Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Νεκτάριου Αθ. Φαρμάκη, Δικηγόρου, Περιφερειακού Συμβούλου ΠΔΕ, Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας.

«Ο άνθρωπος είναι το μόνο ζώο που κοκκινίζει• ή που θα έπρεπε να το κάνει».
Μαρκ Τουαίην
Με έκπληξη διάβασα την σημερινή «απάντηση» της Π.Δ.Ε στην επερώτηση που μόλις σήμερα κατέθεσα στη Γραμματεία του Π.Σ και η οποία θα πρέπει να απαντηθεί σύμφωνα με τον Κανονισμό από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη ή από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη σε επόμενο Π.Σ.  Τεράστια σπουδή από την Περιφερειακή Αρχή , που ομολογουμένως προκαλεί ερωτηματικά αλλά και αποκαλύπτει πράγματα :
1) Πρώτη φορά βλέπω πολιτικούς προϊσταμένους να κρύβονται πίσω από Υπηρεσιακούς παράγοντες, όταν ερωτώνται για ζητήματα που άπτονται κυρίως πολιτικής διαχείρισης και διοίκησης. Εντούτοις, η διδόμενη «απάντηση» προέρχεται από τον Προϊστάμενο της Δ/σης Διοικητικού Οικονομικού και όχι από την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη. 
2) Τα ερωτήματα που έθεσα, δεν αφορούν στην Υπηρεσία , που δυστυχώς εκλήθη να απαντήσει (προφανώς καθ’ υπόδειξη κάποιων) αντί των πολιτικών της προϊσταμένων. Η εμπιστοσύνη άλλωστε των πολιτών απέναντι στους υπαλλήλους είναι δεδομένη και βεβαία, γιατί οι υπάλληλοι των υπηρεσιών μας είναι εγνωσμένης αξίας και επάρκειας. Η επάρκεια άλλων είναι υπό κρίση και αυτοί θα έπρεπε να απαντήσουν ή να απολογηθούν για το γεγονός ότι , όπως φαίνεται, ζημιώθηκε η Περιφέρεια με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και ότι καλείται κατ’ ουσίαν να διπλοπληρώσει ένα έργο. 

3) «Η ανωτέρω απόφαση εκδόθηκε στις 22-11-2011, κατόπιν της από 2-11-2011 αίτησης της ανωτέρω εταιρείας και επιδόθηκε στην υπηρεσία μας στις 24-11-2011. Κατά της ανωτέρω απόφασης ασκήθηκε από την Νομική Υπηρεσία της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας ανακοπή», αναφέρεται στην εν λόγω απάντηση . Αυτό όμως που προκαλεί ερωτηματικά είναι το γιατί, αφού ασκήθηκε ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής, αυτό ΔΕΝ αναφέρεται πουθενά στις απόψεις της Περιφέρειας στη δίκη που έλαβε χώρα επί του θέματος και η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εις βάρος της απόφαση. Αλήθεια, δεν μας διαφωτίζει καθόλου η απάντηση περί του ποια ήταν η έκβαση της εν λόγω ανακοπής. Επίσης αφού ασκήθηκε ανακοπή, γεγονός το οποίο τώρα αναφέρει η Περιφέρεια και όχι στο Δικαστήριο (!!!) , υπήρχε αναφορά στην ύπαρξη της εκχώρησης της απαίτησης; Γιατί εάν υπήρχε, τα χρήματα μάλλον δεν θα δίνονταν στην ανάδοχο εταιρεία.
4) Στην εν λόγω απάντηση αναφέρεται τέλος, ότι η Περιφέρεια θα αναζητήσει τα επιδικασθέντα ποσά από την ανάδοχο εταιρεία.
Αλήθεια, είναι σίγουροι εκεί στην περιφέρεια ότι θα μπορέσουν εν τέλει να εισπράξουν τα οφειλόμενα ποσά; Μέχρι χθες, δεν ξέρανε ότι τους οφείλονταν και σήμερα βεβαιώνουν ότι θα τα εισπράξουν; Ξέρουν κάτι που δεν ξέρουμε εμείς οι υπόλοιποι;
Αλήθεια, έχουν κοιτάξει εκεί στην Περιφέρεια το εάν και κατά πόσο έχει παραγραφεί η οποιαδήποτε αξίωση εναντίον της αναδόχου εταιρείας;
 Αλήθεια, έστω ότι η ανάδοχος εταιρεία υποχρεώνεται να επιστρέψει στην Περιφέρεια το επιδικασθέν ποσό των περίπου 260.000 €, μήπως θυμούνται εκεί στην Αντιπεριφέρεια πόσα χρήματα είχαν καταβάλλει στην ανάδοχο εταιρεία. Για να τους βοηθήσω τη μνήμη, περίπου 395.000 € (και όχι 380.000 που αναφέρουν στην απάντησή τους), τη στιγμή που όπως οι ίδιοι ομολογούν στην «απάντησή» τους, η εν λόγω απαίτηση της αναδόχου από την Περιφέρεια είχε ήδη εκχωρηθεί σε πιστωτικό ίδρυμα.
Άρα, ακόμα και να δώσει πίσω η ανάδοχος το επιδικασθέν ποσό των 260.000 € περίπου, θα απομένει και ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό περίπου 135.000 €, το οποίο θα έχει δοθεί στην ανάδοχο εταιρεία αλήθεια ως τι ακριβώς; Αυτό μπορεί άραγε να αναζητηθεί 7 σχεδόν χρόνια μετά την απόδοσή του;;;;; Χωρίς φυσικά να υπολογίζονται οι τόκοι επί του επιδικασθέντος κεφαλαίου.
Η απάντηση σε όλα αυτά δεν είναι καθόλου απλή , γι’ αυτό και είναι εξοργιστική η «απάντηση» που αφήνει ακόμα πιο έκθετη την Περιφερειακή Αρχή και σε καμία περίπτωση τις Υπηρεσίες. Και το τονίζω γιατί θα υποπτευθεί κανείς εύλογα, ότι σύντομα θα αναζητηθούν εξιλαστήρια θύματα!!! Αυτό οφείλουμε ως κοινωνία να μην το ανεχτούμε! Αυτό που επίσης οφείλουμε να μην ανεχόμαστε ως πολίτες είναι η θρασύτητα της πολιτικής ηγεσίας όταν αποκαλύπτονται ζητήματα που έχουν σχέση με το σεβασμό της απέναντι στο Δημόσιο χρήμα, ακόμα και αν η κακοδιαχείρισή του είναι αποτέλεσμα λάθους και όχι εσκεμμένη. Με άλλα λόγια, η συγγνώμη που δεν δίνεται επειδή κάποιοι την αποφεύγουν όπως «ο διάβολος το λιβάνι», καταδεικνύει άλλα πράγματα… 

Υ.Γ : Η άσκηση ελέγχου από την αντιπολίτευση θα έπρεπε να είναι αποδεκτή με θετικό πρόσημο από την πολιτική αρχή της Περιφέρειας και φυσικά είναι ζητούμενο της ίδιας της κοινωνίας. Όταν όμως οι απαντήσεις δίδονται όχι από το πολιτικό προσωπικό αλλά από τις υπηρεσίες, αυτό καταδεικνύει έλλειψη επιχειρημάτων και διάθεση απόκρυψης πολιτικών ευθυνών. Αυτό δυστυχώς το παρατηρώ με θλίψη…
***********************

google page rank