Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019

Συναγερµός στις Αρχές για τη γρίπη που είναι σε έξαρση

Τέσσερις θάνατοι καταγράφηκαν από την αρχή της χρονιάς

Στο ζενίθ της εποχικής της έξαρσης φαίνεται ότι έφτασε η γρίπη, αφού ήδη οι επιστήµονες καταγράφουν τέσσερις θανάτους από την αρχή της περιόδου. Οι υγειονοµικές Αρχές είναι σε ετοιµότητα παρότι βασικό πρόβληµα παραµένει η έλλειψη κρεβατιών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Αλλωστε ο ιός της γρίπης παρουσιάζει σοβαρές επιπλοκές και συχνά οι πάσχοντες, ειδικά αν ανήκουν στις οµάδες υψηλού κινδύνου, χρειάζονται νοσηλεία σε εντατική για να ανακάµψουν.
Επισήµως µε βάση την καταγραφή του ΚΕΕΛΠΝΟ, από την αρχή της περιόδου καταγράφηκαν συνολικά 4 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωµένη γρίπη. Οι 3 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και ένας σε ασθενή χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Από το τέλος του 2018 έως και σήµερα καταγράφηκαν 36 σοβαρά κρούσµατα εργαστηριακά επιβεβαιωµένης γρίπης, εκ των οποίων τα 35 χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ. Αξιοσηµείωτο είναι πως από αυτούς µόνο το 9% ήταν εµβολιασµένοι.
Γι’ αυτό και οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζουν ότι ακόµη και σήµερα µπορεί κανείς να εµβολιασθεί προκειµένου να προστατευθεί από τον ιό της γρίπης. Εξάλλου από την αρχή του χρόνου παρατηρείται αυξηµένη δραστηριότητα της γρίπης ενώ τα ειδικά εργαστήρια δεν προλαβαίνουν να αναλύουν δείγµατα. Χαρακτηριστικό είναι ότι την τελευταία εβδοµάδα στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τµήµα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β' Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΕΚΠΑ, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 138 κλινικά δείγµατα τα οποία προήλθαν όλα από νοσοκοµεία. Τα 39 (28,3%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριµένα τον ιό γρίπης τύπου Α µε κυρίαρχο υπότυπο τον Η1Ν1.
Τα αυξηµένα επίπεδα της γρίπης τις τελευταίες ηµέρες διαπιστώνονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ λόγω και της συνεχόµενης αύξησης των επισκέψεων σε γιατρούς για γριπώδη συνδροµή ενώ αρκετοί ασθενείς νοσηλεύονται και σε απλούς θαλάµους µε διάφορες επιπλοκές του ιού. Βέβαια όποιος χρειασθεί κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι άγνωστο εάν θα βρει, λόγω της σοβαρής έλλειψης που παρατηρείται. ∆εν είναι τυχαίο ότι καθηµερινά λόγω και της έξαρσης της γρίπης σε αναµονή για κρεβάτι σε Εντατική είναι από 40 έως 45 ασθενείς.
Τα κρεβάτια Εντατικής παραµένουν λιγοστά για τις ανάγκες της χώρας, παρότι πλέον λειτουργούν περισσότερα σε σχέση µε το παρελθόν (από 438 κρεβάτια, πλέον λειτουργούν 565). Την ίδια ώρα οι περιβόητες 150 κλίνες σε διάφορες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας συνεχίζουν να είναι κλειστές λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Να σηµειωθεί πάντως ότι στη χώρα µας οι µήνες που θεωρούνται κρίσιµοι για το ενδηµικό κύµα της γρίπης είναι ο ∆εκέµβριος, ο Ιανουάριος, ενώ η κορύφωση του κύµατος καταγράφεται κατά τους µήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο
www.ethnos.gr
google page rank