Καταγράφηκε η πρώτη επίσημη κοινοβουλευτική ήττα της κυβέρνησης - Υπέρ του νομοσχεδίου ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων - Καταψήφισαν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι - Το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» - Απείχε η ΧΑ - «Παρών» ο Δημαράς της συμπολίτευσης στο άρθρο 3 - Διαφοροποιήσεις και από βουλευτές του Ποταμιού
Την πρώτη επίσημη κοινοβουλευτική ήττα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέγραψε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το εκλογικό νομοσχέδιο, καθώς οι επιδιώξεις του Μεγάρου Μαξίμου για άμεση εφαρμογή της απλής αναλογικής δεν καρποφόρησαν.
Αναλυτικά, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έχει ως εξής:
- Το 1ο άρθρο για την ψήφο στα 17 έτη έλαβε 180 «ναι», 81 «όχι» και 20 «παρών»
- Το 2ο άρθρο για την απλή αναλογική έλαε 179 «ναι», 83 «όχι» και 19 «παρών»
- Το 3ο άρθρο για τη διατήρηση του ορίου 3% έλαβε 163 «ναι», 101 «όχι» και 17 «παρών»
- Το 4ο άρθρο για καταργούμενες διατάξεις έλαβε 179 «ναι», 86 «όχι» και 16 «παρών»
- Το 5ο άρθρο που ορίζει την έναρξη ισχύος των ρυθμίσεων έλαβε 179 «ναι» 86 «όχι» και 16 παρών»
Με βάση το Σύνταγμα, η κυβέρνηση έπρεπε να εξασφαλίσει την στήριξη τουλάχιστον 200 βουλευτών για την άμεση ενεργοποίηση της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών.
Έως και λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας, κυβερνητικά στελέχη εξέφραζαν την προσδοκία ότι ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί, υπολογίζοντας στις θετικές ψήφους της Χρυσής Αυγής.
Ωστόσο, η δήλωση των στελεχών του φιλοναζιστικού μορφώματος ότι θα απέχει από την ψηφοφορία έριξε τον πήχη στους 179 βουλευτές και ακύρωσε τις κυβερνητικές φιλοδοξίες.
Σύμφωνα με το αποτέλεσμα, στις ερχόμενες εκλογές θα έχουν δικαίωμα ψήφου και όσοι έχουν κλείσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, ενώ η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εθνικές εκλογές, εφόσον βέβαια η νέα κυβέρνηση δεν επιδιώξει εκ νέου αλλαγές στο εκλογικό σύστημα.
Από το στρατόπεδο της πλειοψηφίας ο βουλευτής που προέρχεται από τους Οικολόγους Πράσινους, Γιώργος Δημαράς, δήλωσε «παρών» στο 3ο άρθρο που διατηρεί το όριο 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή.
Ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος (Δημ. Συμπαράταξη) ψήφισε το σύνολο των άρθρων.
Οι κ.κ. Σπ. Λυκούδης, Σπ. Δανέλλης και Γρ. Ψαριανός δήλωσαν «παρών» στο 2ο άρθρο για την κατάργηση του μπόνους και καταψήφισαν τα υπόλοιπα.
Επίσης, από το στρατόπεδο του Ποταμιού ο κ. Γ. Αμυράς και ο κ. Γ. Μαυρωτάς δήλωσαν «παρών» στο 1ο άρθρο για την ψήφο στα 17 έτη, ενώ ο κ. Αμέτ Ιλχάν «παρών» στο 1ο και στο 3ο για το όριο 3% εισόδου στη Βουλή.
Να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής του κόμματος Σταύρος Θεοδωράκης καταψήφισε το σύνολο των άρθρων, όπως επίσης και οι Κ. Μπαργιώτας και Ι. Φωτήλας.
Επί της αρχής δεν έγινε ονομαστική ψηφοφορία και υπέρ του νομοσχεδίου δήλωσαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Ένωσης Κεντρώων. Κατά της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».