Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Η Πάλαιρος εκπέμπει sos κινδυνεύουν σπίτια " τα όχθια πέφτουν "

 


Δεν πέρασαν δυο χρόνια από τις δημοτικές εκλογές και το πολυδιαφημιζόμενο έργο αντιστήριξης πρανών οχθίων στην Πάλαιρο από πλευράς Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας ψάχνει να βρει στηρίγματα. 
Η κατάσταση στην Δ.Ε. Παλαίρου που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και συγκεκριμένα το τμήμα των οχθίων έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Για τον απλό πολίτη της περιοχής είναι αδιάφορο αν ευθύνεται ο Δήμος που έχει την κύρια ευθύνη για την προστασία των Δημοτών και της περιουσίας τους, ή αν την έχει η Περιφέρεια και η μεταξύ τους διαμάχη. 
Η Πάλαιρος εκπέμπει sos κινδυνεύουν σπίτια στην περιοχή. 
Οι προεκλογικές δημοτικές υποσχέσεις και ανακοινώσεις του δήμου έμειναν υποσχέσεις. 
Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η φράση συνδημότη μας που
κυκλοφορεί τώρα τελευταία και είπε «εδώ ο Δήμος δεν κατάφερε να φτιάξει το σιντριβάνι της Κατούνας θα έφτιαχνε τέτοιο έργο στην Πάλαιρο»
Σε απόγνωση ο Δήμος Ακτίου την τελευταία στιγμή προσπαθεί να ρίξει το βάρος στην Περιφέρεια με μια σκληρή ανακοίνωση του προς όλες τις παρατάξεις και όχι σε εκείνους που πρέπει η στήριξε ο Δήμαρχος. 
Φυσικά έχουμε μάθει πλέον την τακτική, στέλνουμε μια επιστολή και φεύγουμε η μεταβιβάζουμε την ευθύνη σε άλλους. 
Ο Νίκος Μωραΐτης από την Λαϊκή Συσπείρωση την Δευτέρα 11/01/2021 προσπάθησε σαν κατεπείγον να βάλει το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας. 
Στην περιοχή όχθια της Πάλαιρου κινδυνεύουν πολλά σπίτια να βρεθούν στην θάλασσα εκπέμπουν sos οι ιδιοκτήτες. 
Η διέλευση Παλαίρου- Πογωνιάς δεν γίνεται παρά μόνο από αγροτικό δρόμο πολύ πριν μπούμε στην Πάλαιρο. 
Οι άλλοι δύο δρόμοι ο κεντρικός και ο παραλιακός από πτώσεις τμημάτων του πρανούς με αποτέλεσμα να είναι κλειστοί. 
Το πρώτο κομμάτι είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό και να οι φωτογραφίες με τις υπογραφές και να οι δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις και πάλι φωτογραφίες στην περιοχή του έργου. 
Το αποτέλεσμα με τις εργασίες των μηχανημάτων στις αρχές 1ου έργου ήταν να μικρύνει σε πλάτος ο κύριος δρόμος και αυτή την στιγμή να είναι απαγορευτικός στην διέλευση οχημάτων. 
Ενώ στον παραλιακό από κάτω δεν γίνεται λόγος τα χώματα έφθασαν στην θάλασσα και έκλεισαν το δρόμο αλλά το χειρότερο κινδυνεύουν πολλά σπίτια. 
Για να μην μπερδευόμαστε εξηγούμε στους αναγνώστες μας πως στην περιοχή όχθια είναι να γίνουν δύο έργα αντιστήριξης. 
Το 1ο μικρό έργο ''Όχθια'' Παλαίρου που αφορά επικίνδυνο κομμάτι που βρίσκεται μπροστά από την ιδιοκτησία "Κίκερη", αφορά τα πρώτα 250 μέτρα περίπου από το Κλαπμ Vital μέχρι και λίγο πριν από την ιδιοκτησία Μπίζου καθώς εκεί ελλοχεύει ο κίνδυνος ατυχήματος και τα οικόπεδα και τα σπίτια απειλούνται με αφανισμό. 
Το έργο έχει μήκος 250 μέτρα περίπου, η εγκατάσταση του εργολάβου έγινε προεκλογικά τον Μάρτιο 2019, ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 19 ενώ εγκρίθηκε τον Μάιο του 2018 και δημοπρατήθηκε τον Οκτώβριο του 2018, με προϋπολογισμό 700.000€ η αντιστήριξη ξεκίνησε εκτός από τα χωματουργικά και εργασίες με κυβόλιθους που έμειναν στην μέση ή μάλλον στην αρχή μόλις ξεκίνησε και το έργο θέλει και άλλα χρήματα κάτι που ο απλός πολίτης δεν το καταλαβαίνει.
Αντιθέτως το 2ο και μεγάλο έργο αντιστήριξης στη θέση ''Όχθια'' Παλαίρου δεν αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα και πάει πολύ πίσω το βλέπουμε να ξεκινάει στις επόμενες εκλογές, το έργο αυτό είναι το δεύτερο και μεγαλύτερο έργο και αφορά το υπόλοιπο κομμάτι από την ιδιοκτησία Μπίζου μέχρι το Καρνάγιο με προϋπολογισμό 2.950.000€. 
Υπογράφηκε στις 16-9-2020 η σύμβαση κατασκευής του έργου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΑΝΩΝ ΣΤΑ ΟΧΘΙΑ ΠΑΛΑΙΡΟΥ» μεταξύ του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας και της κατασκευάστριας εταιρείας ΑΡΧΙΤΕΧ Α.Ε.
Πρόκειται για έργο συνολικής δαπάνης προϋπολογισμού 2.944.000,00€ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ε.Π. «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2010-2020» στο οποίο εντάχθηκε τον Οκτώβριο του 2018.
Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε προηγούμενό της συμβούλιο είχε θέμα συζήτησης για την συνέχιση του 1ου έργου και την χρηματοδότηση με απευθείας ανάθεση λόγω του κινδύνου που υπάρχει μιας και τα οχθια μέρα με την μέρα πέφτουν και έκλεισαν δρόμοι και κινδυνεύουν σπίτια .
Περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης Φαρμάκη και Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισαν ναι ενώ όχι η αντιπολίτευση και δεν πέρασε για απευθείας ανάθεση έτσι ώστε να να μην επιταχυνθούν οι διαδικασίες και το έργο να γίνει γρήγορα λόγω έκτακτης ανάγκης. 
Τώρα εκ των υστέρων μιας και οι ζημιές είναι τεράστιες και κινδυνεύουν σπίτια έρχεται ο Δήμαρχος Ακτίου –Βόνιτσας με επιστολή του και μεταβιβάζει τις ευθύνες σε όλες τις παρατάξεις τις Περιφέρειας. Παρακάτω θα δούμε την επιστολή.
Επίσης έρχεται και επιστολή Περιφερειακών συμβούλων που μάλλον το μετάνιωσαν λόγω της κατάστασης που υπάρχει σήμερα στην περιοχή όχθια. Διαβάστε την και επερώτηση παρακάτω. 
Πάντως το έργο πρέπει να γίνει το συντομότερο, όχι για την αύξηση κόστους, αν μείνει παραπίσω, αλλά για τα σπίτια που κινδυνεύουν και να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους κατοίκους της Παλαίρου και της Πογωνιάς, καθώς από το συγκεκριμένο δρόμο διέρχονταν καθημερινά μαθητές από την Πογωνιά, δημότες που πηγαίνουν στο γήπεδο ή για μπάνιο στις παραλίες της Παλαίρου και της Πογωνιάς, καθώς και χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται την ευρύτερη περιοχή.



Δείτε την επιστολή του Δημάρχου Ακτίου –Βόνιτσας που άργησε να καταλάβει το πρόβλημα: 
ΕΞ ΕΠΕΙΓΟΝ 
ΠΡΟΣ: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος Υποκατάστημα Πάτρας 
Ν.Ε.Ο. Πατρών-Αθηνών 32 
Τ.Κ. 26441, Πάτρα 
1. Περιφερειάρχη 
κ. Φαρμάκη Νεκτάριο 
2. Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών & Έργων κ. Μαυρομμάτη Αθανάσιο th.mavrommatis@pde.gov.gr 
3. Επικεφαλείς Περιφερειακών Παρατάξεων 
4.Δ/ντή Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, 
5. Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Κ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 
Θέμα: «Κατεπείγουσα αποκατάσταση Πρανούς στη θέση « Όχθια» Παλαίρου ». 
Τα τελευταία έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποίαν έλαβαν χώρα στο Δήμο μας επιδείνωσαν δραματικά την κατάσταση στη θέση "Όχθια" Παλαίρου. Ειδικότερα είχαμε νέες πτώσεις τμημάτων του πρανούς με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ζημιά που ήδη υπήρχε και να κλείσει και ο δεύτερος δρόμος (παραλιακός) επικοινωνίας Παλαίρου-Πογωνιάς. Η επικοινωνία σήμερα γίνεται μέσω αγροτικού δρόμου από τον κάμπο της Παλαίρου. 
Συνεπώς επιβάλλεται άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών, αφενός για να αποκατασταθεί η επικοινωνία μεταξύ των οικισμών Παλαίρου-Πογωνιάς και αφετέρου για να αποφευχθεί η αύξηση του κόστους αποκατάστασης. Αν σήμερα κοστίζει 440.000 ευρώ πολύ σύντομα το κόστος θα πολλαπλασιαστεί αφού η πτώση των τμημάτων είναι ραγδαία. 
Πως θα χρηματοδοτηθεί το νέο έργο που θα προκύψει με κόστος άνω των 1.000.000€; το θέμα είναι γνωστό σε όλες τις παρατάξεις αφού συζητήθηκε πρόσφατα στα αρμόδια όργανα της περιφέρειας και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση 
να αποτελέσει πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων. Στις τοπικές κοινωνίες υπάρχει αναστάτωση και έντονη δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση. Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για δρόμο σε μια πολύ τουριστική περιοχή που δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αποτελέσει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου. 
Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Η το έργο ανατίθεται σήμερα με την διαδικασία του άρθρου 32 παρ.Υ του ν.4412,ή τα όχθια καταρρέουν ολοσχερώς με σοβαρές Οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Σας καλούμε ακόμη μια φορά και με δεδομένο ότι η Δ.Ε. έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στην ανάθεση του έργου με τη κατεπείγουσα διαδικασία όπως αρχικά είχε εισηγηθεί η Περιφερειακή σας αρχή. 
Σε κάθε άλλη περίπτωση, (ανοικτός διαγωνισμός άρθρο 27 Ν. 4412) θα βρεθούμε μπροστά σε απρόβλεπτες καταστάσεις και γεγονότα που δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν. 
Παρακαλώ όπως εισαχθεί το θέμα στη οικονομική επιτροπή όπου είναι πλέον αρμόδια και αν κρίνεται απαραίτητη η δικής μας εισήγηση. 
Με εκτίμηση
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ AKTIOY-ΒΟΝΙΤΣΑΣ 
ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 
Καλοκαιρινή φωτο από την περιοχή Όχθια 


Επερώτηση Περιφερειακών Συμβούλων προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη για την επικινδυνότητα του δρόμου Παλαίρου – Πογωνιάς.

Αναλυτικά η επιστολή παρακάτω:
Θέμα : Αποκατάσταση πρανούς στη θέση Όχθια για την άρση της επικινδυνότητας του δρόμου Παλαίρου – Πογωνιάς, στο Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας της Π.Ε Αιτωλ/νιας.
κ. Περιφερειάρχη
Όπως ήδη γνωρίζετε στον επαρχιακό δρόμο Πάλαιρος – Πογωνιά και συγκεκριμένα στη θέση ΟΧΘΙΑ υπάρχει εκτεταμένη κατολίσθηση με αποτέλεσμα, να διακυβεύεται τόσο η ασφάλεια των διερχομένων πολιτών και οχημάτων όσο και των όμορων ιδιοκτησιών.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνεδρίαση του στις 30/9/2020, συζήτησε το θέμα και αναγνώρισε ομόφωνα το μέγεθος του προβλήματος, όσο και την ανάγκη της άμεσης εκτέλεσης του έργου για την αποκατάσταση της επικινδυνότητας.
Απέρριψε όμως κατά πλειοψηφία, τον τρόπο υλοποίησης του έργου με ΑΝΑΘΕΣΗ, όπως πρότεινε η Περιφερειακή Αρχή ,δηλαδή με την διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγουμένη δημοσίευση (της παρ.2γ του άρθρου 32 του ν.4412/2016).
Αντί αυτού προτάθηκε από το σύνολο σχεδόν των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο ανοικτός μειοδοτικός διαγωνισμός με δημοσίευση και τη συμμετοχή όλων όσων επιθυμούσαν και είχαν τα προβλεπόμενα εκ του νόμου τυπικά προσόντα.
Έκτοτε έχουν παρέλθει τρεις και πλέον μήνες , χωρίς να έχει υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση ή διαδικασία εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ λοιπόν η Περιφερειακή Αρχή:
1.Εάν προτίθεται να προχωρήσει στην κατασκευή του έργου;
2. Αν ΝΑΙ σε τι οφείλεται η όλη καθυστέρηση, δεδομένου του κατεπείγοντος του έργου;
3.Σε ποιό χρονικό ορίζοντα τοποθετεί την έναρξη των διαδικασιών για τον τρόπο εκτέλεσης και την υλοποίηση του;
με εκτίμηση
οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
Λύτρας Ιωάννης
Μπαλαμπάνης Νικόλαος
Κατσαρή- Μαυραγάνη Κων/λα
Σώζος Βασίλειος
Ρούση-Ντζιμάνη Αγγελική
Κωστακόπουλος Χρήστος
Γρίνου Ευθυμία

Μετα απ’ όλα αυτά βγάλτε τα συμπεράσματα σας γιατί δεν προχωράει κανένα έργο στο Δήμο Ακτίου Βόνιτσας και αλλα δεν θα τελειώσουν ποτέ. 


 

google page rank