Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Ποιοι σκυλεύουν το ΠΑΣΟΚ; Το παρασκήνιο πίσω από την πρωτοφανή νοθεία στο Αγρίνιο

Η είδηση πριν λίγες εβδομάδες έσκασε σαν βόμβα στη Χαριλάου Τρικούπη η οποία δίνει μάχη πολιτικής επιβίωσης και ευελπιστούσε ότι οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη τοπικών οργάνων θα ήταν ένα εφαλτήριο πολιτικής συσπείρωσης.
Το νέο ήρθε από το Αγρίνιο και αφορούσε την προσπάθεια νόθευσης της κάλπης και που αμαύρωσε τελικά την εσωκομματική διαδικασία, που είχε και σημαντική συμμετοχή.
Όπως αναφέρουν τοπικά στελέχη αυτοί που προχώρησαν στη νοθεία πιάστηκαν στην κυριολεξία «με τη κάλπη στην πλάτη» παραφράζοντας το γνωστό «πιάστηκαν με την γίδα στην πλάτη».
Και σκυλευτές της κάλπης και… γκαφατζήδες
Η νοθεία έγινε αντιληπτή αμέσως μόλις ξεκίνησε η καταμέτρηση της κάλπης μιας και αυτοί που έκαναν (την νοθεία) δεν είχαν το στοιχειώδες… τακτ να ρίξουν ένα – ένα τα ψηφοδέλτια μέσα!!
Εκεί λοιπόν ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και το μέλος της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής διαπίστωσαν με έκπληξη ότι «κάποιοι» είχαν ρίξει στην κάλπη ολόκληρες δεσμίδες με 41 (!!) ψηφοδέλτια το οποία ήταν μάλιστα… διπλωμένα το ένα μέσα στο άλλο!!!

Προφανώς, οι… πραξικοπηματίες της κάλπης δεν είχαν πολύ χρόνο να ρίξουν ένα ένα τα ψηφοδέλτια και είπαν «δεν τα ρίχνουμε όλα μαζί μωρέ να τελειώνουμε» και μάλιστα … τακτοποιημένα και… νοικοκυρεμένα  το ένα μέσα στο άλλο!!!
Mέλος της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής μόλις αντιλήφθηκε το γεγονός σταμάτησε τη διαδικασία αμέσως. Ήρθε άμεσα σε επαφή με την ΕΚΑΠ η οποία αποφάσισε  ότι η συγκεκριμένη τριμελής εφορευτική επιτροπή, μετά το συμβάν, δεν έχει πλέον τη νομιμοποίηση να συνεχίσει την καταμέτρηση. Ζήτησε να σταλούν στην Αθήνα σε φάκελο τα 41 ψηφοδέλτια των… δεσμίδων και ξεχωριστά τα υπόλοιπα ψηφοδέλτια.
Στη δεσμίδα των ψηφοδελτίων σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες της καταμέτρησης υπήρχαν μαζικά σταυροδοτημένα τρία συγκεκριμένα ονόματα.
Η συνέχεια ήταν ακόμη… καλύτερη μιας και διαπιστώθηκε ότι μέσα στην κάλπη υπήρχαν 91 ψηφοδέλτια παραπάνω από τον αριθμό των ψηφισάντων (προφανώς όπως αναφέρουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ «δεν πρόλαβαν να γράψουν ονόματα η να σβήσουν από το μητρώο»)!! Με λίγα λόγια η κάλπη όχι απλά «χιονίστηκε» αλλά έπεσε κανονική… «χιονοθύελλα».
Ακολούθησαν  σκηνές απείρου κάλλους. Όλα αυτά βέβαια υπό τα βλέμματα όλων όσοι βρέθηκαν τα ονόματα στις… δεσμίδες των ψηφοδελτίων αλλά και κάποιων μελών της εφορευτικής επιτροπής οι οποίοι εξέφρασαν την απορία τους για το «πώς έγινε αυτό…»
 «Έλα μωρέ! Περασμένα, ξεχασμένα»… Ποιοι θέλουν να μην ανοίξει με τίποτα η κάλπη 
Από την στιγμή που έγινε αντιληπτή η νοθεία ξεκίνησε ένα απίστευτος τραγέλαφος οργιώδους παρασκηνίου προκειμένου στην κυριολεξία «να γίνει η νύχτα… μέρα».
Συγκεκριμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ  ξεκίνησαν έναν απίστευτο αγώνα να ακυρωθεί εντελώς η κάλπη του Αγρινίου.
Ο λόγος, σύμφωνα με άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και υποψηφίους που μας μίλησαν είναι απλός: » Δεν ήθελαν με κανέναν τρόπο να καταμετρηθεί η κάλπη γιατί η… δεσμίδα θα άνοιγε αποκαλύπτοντας και επισήμως τα ονόματα που είχαν σταυρωθεί. Αυτό φυσικά θα άνοιγε… λεωφόρο αμείλικτων ερωτημάτων για το τι συνέβη τελικά και από ποιους»!
Άλλα  στελέχη του ΠΑΣΟΚ επεσήμαναν ότι «δεν μπορεί αφενός να προκαλείται  μια τεράστια ζημιά στο κόμμα με  αυτές τις αλχημείες και από την άλλη  να θέλουν κάποιοι ένα νέο  τετελεσμένο στα κομματικά χρονικά: Κάποιος να  βλέπει ότι χάνει,  να… πέφτουν  επιπλέον ψηφοδέλτια στη κάλπη και  μετά να ζητιέται να ακυρωθεί η συγκεκριμένη κάλπη με τη λογική «περασμένα ξεχασμένα βρε αδελφέ, πάμε παρακάτω…».
Στο αμέσως επόμενο διάστημα κάποια από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα διέδιδαν στο Αγρίνιο ότι «είχαν εξασφαλίσει τη στήριξη των μελών της ΕΚΑΠ»  εκθέτοντας συγκεκριμένα στελέχη της αλλά και τον γραμματέα της ΚΠΕ για τον οποίο έλεγαν ότι «είναι σε επαφή και τους στηρίζει» ενώ επικαλούνταν «τη νέα συμμαχία του τοπικού βουλευτή Δ. Κωνσταντόπουλου με την ομάδα των Ν. Ανδρουλάκη – Κ. Σκανδαλίδη (στενός πολιτικός φίλος με τον πρόεδρο της ΕΚΑΠ Β. Αργύρη)». Ο λόγος, όπως αναφέρουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ ήταν «να καθησυχάσουν τους υπόλοιπους και να τους διαβεβαιώσουν όπως έλεγαν χαρακτηριστικά ότι το παιχνίδι ελέγχεται και να μην ανησυχούν» .
Ντροπιαστικά επιχειρήματα! Τους έφταιξε… η Χρυσή Αυγή
Η μεγάλη πλάκα είναι ότι μετά το «δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα» των πρώτων ημερών επιστρατεύτηκαν τερατώδη σενάρια για «μεγάλη προβοκάτσια κατά του ΠΑΣΟΚ»! Επιχειρηματολογούσαν ως εξής:  «Eγινε αναμπουμπούλα… και διάφοροι έριξαν ψηφοδέλτια στην κάλπη». Φυσικά αυτά τα επιχειρήματα προκάλεσαν άφθονο γέλιο αφού αυτοί που τα διατύπωσαν δεν είχαν κάνει καμία καταγγελία σε κανέναν και δεν έγινε προφανώς κάτι τέτοιο .
Αμέσως μετά ήρθε το δεύτερο σενάριο προφανώς από άλλο στρατηγικό «μυαλό» και εκεί ήταν που έσπασαν τα πατώματα… από τα γέλια: «Για όλα φταίει η Χρυσή Αυγή (ναι ναι καλά διαβάσατε )! Οργάνωσαν προβοκάτσια εναντίον του ΠΑΣΟΚ, μπήκαν στην αίθουσα και έριξαν τα ψηφοδέλτια στη κάλπη». Μάλιστα αυτό το επιχείρημα διατυπώθηκε και προς τον γραμματέα του κόμματος αλλά και στα μέλη της ΕΚΑΠ (κάποιοι μάλιστα το υιοθέτησαν!!)
Η απόφαση της ΕΚΑΠ
Μέσα σε αυτό το κλίμα συνεδρίασε η ΕΚΑΠ με συγκεκριμένα πρόσωπα (όπως ο βουλευτής Δ. Κωνσταντόπουλος σύμφωνα με πληροφορίες) να πιέζουν να ακυρωθεί πάση θυσία η κάλπη. Αυτό βέβαια θα σήμαινε ότι θα «καούν» και οι δεσμίδες των ψηφοδελτίων αφού δεν θα καταμετρούνταν ποτέ.
Η πρόταση η οποία πολεμήθηκε λυσσαλέα ήταν ότι «δεν μπορεί το θέμα να κουκουλωθεί και ότι πρέπει να ανοίξει και να καταμετρηθεί η κάλπη. Φυσικά να ακυρωθούν… οι δεσμίδες και να βγουν «στον αέρα» τα ονόματα όσων βρέθηκαν εκεί σταυρωμένα».
Η ΕΚΑΠ τελικά απέρριψε τα γελοία επιχειρήματα τύπου Χρυσής Αυγής, διαλύοντας και τις διαρροές που έκαναν συγκεκριμένα στελέχη στο Αγρίνιο οι οποίες εξέθεταν τα στελέχη της.  Η τελική της απόφαση  κατά πλειοψηφία ήταν να αφαιρεθούν τα 41 νοθευμένα ψηφοδέλτια, τα μέλη της ΕΚΑΠ να αναλάβουν την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων και η ίδια να ανακοινώσει το αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες αποφασιστικό ρολό στη τελική διαμόρφωση της απόφασης έπαιξε τοπικό ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που  είδε με τα μάτια του τι ακριβώς έγινε και κατήγγειλε συγκεκριμένα ονόματα απευθείας στη Χαριλάου Τρικουπη.
Σημειωτέον, η κάλπη φυλάσσεται ως «ιερό δισκοπότηρο» σε γραφείο ανώτατου θεσμικού κομματικού παράγοντα.
Το κορυφαίο τραγελαφικό βέβαια ήταν ότι μετά την απόφαση της ΕΚΑΠ να μην ενδώσει σε πιέσεις,  να «εξαφανίσει» δηλαδή τις νοθευμένες δεσμίδες, στελέχη  του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία (μεταξύ των οποίων και αυτοί που τα ονόματα τους βρέθηκαν σταυρωμένα στη νοθευμένη δεσμίδα ψηφοδελτίων) 4έστειλαν… επιστολή στα μέλη της ΕΚΑΠ για το θέμα. Επικαλούμενοι λέξεις όπως… αξιοπρέπεια… συνείδηση ζητούν είτε να ακυρωθεί η κάλπη του Αγρινίου και να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα από τις υπόλοιπες κάλπες της Αιτωλοακαρνανίας (το οποίο και θα καθορίσει τη σύνθεση της νέας Νομαρχιακής) είτε να γίνει επανάληψη των εκλογών στο Αγρίνιο! Η ακύρωση της κάλπης του Αγρινίου και η καταμέτρηση των υπολοίπων καλπών του νομού ήταν και η συμβιβαστική πρόταση του Γραμματέα  της ΚΠΕ που διατυπώθηκε σε υποψήφιο.
Ερευνάται τώρα από ποιο mail στάλθηκε η συγκεκριμένη επιστολή (στις … 6 το πρωί μάλιστα όπως μαθαίνουμε) γιατί  ενδεχομένως αυτό να δημιουργήσει μείζον θέμα «συντονισμού προσώπων» και νέο κύκλο αντιδράσεων.
Χαμός στο Αγρίνιο, νέες διαρροές και αναπάντητα ερωτήματα
Στο Αγρίνιο το τοπικό ΠΑΣΟΚ βράζει! Στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ήταν υποψήφιοι  κατονομάζουν συγκεκριμένα πρόσωπα για τη νοθεία και τους «κατηγορούν για απύθμενο θράσος μιας και ζητούν τα ρέστα».
Το κλίμα δείχνει να αγριεύει γιατί για δεύτερη φορά διαδίδονται διάφορα από συγκεκριμένα στελέχη για τις προθέσεις της ΕΚΑΠ. Ισχυρίζονται συγκεκριμένα ότι «μετά από δίκη τους συνεννόηση είτε δεν θα γίνει η καταμέτρηση είτε αν γίνει θα καθυστερήσει πολύ με σκοπό να απαξιωθεί η όποια λύση ή όργανο και αν προκύψει» .
Μετά από μεγάλη έρευνα και  μαρτυρίες παρόντων στην καταμέτρηση τα ονόματα που βρέθηκαν σταυρωμένα στις δεσμίδες που ρίχτηκαν στην κάλπη είναι των εξής στελεχών-υποψηφίων για τη Ν.Ε. : Ξ. Ξουργιά (συνεργάτης του βουλευτή Δ. Κωνσταντόπουλου), Μ. Σαμαράς και Γ. Μυρωνίδου.
Τα αναπάντητα ερωτήματα είναι πολλά φυσικά:
Ποιες είναι οι ευθύνες της εφορευτικής επιτροπής και της προέδρου της Α. Κούκη (π. Γραμματεάς Ν.Ε. για λίγο διάστημα) η οποία έπρεπε να είναι εγγυήτρια της διαδικασίας;
Αυτοί που οργάνωσαν τη νοθεία ενήργησαν μόνοι τους ή είχαν συνεργούς ;
Τι έπραξαν για να διασφαλίσουν την διαδικασία μέλη της εφορευτικής επιτροπής που δεν απομακρύνθηκαν ούτε δευτερόλεπτο από την κάλπη;
Σημειώνεται ότι ο σύντροφος της κ. Ξουργιά (συνεργάτη του βουλευτή Δ. Κωνσταντόπουλου) κ. Γιώργος Χριστογιάννης λέγεται ότι δεν έφυγε ούτε στιγμή από τη διαδικασία, όντας μέλος της εφορευτικής επιτροπής. Επίσης μέλος της εφορευτικής επιτροπής ήταν και συγγενικό πρόσωπο άλλου υποψηφίου, του κ. Μάκη Σαμαρά.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι από την πρώτη στιγμή που έγινε αντιληπτή η νοθεία πήραν άμεσα αποστάσεις τα μέλη της ΚΕΕ  Κοκκινοβασίλης, Ράπτης και Τζαμαλής που συμφώνησαν και με την απόφαση  της ΕΚΑΠ,  να πάει δηλαδή η κάλπη στην Αθήνα
Η ουσία είναι ότι το πολιτικό κόστος που πλήρωσε για μια ακόμη φορά το ΠΑΣΟΚ για όσα έκαναν όσοι οργάνωσαν την νοθεία ήταν μεγάλο και γι αυτό πνέουν μένεα εναντίον τους τα στελέχη του κόμματος σε όλο το νόμο  που φωτογραφίζουν πλέον συγκεκριμένα πρόσωπα, σημειώνοντας πως η νοθεία έχει ονοματεπώνυμα και πως αυτά πρέπει πλέον να αποκαλυφθούν.
www.agriniopress
google page rank