Ετικέτες

Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2018

ΠΑΛΑΙΡΟΣ: Η Πρώτη επισκέψιμη πόλη φέτος το Καλοκαίρι στην Αιτωλοακαρνανία

Κερδίζει  το στοίχημα η Πάλαιρος και φέτος το Καλοκαίρι χιλιάδες οι επισκέπτες, μια στάση αναμονής λόγω καιρού τον προηγούμενο μήνα αλλά στη συνέχεια πλημύρισε από κόσμο.
Άραγε θα ήταν το ίδιο αν γινόταν το κέντρο μεταναστών στο εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο, το σκέφτεται κανένας αυτό σήμερα ή το ξέχασαν ακόμα και αυτοί που εξυπηρετούν διάφορα συμφέροντα έξω από αυτή και την στοχοποιούν κάθε Καλοκαίρι.
«Αν δεν έδινε την μεγάλη μάχη ο Δήμαρχος Γιώργος Αποστολάκης, ο Αείμνηστος Αντιδήμαρχος Νίκος Τσακάλης, ο πρόεδρος Δημήτρης Στάχτιαρης με τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. όπως και οι κάτοικοι, η Πάλαιρος  θα  γινόταν πριν 2 χρόνια  κέντρο μεταναστών  ένα Απέραντο  Hot Spot μιας και οι ροές προς την Ελλάδα δεν λένε να σταματήσουν και μάλλον δεν θα γράφαμε και αυτό το άρθρο διότι η Πάλαιρος θα είχε απομονωθεί».
Τώρα μάλιστα που η μεγαλύτερη ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής στο Ποταμάκι πουλήθηκε σε Αγγλική εταιρία θα απασχολήσει πολλά εργατικά χέρια από την Πάλαιρο και θα φιλοξενεί κάθε χρόνο εκατοντάδες τουρίστες.
Όμορφη "Πόλη"
Εικόνα μεγάλης πόλης, ασφυκτικά πνιγμένη από πλήθος κόσμου και εκατοντάδες αυτοκίνητα που εξορμούν καθημερινά  στις παραλίες της.
Πάντα σαν τόπος προορισμού είναι και φέτος η Πάλαιρος (Ζαβέρδα), όπως και η Πογωνιά, πλημμύρισαν από κόσμο καθημερινά.
Θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες  των επαγγελματιών φέτος το καλοκαίρι που αν δεν τα χάλαγε ο καιρός, οι διακοπές θα ξεκινούσαν σιγά σιγά από Μάιο και όχι απότομα όπως έγινε.
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους αρμόδιους για να κρατηθεί ψηλά η Πάλαιρος στα μάτια των επισκεπτών όπως είναι σήμερα και σε αυτό πρέπει να συμβάλουν και οι επαγγελματίες, οι ιδιώτες όχι μόνο ο δήμος.
Οι μπάρες που τοποθετήθηκαν στην παραλία πέφτουν και απαγορεύονται τα αυτοκίνητα τα βράδια.
Επίσης πρέπει να φεύγουν  τα  παρκαρισμένα αυτοκίνητα στο λιμάνι και σε ολόκληρη την παραλιακή ζώνη έτσι ώστε οι ντόπιες οικογένειες και οι επισκέπτες να απολαμβάνουν την βόλτα τους και τα μικρά παιδιά να παίζουν ελεύθερα.
Έγιναν  ξανά μερικές επιδιορθώσεις στο  δρόμο Πογωνιά - Βαθυαβάλι και αυξήθηκε η κίνηση στις παραλίες της Πογωνιάς όπως και Αη Γιάννη, Πόρτο Παλμος, Πόρτο Βαρκό κλπ.
Ελπίζουμε να είναι οι τελευταίες μιας και έχει δημοπρατηθεί και σε λίγο ξεκινάει ο δρόμος Πογωνιά – Πλαγιά που θα δώσει μεγάλη ανάπτυξη.
Το Βαθυαβάλι στην Πογωνιά κρατάει την πρωτιά εδώ και μερικά χρόνια σαν η καλύτερη παραλία της Αιτωλοακαρνανίας.
Πολλοί μάλιστα μας ρίχνουν ευθύνες σαν katouna news για την μεγάλη επισκεψιμότητα, άλλοι την πολεμούν άκομψα όμως.
Αλλά  τα καράβια που έρχονται τόσο κοντά στους λουόμενους και στην παραλία Bαθυαβάλι ορισμένες μέρες είναι το αρνητικό για τους λουόμενους, μπορεί το λιμενικό να έρχεται κάθε μέρα αλλά μόλις φεύγει επιστρέφουν.  
Μην ξεχνάμε και το παραλιακό μέτωπο Παλαίρου Μύτικα που είναι οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Εκεί προς Μύτικα τώρα αξιοποιούνται οι παραλίες και ανοίγουν café και beαch bar όπως Emilios, το Al Vento και το Paliourias.
Ξενοδοχεία – Δωμάτια
Τα ξενοδοχεία είναι φουλ σαιζόν όπως και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, Έλληνες και ξένοι έχουν κατακλύσει την Πάλαιρο  όπως κάθε χρόνο άλλωστε πρέπει  κλείσεις αρκετό καιρό πριν. Οι τιμές είναι σε πολύ λογικά επίπεδα για την εποχή και η εξυπηρέτηση  άριστη. 
Ας δούμε τους τόπους διαμονής και ξεκινάμε από την έξοδο της Παλαίρου προς Μύτικα: Βουνάκι, Αιμίλιος, Θάλασσα, Ηλέκτρα και kosta maria, επίσης  μέσα στην Πάλαιρο υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια όπως και τα ξενοδοχεία filoxenia, Τάνταρου,  Διόνυσος και τα υπόλοιπα. Προς Πογωνιά το Ionian Paradise  αλλά και μέσα στην Πογωνιά όπως το Ακτή. Το φημισμένο και καλά οργανωμένο κάμπινγκ Κεκροπία στην Πάλαιρο επίσης σας περιμένει. 
Καταστήματα – Ταβέρνες   στην παραλιακή ζώνη
Όλα τα φαγάδικα, καταστήματα και ξενυχτάδικα είχαν πελατεία  κατά κοινή ομολογία, οι καταστηματάρxες όμως λένε δεν χαλάει λεφτά ο κόσμος αυτό είναι αλήθεια και που να τα βρουν. 
Φυσικά οι επισκέπτες δεν είναι τόσο ανοιχτοχέρηδες και αυτό είναι γενικό το κακό, διότι ο κόσμος δεν έχει πλέον τόσα χρήματα όπως παλιότερα.
Επαγγελματίες στο παραλιακό κομμάτι της Παλαίρου, όπως: Σκαμιά, Τhe Ντοκς, το σοκάκι, Νικόπολης travel, Σολδάτου, Φούρνος Στάχτιαρη, Τουριστικά είδη του Τάνταρου, Τσίβου, Πλάτανος,  Εξάντας, Τράτα, Γιατρός πείνας, Ναυτάκι, δια ασήμαντο αφορμή, Yacht Club Paleros, Κόλυμπος club, Glou, Silver, Πιτσαρία, Πάλαιρος travel γραφείο ταξιδιών, Φλαμίνγκο, Senso Mare, Διόνυσος, Πανόραμα, Τomorrow, Συρτάκι, Άννα όλα μας περιμένουν. 
Η περιοχή της Παλαίρου όμως έχει να δώσει πολλά ακόμα στον τουρισμό υπάρχουν πολλά σημεία ανεξερεύνητα.
Οι ημερήσιες εκδρομές επισκεπτών για μπάνιο και φαγητό από τις γύρω περιοχές είναι ένα από τα συν της περιοχής.
Από  Έλληνες κυρίως Αγρινιώτες και Γιαννιώτες είναι αυτοί που το έχουν στέκι πολλά χρόνια τώρα,  αλλά σιγά σιγά όσοι ανακαλύπτουν την Πάλαιρο δεν ξαναφεύγουν καλοκαίρι από εκεί.
Από την ενημέρωση που έχουμε αρκετοί ξένοι τουρίστες με αύξηση που άγγιξε το 40% ήρθαν αεροπορικώς στο αεροδρόμιο του Ακτίου ως επί το πλείστον Άγγλοι, Γάλλοι και Γερμανοί με κατεύθυνση  την Πάλαιρο στην Αιτωλοακαρνανία.
Παραλίες
Ας ξεκινήσουμε από την τεράστια παραλία μεταξύ Παλαίρου – Πογωνιάς, μπροστά από το κάμπινγκ Κεκροπία και συνεχίσουμε μπροστά από τα ενοικιαζόμενα του  Ionian Paradise, τις καντίνες Αmmos και  de paleiro και φτάνοντας στο «Μόλο» και μπροστά από τα ενοικιαζόμενα «Ακτή»,  μια απέραντη παραλία πολλών χιλιομέτρων που καταλήγει στην Πογωνιά. Χιλιάδες άνθρωποι κολυμπάνε καθημερινά στα πεντακάθαρα νερά του Ιονίου.
Εκτός αυτών σε πολλά σημεία ποθετήθηκαν  πολλές ομπρέλες από το Δήμο από άκρη σε άκρη όπως και ξύλινα αποδυτήρια.
Συνεχίζοντας βορειοδυτικά της Πογωνιάς συναντά κανείς τις παραλίες, του Αι Γιάννη, Πόρτο Βαρκό, Πόρτο Παλμος και Βαθυαβάλι.
Η παραλία της Πογωνιάς, Βαθυαβάλι ήταν το Νο 1 και φέτος το καλοκαίρι στις προτιμήσεις, των ήταν  η πρώτη σε ολόκληρη την  Αιτωλοακαρνανία  και φιλοξένησε πολύ κόσμο στα γαλαζοπράσινα νερά της. Πολλοί επώνυμοι, πολλά ξένα και Ελληνικά ονόματα της   σόουμπιζ με ιστιοφόρα αλλά και απλός κόσμος την επισκέφτηκαν και έμειναν ευχαριστημένοι.
Από το χωριό της Πογωνιάς Ακτίου Βόνιτσας και φέτος πέρασαν τα πιο πολλά αυτοκίνητα κατευθυνόμενοι σε αυτές τις παραλίες.
Το άλλο παραλιακό μέτωπο Παλαίρου - Μύτικα που είναι οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες έχουν αξιοποιηθεί οι παραλίες και ανοίγουν café και beαch bar όπως Emilios, vounaki, Θάλασσα, το Al Vento και το Paliourias που είναι μερικά χλμ έξω. 
Η βραδινή βόλτα στην Πάλαιρο, η παραλιακή φερετζάδα κάτω από το φεγγάρι φέρνει το ανακάτεμα  ξένων και Ελλήνων, βλέπεις απλά σκιές ανθρώπων.
Οι φωνούλες των μικρών παιδιών ξεχωρίζουν με το παιχνίδι στην πλατεία.
 Αν θες να περάσεις όμορφα στην πλατεία πρέπει να πας με τα πόδια γιατί το παρκινγκ είναι πάντα γεμάτο.
Πολιτιστικά
Οι πάμπολλες φετινές εκδηλώσεις του δήμου, της τοπικής κοινότητας και των τοπικών συλλόγων γέμισαν και συμπλήρωσαν τα κενά του Καλοκαιριού και έδωσαν κάτι το διαφορετικό σε ανθρώπους που ήθελαν κάτι περισσότερο από την καθημερινότητα του ήλιου, της Θάλασσας και της ξεκούρασης.
Χορευτικά, θεατρικές παραστάσεις, παιδικές βραδιές, εκθέσεις ζωγραφικής και βιβλίων, rock βραδιές.
Η Αγία Παρασκευή
 Η  μεγάλη εκδήλωση, μεγάλη γιορτή του Καλοκαιριού για την Πάλαιρο είναι η Γιορτή της Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής με την  Λιτάνευση της εικόνας στην πόλη. Φέτος υπήρξε η αναβολή της επίσκεψης του προέδρου της Δημοκρατίας την μέρα αυτή, λόγω του Εθνικού πένθους για τους ανθρώπους μας που δολοφόνησε η πύρινη λαίλαπα στο Μάτι Αττικής. Επίσης εκείνες τις μέρες αναβλήθηκαν και ακυρώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις, η Πάλαιρος σεβάστηκε τους νεκρούς μας.

Το Πάνω χωριό το ορεσίβιο (καφενεία)
Το πάνω χωριό όμως είναι καθεαυτού ξηρομερίτικο,  ορεσίβιο, τα  καφενεία και καταστήματα είχαν πολύ καλή κίνηση, εκεί μαζεύονται περισσότερο οι ντόπιοι αγρότες, κτηνοτρόφοι συνταξιούχοι κ.α. άνθρωποι όλων των εποχών του έτους, καθαρόαιμοι ζαβερδιανοί και όχι μόνο της καλοκαιρινής σαιζόν που έχει η παραλιακή ζώνη.
Εδώ θα συναντήσεις όλα τα επαγγέλματα, συνεργεία, σουπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ και ψιλικατζίδικα, ψησταριές όπως του Τσουνάκα, κρεοπωλεία όπως του Ντουραντώνη, φαρμακεία, ανθοπωλεία (Φραδέλου), καταστήματα υποδημάτων, κουρείο, πιτσαρίες fast fonts όπως το καθ’  οδόν, Βενζινάδικα κλπ
Ο αγροτόκοσμος
Η άλλη όψη της Παλαίρου είναι ο αγροτόκοσμος και οι κτηνοτρόφοι, ελιές, αμπέλια, καλαμπόκια, τριφύλλια, πρόβατα  και βοοειδή, αλλά δύσκολα τα καταφέρνουν με τις τιμές που υπάρχουν σ' αυτά.
Η Πάλαιρος είναι το πρώτο «χερσαίο νησί» της Αιτωλοακαρνανίας ας την προστατέψουμε και ας την κρατήσουμε ψηλά.
Η περιοχή της Παλαίρου - Πογωνιάς έχει πολλούς κακόβουλους μνηστήρες συμφερόντων που προσπαθούν να την κατακτήσουν, να την φέρουν πίσω να την υποτάξουν και να την κάνουν πάλι ένα μικρό χωριουδάκι.
Ας μην τους κάνουμε το χατίρι………..
Ευάγγελος Δ. Κουτιβής