Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Έφυγε για Θεσ/νικη ο Κατουνιώτης πάτερ Βησσαρίων από την Ενορία του Αγίου Δημητρίου Στάνου Αμφιλοχίας. Η θητεία του Π. Βησσαρίων στη Στάνου.


Ο Κατουνιώτης Π. Βησσαρίωνας πήγε στην Στάνου στις 31 Μαίου το 2009 όπου σημαντική και αξιόλογη κρίνεται η 6 ετής θητεία του, καθώς καταρχήν άλλαξε ριζικά ο Ι.Ναός του Αγίου Δημητρίου όσον αφορά τον εξοπλισμό του ιερού, την διακόσμηση του ναού με τελευταία παρέμβαση  τους  διαδρόμους  από κολονάκια σημαντική είναι  είναι η καθιέρωση των  ακολουθιών και λιτανειών,  όπως οι λιτανείες του Αγίου Δημητρίου, η εκτενής περιφορά του επιταφίου και η λιτανεία της Ιεράς εικόνας της Παναγίας της Αγριλιώτισσας, σημαντικότερη όμως είναι ότι ανανεώθηκε η εκκλησιαστική συνείδηση των κατοίκων.
Ακόμα η παρουσία  της Παναγίας της Στάνας και η τέλεση αγρυπνιών κατά το μοναχικό τυπικό. Επίσης η ενορία συνδέθηκε με άλλες ενορίες και οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν  ακολουθίες που αγνοούσαν άλλα και άλλες λειτουργικές συνήθειες, επίσης ο σύνδεσμος που δημιουργήθηκε της Ενορίας Αγ. Δημητρίου της Στάνου με την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους.
Το 2013 στα 50 χρόνια από τον πνιγμό των κατοίκων που πήγαιναν με την βάρκα στην Αγία Παρασκευή πρώτη φορά προσήλθε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Π. Κοσμάς στην επιμνημόσυνη δέηση.
Εξαιρετική προσπάθεια έγινε για την  συσπείρωση των νέων ανθρώπων στα 2 κατηχητικά κατώτερο (Δημοτικού) και μέσο (Γυμνασίου-Λυκείου), αλλά και ο κύκλος μελέτης της Αγίας Γραφής. Η  παρουσία του ιερέα  στο χωριό ήταν καθημερινή παρέα με όλους τους χωριανούς  ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου και αναπτύχθηκε μια σχέση εμπιστοσύνης. Επίσης οργανώθηκε το γραφείο  και η ενορία της Στάνου πλέον διαθέτει σύγχρονη ιερατική κατοικία και η οποία ανακατασκευάστηκε το 2010.
Ιδρύθηκε φιλόπτωχο ταμείο από τις δραστηριότητες και τις προσπάθειες των ενοριτών.
Αναμορφώθηκε ο χώρος της στο εξωκλήσι Αγίας Παρασκευής της με εξωτερικό χώρο για την τέλεση Μυστηρίων και ακολουθιών.
Καθιερώθηκε στο ανακαινισμένο εξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου Ημερήσιο Πανηγύρι μετά την Θεία λειτουργία στις 23 Μαΐου, και μεταφέρετε σε άλλη μέρα αν έπεφτε ημέρα νηστείας.
Το σημαντικότερο όλων όμως πέρα από τα έργα, είναι οι μαρτυρίες και η αγάπη των ενοριτών που νιώθουν ότι  έχασαν έναν δικό τους άνθρωπο, η συγκίνηση των παιδιών που τα Χριστούγεννα ήταν απαρηγόρητα αλλά και οι ανθρώπινες στιγμές  που διαδραματίστηκαν στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου κατά την  τελευταία λειτουργία.
Τελευταία λειτουργία στον Άγιο Δημήτριο Στάνου ήταν ανήμερα των Χριστουγέννων 25 Δεκεμβρίου 2015.
Κατόπιν επικοινωνίας με τον πάτερ το Katouna News ρώτησε τους λόγους που έφυγε μιας και ήταν όλα τόσο καλά στην Στάνου και την Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Μας απάντησε πως ο λόγος είναι ευκολότερη η πρόσβαση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θες/νικης μιας και ο συγχωριανός μας έτυχε πτυχιούχος της σχολής αυτής και τώρα κάνει το μεταπτυχιακό του (μάστερ) στο μάθημα της ομιλητικής αισθητικής θεώρησης της Λατρείας. Μας είπε τώρα με αυτή την μετάθεση πραγματοποιείται ένα όνειρο του, που θα μπορούσε να βγει αληθινό μόνο τώρα που είναι μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας ο πνευματικός του πατέρας κ.κ. Κοσμάς.
Ο πάτερ Βησσαρίων ευχαριστεί όλους εκείνους με το δικό τους «μοναδικό τρόπο» βοήθησαν στην έκβαση αυτής της ευλογημένης μετάθεσης, παράλληλα δε ευχαριστεί τον αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Τριάντη διότι τις τελευταίες δυσκολίες που αντιμετώπισε, ο πατήρ Νεκτάριος βρέθηκε δίπλα του σαν πραγματικός αδελφός.
Εκφράζει θερμές ευχαριστίες σε όλους τους Στανιάτες τους εγγυς και τους μακραν οι οποίοι αποτελούν κατά τα λεγόμενα του την οικογένεια του στην Αιτωλοακαρνανία.
Αξίζει να σημειώσουμε μερικά βιογραφικά στοιχεία για τον πάτερ Βησσαρίωνα.
Γεννήθηκε το 1980 γιος του Επαμεινώνδα και Γεωργίας Καντούνη. Τέλειωσε το γυμνάσιο Κατούνας, το 1995 το εκκλησιαστικό Λύκειο Καρπενησίου, το 1998 την Ανωτέρα εκκλησιαστική Βελας Ιωαννίνων. Το 2002 ήρθε σε γάμο με την Ελεάνα Ζαρκαδούλα του Χρήστου και της Βησσαρίας. Χειροτονήθηκε Διάκος από τον Μητροπολίτη Καρπενησίου Νικόλαο στις 16 Ιουνίου 2003. 
Στις 8 Μάιου 2005 χειροτονήθηκε παπάς από τον ίδιο Μητροπολίτη. Το 2009 έτυχε στις κατατακτήριες εξετάσεις στη Θεολογική Σχολή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2012 ορκίζεται πτυχιούχος και ξεκίνησε το μεταπτυχιακό του. Το 2012 τον χειροθετησε οικονόμο ο Μητροπολίτης Κ.Κ. Κοσμάς και στις 7 Σεπτεμβρίου 2015 στην Ιερά μονή Ρέθα ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας τον χειροθέτησε πνευματικό εξομολογητή.  
Σήμερα είναι προιστάμενος στον Ιερό Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου Επανομής της Μητρόπολης Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη και μετέχει στο συμβούλιο του προσκύνηματικού Ναού Αγίου Αργυρίου Επανομής.  
Ευχόμαστε από καρδιάς στον π. Βησσαρίωνα καλή συνέχεια στην νέα του ενορία.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Δ. ΚΟΥΤΙΒΗΣ 
google page rank