Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Γιορτάζει η Αγία Παρασκευή στο Μοναστηράκι Ξηρομέρου (ΙΣΤΟΡΊΑ)



Νότια του χωριού Μοναστηράκι και προς τον δρόμο προς το Λιβάδι τον Βάτο και την Παναγία την Ρομπιάτσα θα αγνατέψουμε ψηλά προς το βουνό το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής.
Βρίσκεται σε περίοπτη θέση και ο επισκέπτης θα απολαύσει την απέραντη θέα προς την Λευκάδα και την Πρέβεζα.
Είναι μέσα σε δρυμώνα (βελανιδόδασος) ......
Η Αγία Παρασκευή κτίστηκε πολύ αργότερα απ το πέρασμα του Πατροκοσμά απ την οικογένεια των Πετροπουλαίων. Είναι ακόμα τρόπον τινά ιδιωτική αφού την φροντίζουν ακόμα οι Πετροπουλαίοι.
Πολλά λέγονται για πως και που χτίστηκε. Εκεί λένε ότι έκατσε και ο Πατροκοσμάς φεύγοντας απ την Ρομπιάτσα και για τον λόγο αυτόν αποφασίστηκε να χτιστεί εκεί.
Παρόλο που είμαι της οικογένειας δεν έχω ξεκαθαρίσει γιατι ανέλαβαν οι δικοί μου πρόγονοι να χτίσουν και να λειτουργήσουν την Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.
Ακόμη και τα ζώα που κατά καιρούς αφιέρωναν οι πιστοί στην Αγία τα έκαναν κοπάδι και τα χειριζόταν κάποιοι απ τους Πετροπουλαίους.
Άλλοι λένε ότι ανέλαβαν και διαχειρίζονταν τον μύλο της Ρομπιάτσας και για τον λόγο αυτόν αποφασίστηκε να χτιστεί το εκκλησάκι της Αγίας.
Ακόμη λένε ότι ο δικός μου προπάππους μαζί με τα αδέρφια του την έχτισε ως εξιλέωση για την συμμετοχή του στην απαγωγή της Βασιλαρχόντισας.(απ το γνωστό ηπειρωτικο τραγούδι.).





Κώστας Πετρόπουλος

foto:Διονύσης Πετρόπουλος
mpampini in 
google page rank