Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Ο Κώστας Καραγκούνης για τα ζητήματα της αντεγκληματικής και της σωφρονιστικής πολίτικης

Στα πλαίσια του 6ου προσυνεδρίου για την καθημερινότητα και την ασφάλεια των πολιτών ο αναπληρωτής Τομεάρχης Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης μίλησε για τα ζητήματα της αντεγκληματικής και της σωφρονιστικής πολίτικης. Τόνισε ότι κακώς μιλάμε πια για προνομιακό νόμο Παρασκευόπουλου διότι με την τελευταία τροποποίηση από τον κο Κοντονή ο νόμος κατέστη ακόμη πιο προνομιακός προς το έγκλημα. Η προσθήκη στο νόμο για έκτιση του 1/2 της ποινής με οποιονδήποτε τρόπο ειδικά για καταδικασθέντες που εκτίουν ποινή κάθειρξης άνω των 10 ετών βοηθά να απολύονται κακούργοι πολύ νωρίτερα απ’ ότι απολύονταν με το νόμο Παρασκευόπουλου. 
Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί. 12.593 κρατούμενοι έχουν απολυθεί τα τελευταία 2,5 χρόνια με το νόμο αυτό και ο αριθμός ανεβαίνει. Πάνω από 2.000 είχαν φυλακισθεί για κακουργήματα. 430 με 450 κρατούμενοι αποφυλακίζονται τον μήνα.
Η ΝΔ προτάσσει το δόγμα νόμος και τάξη διότι για την παράταξη αυτή προέχει η ασφάλεια των πολιτών και η εύρυθμη λειτουργιά της κοινωνίας. Και όσα προτείνει ο Κυριακός Μητσοτάκης ακολουθούν σήμερα όλα τα δυτικά σύγχρονα κράτη.
Οι φυλακές υψίστης ασφάλειας ισχύουν παντού στην Ευρώπη και μάλιστα με πολύ σκληρούς όρους.

Στις ΗΠΑ ακολουθούν την πολιτική που επιβάλλει να είναι σκληροί με το βαρύ έγκλημα πιο ήπιοι με τα ελαφρύτερα αδικήματα. Γι αυτό και προχώρησαν στη σημαντική μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία με την χαρακτηριστική ονομασία right on crime. 
Ο ΟΗΕ προέταξε την ανάγκη για ασφάλεια στην σωφρονιστική μεταχείριση με πολύ εμβληματικό τρόπο και έμφαση στο δόγμα security και safety που αναγορεύθηκε ως θεμελιώδης αρχή  στις 17 Δεκεμβρίου του 2015.
Τέλος το ίδιο το Συμβούλιο της Ευρώπης με πλείστες όσες συστάσεις την τελευταία δεκαετία δίνει σαφείς οδηγίες προς τα κράτη μέλη να ακολουθήσουν αυστηρούς κανόνες και σκληρότερη νομοθεσία γιατί η έννοια της ασφάλειας και η απειλή από την επικινδυνότητα των κρατουμένων και των υπότροπων δραστών έχει αναγορευθεί σε πρώτη προτεραιότητα. Η Σύσταση 3 του 2014 του Συμβουλίου είναι η πιο πρόσφατη και η πιο αυστηρή.
Ο κος Καραγκούνης κατέληξε λέγοντας ότι όλοι αυτοί οι θεσμοί προφανώς και δεν ακολουθούν ακροδεξιά ατζέντα. Απλά πράττουν το αυτονόητο που δεν έχει ταξικό πρόσημο. Αυτό το αυτονόητο θα πράξει και η ΝΔ ως Κυβέρνηση.

google page rank