Ο Δήμαρχος Ακτίου Βόνιτσας Γεώργιος Αποστολάκης ύστερα από σύσκεψη με τους, αναπληρωτή Δήμαρχο Θεόδωρο Στούπα, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Ενότητας Μεδεώνος Προδρομίτη Σωτήρη και την Δημοτική Σύμβουλο Αθηνά Καρέλου, τον πρόεδρο Καφρίτσα Θωμά, αλλά και την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου εκπροσωπούμενη από τον υπεύθυνο κ. Θωμά Κουδούνα, αποφάσισε να καλέσει Γεωλόγο για να ελέγξει την τις πηγές αλλά και την γύρω περιοχή ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του πόσιμου νερού .
Στις 22/11/2017 ο Αντιδήμαρχος Προδρομίτης Σωτήρης, ο αρμόδιος υπάλληλος του Δήμου Κουδούνας Θωμάς και ο Γεωλόγος που κάλεσε ο Δήμος, επισκέφθηκαν την περιοχή του κεφαλόβρυσου και πραγματοποίησαν πολύωρη αυτοψία, καταλήγοντας ότι η μόνη λύση μετά το φετινό πρόβλημα ανομβρίας, είναι να γίνει γεώτρηση στην περιοχή μεταξύ της πηγής του κεφαλόβρυσου και της γέφυρας του Ποταμού της Νήσσας.
Επίσης διαπιστώθηκε ότι η στάθμη της πηγής του δικτύου Κατούνας ανέβηκε ελάχιστα, παρά τις μεγάλες βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών.
Συμπερασματικά μετά τις εργασίες και τις μελέτες του γεωλόγου, όταν πραγματοποιηθεί η γεώτρηση και αντληθεί νερό, θα δημιουργηθεί αγωγός, που θα το οδηγεί στον διαχωριστήρα ο οποίος υδρεύει την Κατούνα.
Επίσης από ενημέρωση που έχουμε ετοιμάσθηκε μελέτη για την αντικατάσταση των επιβλαβών σωλήνων αμιάντου του δικτύου ύδρευσης με μήκος 6χλμ , η οποία θα ενταθεί στο ΕΣΠΑ, ενώ παράλληλα η ίδια μελέτη περιέχει και αντικατάσταση των σωλήνων αμιάντου στο δίκτυο Κατούνας Κωνωπίνας με μήκος 4χλμ.
Το ιστορικό και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν
Μεγάλα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν φέτος στην Κατούνα, η οποία αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα ύδρευσης μετά από πάρα πολλά χρόνια, λόγω παρατεταμένης ανομβρίας.
Ο Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας με την αρμόδια υπηρεσία του το είχε επισημάνει και συνεχώς ενημέρωνε τους κατοίκους διότι η στάθμη του νερού στην πηγή του Κεφαλόβρυσου ήταν από τον μήνα Ιούλιο στα χαμηλότερα επίπεδα. Επίσης το ποτάμι της Νήσσας στέρεψε φέτος από πολύ νωρίς. Όσοι δεν ήξεραν νόμιζαν πως φταίνε οι εξωτερικές βρύσες, σε στάνες, κτηνοτροφικές μονάδες όπως και η άρδευση ελιών κλπ. , να λοιπόν που διαψεύστηκαν όλοι.
Η Κατούνα δεν είχε πρόβλημα τότε που έσφυζε από ζωή και ο πληθυσμός της ήταν διπλάσιος και ο καθένας πότιζε ότι ήθελε φυντανίστρες, κήπους, ελιές, γρασίδια, μέχρι και καπνοχώραφα. Τώρα ο πληθυσμός έχει μειωθεί στο 1/3 από τότε τα καπνά κόπηκαν, ενώ οι κήποι και οι μικρές εκτάσεις που είναι πέριξ του χωριού παραμένουν χέρσα.
Το νερό που ερχόταν φέτος στην Κατούνα και Κωνωπίνα από την πηγή είναι μειωμένο κατά 60% σε σχέση με πέρυσι και αυτό λόγω της μεγάλης ανομβρίας.
Τα σοβαρότατα προβλήματα λόγω της φετινής ανομβρίας αφορούν ολόκληρη την περιοχή της Ακαρνανίας και της Αιτωλίας, ενώ πάρα πολλά χωριά παρέμειναν χωρίς πόσιμο νερό, πάρα πολλοί αγρότες κλαίνε την μοίρα τους, η φετινή παραγωγή πάει χαμένη ιδιαίτερα οι ελαιοπαραγωγοί, ενώ οι κτηνοτρόφοι βρέθηκαν στην ίδια και χειρότερη μοίρα.
Η ξηρασία προβλημάτισε έντονα τους αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και όλους τους αρμόδιους φορείς, καθώς το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην άρδευση των καλλιεργειών αλλά και στην ύδρευση πολλών περιοχών.
Μία από τις πιο ανησυχητικές έρευνες – αν όχι η πιο ανησυχητική – για την Ελλάδα και 32 άλλες χώρες που δημοσιεύθηκε (12 Ιουλίου 2017) από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Έρευνας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μελλοντική έντονη λειψυδρία.
Η Ελλάδα, βρισκόμενη στην 28η θέση, αντιμετωπίζει πιθανότητα μεγαλύτερη από 80% να στερηθεί το απαραίτητο για τη διαβίωση του πληθυσμού και την κάλυψη των αναγκών της νερό μέχρι το 2040, καθώς το κλίμα γίνεται θερμότερο, οι ζεστές ημέρες του χρόνου αυξάνονται και παρόλα αυτά, απουσιάζουν οι υποδομές για τη συλλογή, διατήρηση και αξιοποίηση του πόσιμου υγρού, το οποίο είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο για την επιβίωση του ανθρώπου.
Παράλληλα, έντονα θα είναι τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν τα επόμενα χρόνια περιοχές της Ελλάδας εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου, όπως προκύπτει από τα πρόσφατα ευρήματα της 4ης έκθεσης αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή.