Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

“Μαραζώνει” μέρα με τη μέρα η Κατούνα, όπως και η Δημοτική Ενότητα Μεδεώνος

Α Μέρος 
Ο καλοκάγαθος συνταξιούχος μπάρμπα Νίκος Μπλίτσας, δίπλα του ο Δημήτρης Σκυφτούλης 
 στην πλατεία του χωριού  το μεσημέρι στον ίσκιο του πλατανου 
Η έκταση του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας είναι 662,94 km2 και ο πληθυσμός σύμφωνα με την απογραφή του 2011 που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία είναι 17.370 κάτοικοι και παρατηρείται έντονη μείωση πληθυσμού.
Γράφει ο Βαγγέλης Κουτιβής 
Συγκεκριμένα η μείωση ανέρχεται σε (-1.004 κάτοικοι) σε σύγκριση με την απογραφή του 2001 που ο πληθυσμός ήταν περίπου 18.374 κάτοικοι και (-2.180) από την απογραφή του 1991 που ήταν 19.550 κάτοικοι. 
Η δημοτική Ενότητα Ανακτορίου με (+283) κατοίκους, αυξητική τάση στη δημοτική ενότητα Παλαίρου με (+296) από το 2011. 
Εξαιρετικά μεγάλη μείωση υπάρχει στην δημοτική ενότητα Μεδεώνος όπου το 1991 κατοικούσαν 5.760, το 2001 κατοικούσαν 5.055 ενώ η απογραφή του 2011 καταγράφηκαν 3.858 κάτοικοι. 
Σε διάστημα 10 ετών έφυγαν από την ενότητα 1.197 άτομα. Κατούνα (-554), Αετός (-189), Κωνωπίνα (-157), Τρύφου (-139), Κομποτή (-74) και πρέπει να είναι από τις χειρότερες δημογραφικά περιόδους. 
Με λίγα λόγια έχουμε μείωση (-1902)κατοίκους από το 1991 και (-1.197) κάτοικων από το 2011. Κυριολεκτικά έχει χαθεί πληθυσμιακά άλλο ένα χωριό, όσο η Κατούνα περίπου, ενώ απ’ ότι βλέπουμε η τάση μείωσης συνεχίζεται ακόμα , χωρίς να υπάρχει ασφαλής πρόβλεψη για τον αριθμό που θα αποτυπωθεί στην απογραφή του 2021. 
Η Κατούνα αδειάζει, ερημώνει 
Η Κατούνα από 2.763 κατοίκους το 1991, το 2011 είχε 1.827 κατοίκους, περίπου χίλια άτομα λιγότερο όταν όλος ο Δήμος συνολικά έχει (-2.180) κατοίκους λιγότερους. 
Η χρυσή δεκαετία για την Κατούνα, ήταν αυτή του ‘ 80, όταν η ενότητα Μεδεώνος, το κεντρικό Ξηρόμερο παρείχε εργασία σε όλους τους κατοίκους της, σε σημείο που ερχόταν εργατικά χέρια από Λευκάδα, Πάλαιρο όπως επίσης ερχόταν τεχνίτες και μαστόρια από την Άρτα και Γιάννενα, ενώ δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι στα καπνοχώραφα του Ξηρομέρου στηριζόταν μέχρι και το Αγρίνιο.
Όλα αυτά κατέρρευσαν όπως όλα δείχνουν με την σταδιακή μείωση έως και την απαγόρευση του καπνού στην περιοχή μας, ειδικότερα στην Κατούνα και τα γύρω χωριά, αδικαιολόγητο κατά την γνώμη μας, καθώς οι εισαγωγές καλά κρατούν. 
Φάνηκε δε ότι η Κατούνα δεν ήταν προετοιμασμένη για την μεγάλη αλλαγή της μαζικής καλλιέργειας, ενώ οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι βιώνει την μεγαλύτερη ανεργία όλων των εποχών, φθάνοντας φέτος , το 2018, πάνω από το 50% στον ενεργό πληθυσμό της. 
Αυτοί που μέχρι στιγμής κρατιούνται στα δόντια είναι οι κτηνοτρόφοι, αλλά δεν είναι πολλοί. 
Τα 2010, ένα ακόμη σημαντικό χτύπημα ήρθε με τον «Καλλικράτη», το νομοσχέδιο για την Τοπική αυτοδιοίκηση, όπου η Κατούνα για πρώτη φορά στην ιστορία της δεν είναι έδρα δήμου, από δημιουργίας Ελληνικού κράτους μετά την επανάσταση. 
Τώρα πια το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού είναι ηλικιωμένοι και συνταξιούχοι και όπως μας είπε ο πρόεδρος του χωριού, καμιά τρακοσαριά γερόντια κρατούν την Κατούνα αυτή την στιγμή, αν «φύγουν» η Κατούνα τέλειωσε.. 
Ένας μεγάλος αριθμός των κατοίκων της περιοχής μας αναφέρουν σαν κύρια αιτία της ερημοποίησης και πτώσης του εισοδήματος την ένταξη στην Ευρωπαϊκή κοινότητα, ενώ μια άλλη μερίδα πιστεύουν πως η Ευρωπαϊκή κοινότητα έριξε χρήματα αλλά δεν έπιασαν τόπο, σε κάθε περίπτωση όμως σημασία έχει πως ο κόσμος βγήκε από τα χωράφια και όλα τέλειωσαν, με τα σοκαριστικά στοιχεία για το χωριό μας και τα γύρω χωριά να επαληθεύονται καθημερινά, παντού ερημιά. 
Η κρίση χτύπησε κατακούτελα τώρα την Κατούνα. 
Στο αποκορύφωμα της κρίσης, τώρα που μειώθηκαν οι συντάξεις, τώρα που κόπηκαν τα δώρα και τα επιδόματα των εν Αθήναις Κατουνιωτών και άλλων περιοχών και στήριζαν την τοπική οικονομία, αραίωσαν οι επισκέψεις στο χωριό μας και κατά συνέπεια τα χρήματα που έπεφταν στην τοπική αγορά. 
Τώρα μας έλεγε φίλος μας πως συμφέρει καλύτερα να πας Γερμανία ή άλλη χώρα της Ευρώπης τριήμερο με αεροπλάνο και όλα πληρωμένα, παρά με αυτοκίνητο Σαββατοκύριακο στο χωριό, διότι πληρώνεις διόδια 70 ευρώ και εκατό ευρώ μόνο για βενζίνη, βάλε και λίγα που θα χαλάσεις εκεί. Πάνε οι εποχές που οι κάτοικοι ανεβοκατέβαιναν κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο. 
Φυσικά όταν γίνει και η πολυδιαφημιζόμενη οδός Αμβρακία –Άκτιο, η περιοχή μας θα αποκοπεί εντελώς και θα περάσουμε στην απομόνωση όσο και αν πιστεύουν μερικοί το αντίθετο. 
Η έξοδος που είχε προβλεφθεί για την Κατούνα και τα χωριά της ενότητας Μεδεώνος πριν 6 χρόνια καταργήθηκε «ούτε φωνή ούτε λαλιά από κανέναν τότε» δυστυχώς ουδείς και σε κανένα επίπεδο δεν αντέδρασε. 
Θα χρειάζεται να βγούμε στην διασταύρωση «Σαμάρι» από την μία ή να βγούμε στο Λουτράκι από την άλλη, κάπου μισή ώρα, αυτές είναι και θα παραμείνουν οι κοντινότερες είσοδοι-έξοδοι. 
Δεν είναι τυχαίο που η Τράπεζα Πειραιώς τα μάζεψε και έφυγε "νύχτα" και έστειλε τα χαρτοφυλάκια στην Αμφιλοχία, ήταν και αυτό φυσική κατάληξη και κόστισε πολύ στα καταστήματα της Κατούνας, μιας και πολλοί συγχωριανοί πλέον έχουν γίνει «πελάτες» κυρίως της Αμφιλοχίας. 
Έχει ακόμα μεγάλο κατήφορο 
Στην περιοχή μας πια δεν υπάρχουν καλλιέργειες ή άλλες εργασίες για όσους παρέμειναν, ενώ τα ελάχιστα μεροκάματα τα παίρνουν οι Αλβανοί, καθώς εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοιες δουλειές, ή το μεροκάματο είναι λίγο...
Αλήθεια αν δεν υπήρχαν οι Αλβανοί κλπ ποιος θα τις έκανε, ποιος τις έκανε παλιότερα; 
Οι αγρότες λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού συλλόγου. 
Ποιοι αγρότες; 
Μόνο στα χαρτιά υπάρχουν !!! 
Ελάχιστοι έχουν απομείνει… 
Ούτε παππά δεν έχουμε, είμαστε τυχεροί που ανάσταση και επιτάφιο κάναμε στην ώρα τους, αλλιώς θα κάναμε νωρίς, μέρα, όπως στον Άγιο Νικόλαο. 
Το Κέντρο Υγείας κλείνει κάθε μεσημέρι, Σαββατοκύριακο κλειστά, απαγορεύεται να αρρωστήσεις απόγευμα, βράδυ ή Σαββατοκύριακο, πέθανες, πας καλοτάξιδος και αν υπάρχει παππάς γίνεται η κηδεία, αλλιώς τον περιμένεις. 
Ευτυχώς που τα τελευταία μας οικόπεδα στο Νέο Κοιμητήριο είναι φθηνά ακόμα και χωρίς ΕΝΦΙΑ περίπου εκατό ευρώ στοιχίζουν να το αγοράσεις 1,30 χ 2 , αντίθετα με το παλιό που βρίσκεται στα κατωμερήσια και είναι δωρεάν (κι εδώ διακρίσεις θαλεγε κάποιος). 
Το πρόβλημα συνεχώς διογκώνεται για τους εναπομείναντες στα χωριά μας μιας και ο αριθμός των κηδειών μεγαλώνει και η αναλογία με τις γεννήσεις είναι κάπου 50 θάνατοι προς μια γέννηση. 
Τα αγόρια μένουν ανύπαντρα 
Τα νέα παιδιά μένουν ανύπαντρα η φεύγουν στις πόλεις για το «πάντρεμα της τύχης με την ελπίδα», με την εξαίρεση κάποιων ανδρών που παντρεύονται «ξένες» και χτίζουν το σπιτικό τους. Αυτό όμως δεν συμβαίνει και με τα κορίτσια, δεν υπάρχει Ελληνίδα να παντρευτεί «ξένο». 
Όλα έχουν την αιτία τους 
Η Κατούνα πληρώνει επιλογές μας, πληρώνει τον ψευτοεγωισμό της, το ατομικισμό της που πλήγωσαν θανάσιμα την υπερηφάνεια της και φυσικά η κύρια αιτία της σημερινής κατάστασης, κατά την γνώμη μας, είναι η έξοδος της οικογένειας από το σχολείο του χωραφιού, τώρα βγήκαν ή μας έβγαλαν από την μητέρα γη και δεν παράγουμε τίποτα, θα δείξει. Η καλλιέργεια της γης όμως έδινε και στον τελευταίο συγχωριανό ένα μικρό μεροκάματο. 
Ίσως δεν είμαστε οι κατάλληλοι που θα βρούμε λύσεις για να φρενάρουμε τον κατήφορο αυτό, μιας και συνοδεύτηκε με κρίση των αξιών της κοινωνίας μας γενικότερα. 
Η εποχή του ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε !!! 
Τέλειωσε για όλους. 
Τίποτα δεν είμαστε. Είμαστε ένας από εμάς που φταίμε, ένας που σκέπτεται μόνο τον εαυτούλη του και τίποτε άλλο, μέχρι εκεί. 
Δυστυχώς ακόμη κι αν έρθει άλλος πρωθυπουργός, άλλος Περιφερειάρχης, άλλος Δήμαρχος, άλλος διοικητής, άλλος δάσκαλος ή άλλος Παπάς δεν φαίνεται ότι κάτι θα αλλάξει, γιατί εμείς παραμένουμε ίδιοι. Κάναμε και στις προηγούμενες εκλογές αλλαγές, κυβερνήσεων και δημάρχων. Ε και !! 
Ο κατήφορος έμεινε κατήφορος. Μερικοί προσδοκούσαν για τον εαυτό τους, έμειναν με την προσδοκία στο χέρι και τώρα ψάχνουν. Θελαν αλλαγές, χωρίς όμως να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι κι ακόμα ακόμα
Θυμάστε εσείς πριν
μερικά χρόνια αν περιμέναμε το Δήμο να κόψει τα χόρτα όπως τώρα η τα κόβαμε μόνοι μας.
Μήπως είμαστε άνθρωποι του φραπέ και του καπουτσίνο; άνθρωποι του ωχαδερφισμού; της μπύρας κλπ, άνθρωποι του fb και του instagram, του ιντερνέτ, άνθρωποι του όλα για μια φωτογραφία. 
Κάθε χρόνο στην Αιτωλοακαρνανία χάνουμε και ένα σχολείο 
Η σκληρή πραγματικότητα, τα σοκαριστικά στοιχεία που αφορούν όλη την Ελλάδα, μια μικρογραφία είναι η Κατούνα, ας αφυπνίσουν μερικούς από μας διότι δεν υπάρχει πλέον μέλλον για κανέναν και πουθενά. 
Ο παιδικός σταθμός στην Κατούνα κοντεύει να κλείσει διότι δεν έχει παιδιά, κάθε χρόνο στην Αιτωλοακαρνανία βάσει στοιχείων χάνουμε και ένα δημοτικό σχολείο. 
Το 2016 στην Αιτωλοακαρνανία έγιναν 2.150 εγγραφές παιδιών στην πρώτη δημοτικού. Το 2019 οι εγγραφές υπολογίζονται στις 1.500. Φέτος τα παιδιά που έχουν εγγραφεί στην πρώτη τάξη είναι περίπου 1.770, συνεπώς, βάσει νηπίων του χρόνου θα εγγραφούν 1.500 πρωτάκια. 
Κατούνα 2020-2 όλα φεύγουν
Κακό χωριό τα λίγα σπίτια λέει, αλλά εμείς δόξα το θεό έχουμε πολλά σπίτια και πληρώνουμε για αυτά, αλλα με λίγους ανθρώπους.
Τελικά λες για όλα αυτά να φταίει η κατσίκα της Βόνιτσας; 

Συνεχίζεται 

google page rank