που κατατέθηκε ήταν να αποδοθεί στον καθηγητή Κο Βερνίκο η τιμή του επίτιμου δημότη της πόλης της Βόνιτσας. Όπως είπε πρόκειται για μια μοναδική περίπτωση που ένας επιστήμονας, ξένος με τον τόπο μας, έχει προσφέρει τόσα πολλά και κυρίως χωρίς καμιά οικονομική υποστήριξη.
    Η βραδιά τελείωσε με τις σε πηγαδάκια ανταλλαγές απόψεων μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
      Σημειώνουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2012 κυκλοφόρησε ο πρώτος τόμος (560 σελίδες) και σήμερα είναι έτοιμος για εκτύπωση ο δεύτερος τόμος (810 σελίδες), ενώ το υλικό του τρίτου τόμου είναι στο στάδιο της επεξεργασίας. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου η ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ ενεργεί για την φωτογράφιση των συμβολαίων της αντίστοιχης περιόδου.
     Οι καθηγητές του πανεπιστημίου Αιγαίου Νικόλας Βερνίκος και Σοφία Δασκαλοπούλου, θα έχουν ακόμα μία επιστημονική συνάντηση, το Σάββατο 14/9/2013,  για το θέμα των προικώων αντικειμένων (ενετικής περιόδου) και την Κυριακή θα αναχωρήσουν για Αθήνα.

Για την ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
Ο Αντιπρόεδρος
ΝΤΙΝΟΣ Στυλιανός














google page rank